Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:41 24 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cererea DNA de arestare a fost respinsă Gabriela Herghelegiu rămâne sub control judiciar (documente)

ro

26 Oct, 2015 00:00 4843 Marime text


Veste proastă pentru procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa! Judecătoarea Antoaneta Ardeleanu, de la Tribunalul Constanţa, a respins, sâmbătă, propunerea de arestare preventivă formulată pe numele Gabrielei Herghelegiu, şeful Serviciului de Achiziţii Publice din Primăria Medgidia. Ea a fost pusă sub control judiciar, pe o durată de 60 de zile.
 
Herghelegiu a fost obligată să se prezinte la organele de urmărire penală sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemată, să informeze de îndată organele de urmărire penală sau instanţa de judecată cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la secţia de poliţie în a cărei rază domiciliază, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemată.
 
Mai mult decât atât, pe timpul controlului judiciar, Gabriela Herghelegiu nu are voie să depăşească municipiul Medgidia decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor de urmărire penală sau a instanţei de judecată, să nu exercite profesia, meseria sau activitatea în cadrul Primăriei Medgidia.
 
Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa. 
 
Herghelegiu este suspectată de trafic de influenţă.
 
Conform DNA, „în toamna anului 2013, inculpata Herghelegiu Gabriela, în calitatea sa de şef al Serviciului de Achiziţii Publice din cadrul Primăriei Medgidia, a pretins de la un om de afaceri (denunţător în cauză) 140.000 de lei din valoarea totală a unui proiect de execuţie lucrări evaluat la suma de 7.000.000 de lei, reprezentând un procent de 2% din contravaloarea facturilor ce urmau a fi încasate de o asociere de firme, reprezentată de către denunţător“.
 
„În schimbul banilor pretinşi, inculpata a lăsat să se înţeleagă că are influenţă asupra unor funcţionari publici din cadrul Primăriei Medgidia cu competenţă în atribuirea contractului respectiv, finanţat din fonduri europene, că îi poate determina pe aceştia să atribuie proiectul în cauză asocierii comerciale reprezentate de omul de afaceri şi, de asemenea, că se va asigura de buna derulare a contractului atribuit fără întârzieri la plată. La data de 23 octombrie 2015, inculpata a primit de la aceeaşi persoană suma de 10.000 de lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante. Din suma pretinsă, inculpata Herghelegiu Gabriela a încasat până în prezent suma de 66.000 de lei“, conform celor de la Anticorupţie.

 
Aşa cum se arată în hotărârea dictată de Tribunalul Constanţa, pe durata controlului judiciar, aceasta nu are voie să depăşească municipiul Medgidia decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor de urmărire penală sau a instanţei de judecată. De asemenea, ea are interdicţie de a se apropia de martorii audiaţi în faza de urmărire penală - Bogdan Florin Teodorescu şi Bogdan Dobre - şi nu are voie să comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale. Nu în ultimul rând, ea are interdicţie de a-şi exercita profesia, meseria sau activitatea în cadrul Primăriei municipiului Medgidia.
 
Bogdan Florin Teodorescu este administratorul a două dintre firmele care şi-au adjudecat contracte bănoase la Primăria Medgidia, dar şi la Techirghiol. Potrivit unor surse judiciare, denunţătorul în cazul lui Herghelegiu ar fi acelaşi ca şi în cazul primarului Adrian Stan.  În ambele speţe ar fi vorba despre contracte de execuţie lucrări.
 
Potrivit licitatiapublica.ro, la Medgidia, SC Elliot Consulting & Parteners SRL şi SC Construcţii Nuclearo Electrice SA (CNE SA), împreună cu SC Argos SA Cernavodă, SC Rabbit Prod SRL Agigea SRL, unde lider de asociere era SC Elliot Consulting & Parteners SRL, au obţinut un contract de 6.668.789 de lei, având preţul cel mai mic din ofertele depuse de toţi cei opt ofertanţi. Contractul adjudecat în 2012 este pentru „Lucrări de reabilitare a infrastructurii de spaţii verzi/parcuri şi dotări aferente proiectului «Reabilitare/modernizare spaţii verzi şi parcuri în municipiul Medgidia»“.
 
Încă 7.896.563 de lei fără TVA au mers către aceleaşi două firme - CNE SA Cernavoda şi SC Elliot Consulting & Parteners SRL - în 2013, pentru „Lucrări de construcţii şi dotări pentru proiectul «Reabilitare/modernizare străzi, pod, parcări şi staţii de transport în comun» PIDU“.
 

La Techirghiol, firma s-a ocupat de refacerea malului lacului Techirghiol, proiect inaugurat în urmă cu doar câteva săptămâni. Aici, contractul „Lucrări de execuţie a investiţiei integrate de amenajare turistică a malului Lacului Techirghiol“ a fost adjudecat, în februarie 2013, de SC Elliot Consulting & Parteners SRL, asociat cu SC Construcţii Nuclearo Electrice SA din Cernavodă, pentru suma de 9.289.423 de lei fără TVA, asocierea „luptând” cu alţi şapte ofertanţi.
 
Aceeaşi asociere de firme şi-a adjudecat şi contractul „Lucrări de construcţii pentru agrement turistic“ la Primăria Techirghiol pentru suma de 2.087.333 de lei fără TVA. Dintre cele şapte oferte primite în total, aceasta a avut preţul cel mai scăzut. Asocierea a beneficiat, câteva luni mai târziu, de încă 96.879 de lei, reprezentând „Lucrări suplimentare de excavaţii şi umpluturi de pământ la Lucrări de construcţii pentru agrement turistic în cadrul proiectului“.

Citeşte şi:
Acelaşi denunţător din cazul Herghelegiu?: Adrian Stan, edilul-şef de la Techirghiol, arestat după un flagrant al DNA

Bogdan Florin Teodorescu, născut în 1971, la Braşov, este asociat (2%) şi administrator al firmei Elliot Consulting & Parteners SRL. Diferenţa de 98% dintre părţile sociale ale firmei sunt deţinute de Adela Elena Teodorescu, născută în 1974, la Constanţa. Înfiinţată în 2005, la Cernavodă, firma are ca obiect de activitate „lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“.
 
Potrivit vrajitorul.eu, compania declara, la finele lui 2014, un profit net de 870.574 de lei, raportat la o cifră de afaceri de 5.522.357 de lei, şi 33 de angajaţi. În decembrie 2013, societatea din Cernavodă, cu 22 de salariaţi, declara un profit de 17.106 lei, raportat la o cifră de afaceri de 5.457.695 de lei. Aceşti ani au fost cei mai prolifici pentru firmă, după cum arată datele financiare. Nu în ultimul rând, la 30 iunie 2015, firma avea obligaţii restante către bugetul de stat de 440.750 de lei şi TVA datorat de 242.254 de lei, pentru care s-au acordat înlesniri la plată. 
 
Potrivit datelor din Monitorul Oficial al României, în anul 2013, fosta asociată din firma Elliot Consulting & Parteners SRL, Marilena Crina Voinea (Tudor), o cooptează în societate pe Adela Teodorescu. Aceasta din urmă ajunge asociat majoritar, cu 98% dintre participările în firmă, tot atunci fiind desemnată administrator.
 
În 2014, Marilena Voinea cesionează diferenţa de 2% dintre participările sale din firmă către Bogdan Florin Teodorescu. În aprilie 2014, SC CNE SA decide „aprobarea ocupării de către administratorul unic a funcţiei de administrator al SC Elliot Consulting & Parteners SRL“. De atunci, CNE SA şi Elliot Consulting & Parteners SRL au acelaşi administrator.

Afaceri cu Argos-ul lui Lazia

Este interesant de menţionat şi că Elliot Consulting & Parteners este un vechi partener de afaceri al firmei Argos, controlată de familia Lazia. Numele omului de afaceri Dorin Lazia a fost vehiculat ca fiind presupusul denunţător în dosarul în care Strutinsky este suspectat de patru infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată, de instigare la săvârşirea a două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, dar şi de instigare la săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor, în formă continuată. În 2014, Argos decide să vândă către Elliot un teren intravilan de 554 mp şi construcţia aferentă, neintabulată, situate în Otopeni.
 
Cât despre Construcţii Nuclearo Electrice SA, 80,92% dintre participările în firmă le deţine PAS - Asociaţia Salariaţilor (reprezentată de Nicolae Buriac), diferenţa reprezentând acţiuni deţinute de o listă de 15 persoane. Administrator, numit în aprilie 2012, este acelaşi Bogdan Florin Teodorescu.
 
SA-ul din Cernavodă, înfiinţat în 1991, are ca obiect de activitate „lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“. În anul 2007, firma s-a divizat, o altă societate fiind înfiinţată atunci - SC Construcţii Nuclearo Edilitare SA -, aflată acum în faliment. În 2008, deci la puţin timp după divizare, societatea avea ca asociat SC Argos Industrial SRL, afacerea familiei Lazia. Cu Dorin Lazia, Teodorescu a fost asociat şi în ABN Construcţii Industriale.
 
Potrivit vrajitorul.eu, la finele lui 2014, CNE SA declara o cifră de afaceri de 5.022.091 de lei, un profit de 110.178 de lei şi 36 de angajaţi. În decembrie 2013, SA-ul raporta o cifră de afaceri de 4.022.036 de lei, 31.371 de lei profit, având 24 de salariaţi. Anii cei mai buni ai firmei au fost 2013-2013, când cifra de afaceri era de 13-15 milioane de lei.
 
Bogdan Florin Teodorescu mai apare ca asociat şi în ABN Construcţii Industriale SRL (faliment), Ecopref Construct SRL Murfatlar, Nautica Club SRL (radiată), Radio Familia SRL Constanţa, Thorfactor Industry SRL (radiată) şi Vermont Royal SRL. În afară de CNE SA şi Elliot, acesta mai administrează şi Ecopref Construct SRL Murfatlar.
 
Bogdan Teodorescu a avut şi „frământări politice“, fiind membru al Partidului Democrat, din care a fost exclus în 2008, după o aprigă dispută cu Ion Popescu. La începutul anilor 2000, a vrut să ajungă preşedintele Organizaţiei Judeţene de Tineret, însă nu a avut şanse în faţa lui Calapod. Mai mult, Teodorescu este finul fostului deputat democrat-liberal Constantin Chirilă (numele lui Constantin Chirilă nu este legat în niciun fel de afacerile în care este implicat Bogdan Florin Teodorescu).

Giurgiucanu, laitmotiv în afaceri

Bogdan Florin Teodorescu era implicat, în 2001, alături de Georgică Giurgiucanu, inculpat în Dosarul Retrocedărilor, în SC Ager Cargo Company SRL. De-a lungul vremii, Teodorescu a deţinut părţi sociale în SC Euro Indecom (cu Marian Moroianu), Euro Timber, Mergean Ghiul (cu soţia, Adela Elena, cu care apare şi acum în Elliot), TGT Construcţii şi Cereal Group (cu Adela Elena, dar şi-a cesionat părţile sociale către Ion Jipa). Ba chiar afaceristul a avut şi plajă, pe firma Euro Indcom, pentru care a deschis, în 2005, un punct de lucru în Mamaia, plajă în suprafaţă de 278 mp, zona hotel Palm Beach.
 
Cât despre Bogdan Dobre, celălalt martor din dosarul lui Herghelegiu, cu care aceasta nu are voie să ia legătura, la fel ca şi cu Bogdan Teodorescu, şi el ar fi tot un fin al lui Chirilă. Pe vremea când era parlamentar, din echipa care se ocupa de activitatea sa de deputat făcea parte şi Bogdan Dobre.
 
După ce şi-a încheiat cariera lângă Teodorescu, Dobre a lucrat ca şef Serviciu Financiar Contabilitate la Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol. Din 2013, acesta este angajat al Primăriei Mangalia, unde, potrivit celei mai recente declaraţii de avere, din iunie 2014, deţinea funcţia de director executiv în cadrul Direcţiei Achiziţii şi Programe de Dezvoltare. Pentru un funcţionar public, Dobre  a strâns ceva avere. Astfel, în 2009, a cumpărat un teren intravilan de 500 de metri pătraţi în Techirghiol, iar în 2010, 2.000 de mp de teren agricol la Năvodari. Tot la Techirghiol, acesta are şi o casă de locuit, din 2012, de 180 de metri pătraţi, construită alături de soţie. Toate acestea sunt însă cumpărate, probabil, cu bani cash, căci Dobre nu declară că ar avea vreun credit ori vreo astfel de datorie.
 
Cât priveşte veniturile, acesta declara, în 2014, că a încasat în anul fiscal anterior 14.366 de lei ca angajat al Primăriei Mangalia, 11,44 de lei de la Sanatoriul Techirghiol, 215 lei ca economist la SC Seti Man SRL şi 209 lei ca economist la Geco Mec 2003 SRL. Soţia a obţinut 9.463 de lei pentru creştere şi îngrijire copil, dar şi 214,07 lei ca profesor de psihologie la Liceul Tehnologic de Electrotehnică şi Telecomunicaţii, alţi 6.413 lei ca psiholog şcolar la CJRAE Constanţa, la care se adaugă şi suma de 126 de lei - alocaţia fiului, precum şi suma de 463 de lei, obţinută de Bogdan Dobre în urma activităţii de expert evaluator ANEVAR în cadrul PF Dobre I Bogdan.
 
În declaraţia de interese, acesta menţionează că deţine 33% dintre părţile sociale în SC Histria Fishing SRL, că era membru PDL Constanţa, precum şi că este membru inactiv al ANEVAR. Nu în ultimul rând firma Contempo SRL din Constanţa, unde soţia sa are 5% dintre părţile sociale, a încheiat, în martie 2014, un contract de consultanţă pentru 12 luni cu firma Goldterm Mangalia SA, pentru suma de 59.520 de lei.
 
Potrivit declaraţiei completate în anul 2013, pe când lucra la Sanatoriul Techirghiol, Dobre menţiona că deţine părţi sociale şi în Blue Seven Consulting SRL (50%), Virginia Invest SRL (16%), Act Valabil SRL (33%) şi Contempo SRL (5%).
 
Nu mai puţin interesant, în 2010, deputatul Constantin Chirilă avea o datorie în valoare de 50.000 de lei la finul Bogdan Dobre.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii