Ceremonie în portul Constanța. 81 de ani de la scufundarea navei „Struma”, în Marea Neagră. Peste 760 evrei români au pierit în apele mării (GALERIE FOTO+VIDEO)
Ceremonie în portul Constanța. 81 de ani de la scufundarea navei „Struma”, în Marea Neagră. Peste 760 evrei
22 Feb, 2022 12:03
ZIUA de Constanta
2779
Marime text
- La invitația Ambasadei Statului Israel în România, Șeful Statului Major al Forțelor Navale (SMFN), contraamiral Mihai Panait, participă azi, 22 februarie 2022, la ceremonia organizată, în portul Constanța, pentru comemorarea victimelor tragediei produse la data de 24 februarie 1942, prin scufundarea navei „Struma”, în Marea Neagră.
La ceremonia care are loc la Terminalul Pasageri din portul Constanța, au fost invitați reprezentanți ai autorităților publice civile și militare, pentru a-i comemora pe cei peste 760 de evrei români care au pierit în apele mării, pe fondul evenimentelor din timpul celui de Al Doilea Război Mondial.
„Struma” a fost ultimul vas cu emigranți români evrei care a părăsit portul Constanța în anul 1941, drama pasagerilor săi fiind elocventă pentru condițiile în care se desfășurau transporturile de emigranți în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.
La data de 12 decembrie 1941, „Struma” a ieșit din portul Constanța, cu 770 de emigranți evrei români la bord (dintre care 100 copii), cu destinația Istanbul, unde pasagerii urmau să primească vize pentru a merge mai departe.
Ei erau veniți de pe tot teritoriul României și erau deciși să-și părăsească locurile natale și să renunțe la cetățenia română, pentru a-și salva viața.
Câteva zile mai târziu, la data de 16 decembrie 1941, „Struma” a ancorat în micul port turcesc Buyukdere, la 3 mile Nord de Bosfor. Pasagerilor nu li s-a permis să coboare de la bordul navei, iar nava a fost pusă în carantină, pe o perioadă care s-a prelungit 9 săptămâni. În seara zilei de 23 februarie 1942, autoritățile portuare au dispus trimiterea vasului înapoi, în Marea Neagră, pentru a reveni în România.
Tragicul destin al navei „Struma” a făcut ca a doua zi, la 24 februarie 1942, vasul să se scufunde și să ia cu el, în adâncurile înghețate ale Mării Negre, peste 760 de români evrei. Soarta a făcut ca să fie un singur supraviețuitor, un tânăr, pe nume David Stoliar, din București, datorită căruia opinia publică a aflat multe dintre dramele care au avut loc atunci, la bord.
La eveniment participă primarul Vergil Chițac, președintele CJC Mihai Lupu și prefectul Silviu Coșa.
Printre participanți se numără și Sorin Lucian Ionescu.
La eveniment participă și Erwin Șimșensohn, regizor român de film și teatru și actor de origine evreiască.
Ambasadorul a citit rugăciunea pentru cei morți - Kadish.
La final s-a dezvelit o placă comemorativă.
Declarațiile ambasadorului David Saranga.
Mai multe imagini în galeria foto.
Foto ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!
Comentarii