Ceremonie la Centrala de la Cernavodă! Au fost inaugurate lucrările la Instalația de Detritiere
Ceremonie la Centrala de la Cernavodă! Au fost inaugurate lucrările la Instalația de DetritierePotrivit unui comunicat al Nuclearelectrica, instalația de detritiere va elimina tritiul din instalatie, ceea ce va duce la o protecție sporită a mediului, în deplină concordanță cu obiectivele ESG ale Nuclearelectrica și ale Europei. Folosind o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice - ICSI Rm. Vâlcea, Instalația de Detritiere de la Cernavoda (CTRF) va fi a treia din lume și prima din Europa și va oferi României oportunitatea de a deveni un centru european pentru producția și exportul de tritiu - combustibilul candidat pentru viitoarele reactoare de fuziune. România are, de asemenea, oportunitatea de a-și dezvolta lanțul de aprovizionare și de a deveni un centru de dezvoltare și export de tehnologie și know-how românesc, folosind industrie și forță de muncă locală.
Proiectul CTRF, derulat de ICSI Rm. Vâlcea, utilizează cea mai avansată tehnologie CTRF, incluzând cerințele de securitate nucleară actualizate pentru o instalație industrială de indepartare a tritiului, așa cum au fost stabilite de Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare din România (CNCAN).
"Suntem încântați să implementăm o tehnologie românească inovatoare împreună cu KHNP, un expert de top în domeniul nuclear, pentru a realiza un proiect sigur și fiabil. Instalația de Detritiere demonstrează angajamentul Nuclearelectrica față de operarea sigura și protecția mediului. Acest proiect subliniază rolul de lider al României în industria nucleară și contribuie la securitatea energetică națională", a declarat Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica.
Ceremonia de inaugurare a avut loc pe amplasamentul centralei nucleare de la Cernavoda, unde au participat echipele Nuclearelectrica și KHNP, alături de colaboratori de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice - ICSI Rm. Vâlcea."Ceremonia de inaugurare a CTRF este un moment foarte important care semnifică executarea proiectului în mod efectiv. KHNP, în colaborare cu Nuclearelectrica, va finaliza cu succes CTRF. Instalația va spori protecția mediului, contribuind în același timp la operarea în siguranță a centralei nucleare de la Cernavoda și, de asemenea, la creșterea economică a țării. Pe viitor, mă aștept ca industriile nucleare dintre România și Coreea de Sud să aibă o colaborare mai strânsă și mai puternică", a declarat Jooho Whang, CEO al Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP).
Despre Nuclearelectrica
Compania națională „Nuclearelectrica” S.A. este compania națională de energie electrică, termică și combustibil nuclear din România, care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea la bursă a companiei în 2013.
Sucursala CNE Cernavodă (CNE) operează două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrica de combustibil nuclear și a realizat ciclul integrat al combustibilului prin achiziția unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru a susține proiectele de investiții pe termen lung ale companiei.
Nuclearelectrica joacă un rol major la nivel național, contribuind cu peste 20% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% din producția totală de energie fără CO2 din România.
Citește și:
Societatea Națională Nuclearelectrica SA cumpără antiscalant și cărbune activ (DOCUMENTE)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp