Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:10 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Cernavoda Unit 1-Refurbishment Suppliers' Day", eveniment organizat de Nuclearelectrica. „România are nevoie de noi capacități nucleare pentru producerea de energie curată“

ro

28 Sep, 2022 14:38 1276 Marime text
Nuclearelectrica, foto: Nuclearelectrica În cadrul fazei II a Proiectului de Retehnologizare a Unității 1, Nuclearelectrica și ROMATOM, împreună cu Candu Energy Inc., membru al Grupului SNC-Lavalin, ANSALDO Nucleare și GE (General Electric) Steam Power, au organizat, în perioada 20-21 septembrie 2022, evenimentul "Cernavoda Unit 1-Refurbishment Suppliers' Day", cu scopul de a reuni o parte importantă a industriei naționale de top, formată din companii specializate în producția de echipamente și furnizarea de servicii dedicate retehnologizării centralelor nucleare.

Evenimentul a evidențiat posibilitatea creării de parteneriate și dezvoltarea de colaborări viitoare pentru finalizarea cu succes a Proiectului de Retehnologizare a Unității 1 - Centrala Nucleară Cernavodă.


"Retehnologizarea Unității 1 a CNE Cernavodă este unul dintre principalele proiecte de investiţii implementate de Nuclearelectrica.

România are nevoie de noi capacități nucleare pentru producerea de energie curată, stabilă și la prețuri accesibile, ca soluție pentru asigurarea securitatii energetice și protecției consumatorilor. Avem o misiune pe termen lung de a produce energie curată la standarde de excelență, iar retehnologizarea Unității 1 va asigura României încă 30 de ani de energie curată, în bandă. CNE Cernavodă are peste 25 de ani de experiență în exploatarea nucleară la cele mai înalte standarde de siguranță. Ne angajăm să construim parteneriate puternice și de încredere pentru retehnologizarea Unității 1 a CNE Cernavodă și să implicăm industria românească într-un proiect complex, similar construcției de noi unități nucleare."- Cosmin Ghiță, Director General al SNN.

"Recenta includere a energiei nucleare în Taxonomia pentru finanțare durabilă reprezintă un semnal pozitiv pentru dezvoltarea în continuare a proiectelor nucleare naționale și o recunoaștere clară a rolului acestei tehnologii în cadrul eforturilor europene de decarbonizare și de reducere a dependenței de importurile de energie. Evenimente precum Suppliers Day reprezintă o oportunitate de a consolida capacitățile industriei locale, de a identifica noi parteneriate și de a valorifica competențele, în beneficiul proiectelor nucleare naționale" - Dr. Teodor Chirica, Președinte Emerit, ROMATOM.


"Țările din întreaga lume se confruntă cu nevoia de a face trecerea la generarea de energie electrică din surse care sunt Net Zero, încercând în același timp să asigure continuitatea aprovizionării cu energie", a declarat Bill Fox, vicepreședinte executiv, Nuclear, Canada, SNC-Lavalin.

"Reactorul CANDU® al Unității 1 CNE Cernavodă a oferit României securitate energetică din energia produsă pe plan intern și a contribuit la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu peste 5 milioane de tone pe an. Retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavodă va asigura ca această unitate va servi generațiile viitoare la fel de fiabil cum a servit generațiile trecute. În calitate de administrator și producător de echipamente originale ale tehnologiei CANDU, SNC-Lavalin așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu furnizorii români pe măsură ce vom desfășura lucrările de inginerie și de achiziție pre-proiect, ca parte a Retehnologizării Unității 1."

 

"Ansaldo Nucleare este foarte mândră că a co-organizat acest eveniment important împreună cu Nuclearelectrica, Romatom și partenerii săi istorici din proiectul CNE Cernavoda. Suntem încrezători că va exista aceeași colaborare strânsă și foarte bună cu industria românească, care a fost cheia succeselor obținute pentru construcția și conectarea Unităților 1 și 2 la rețeaua națională. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună în acest proiect complex de retehnologizare și să răspundem noii provocări care va permite Unitatii 1 CNE Cernavoda să producă în continuare energie curată și sigură pentru încă 30 de ani", Claudio Nucci, CEO Ansaldo Nucleare.


"Centrala nucleară de la Cernavoda joacă un rol esențial în furnizarea a 1.400 MW de energie fără CO2 pentru România, aproximativ 20% din totalul energiei electrice din țară. Echipa locală de experți GE Steam Power, împreună cu experții noștri globali, oferă suport centralei nucleare de la Cernavoda de peste 25 de ani, inclusiv prin efectuarea tuturor serviciilor de întreținere a turbinelor cu abur și a generatoarelor începând cu 2004. În calitate de partener pe termen lung al industriei energetice din România, GE Steam Power așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu SNN, ROMATOM și cu producătorii de echipamente originale de la Cernavoda pentru retehnologizarea Unității 1. Suppliers’ Day a fost o ocazie excelentă pentru ca partenerii din domeniul retehnologizării să se întâlnească și să pună bazele unei colaborări de succes în cadrul acestui proiect complex." Paul Wise, director general, GE Steam Power EMENAT.


Pe baza studiului ROMATOM privind capacitatea industriei nucleare românești de a participa la dezvoltarea programului nuclear românesc, se estimează că potențialul de participare cu bunurile și serviciile identificate în acest studiu poate fi evaluat la aproximativ 1-1,6 miliarde de euro, ceea ce ar reprezenta între 25% și 40% din valoarea totală a Contractului de Inginerie, Achiziție, Construcție și Punere în funcțiune, reprezentând astfel o contribuție semnificativă cu impact major asupra economiei naționale și reindustrializării acesteia. De asemenea, se estimează că industria locală poate asigura maximum 19.000 de locuri de muncă angajate în dezvoltarea programului nuclear românesc (11.000 de locuri de muncă existente plus 8.000 de locuri de muncă ce pot fi create în cazul în care se primesc comenzi).

Reactoarele CANDU au un ciclu de viață inițial de 30 de ani, care poate fi prelungit cu încă 30 de ani, în urma unui proces de retehnologizare, ceea ce Nuclearelectrica face în prezent pentru Unitatea 1, care a fost pusă în funcțiune comercială inițială în 1996. Printre beneficiile proiectului de retehnologizare a Unității 1 menționăm: încă 30 de ani de funcționare începând cu 2029; aproximativ 5,5 milioane MWh de energie curată netă livrată anual în Sistemul Energetic Național, la cel mai mic cost dintre toate sursele de energie; contribuții semnificative la economie; peste 5 milioane de tone de CO2 evitate anual. Conform raportului Agenției Internaționale pentru Energie, în colaborare cu Agenția pentru Energie Nucleară, elaborat în 2020, în ceea ce privește costurile energiei electrice, retehnologizarea unităților nucleare are cel mai mic cost al energiei electrice dintre toate sursele de energie - în medie 32 USD/MWh (față de 50 USD/MWh pentru energia eoliană; 56 USD/MWh pentru panourile solare; 91 USD/MWh pentru centralele pe bază de cărbune). Costul energiei generate de noile capacități nucleare, de o nouă dimensiune, este de 69 USD/MWh, potrivit aceluiași raport.

Proiectul de retehnologizare a Unității 1, inițiat în 2017, este implementat în trei etape, în conformitate cu experiența și practica internațională din domeniu:

 

Faza I-Finalizată în februarie 2022, a constat în evaluarea componentelor sensibile ale reactorului. La finalul acestei etape, studiul de fezabilitate și decizia finală de investiție au fost aprobate de Adunarea Generală a Acționarilor. Costul estimat al investiției este de 1,85 miliarde de euro. In cadrul acestei etape, in 2021, au fost recrutati peste 100 noi angajati care vor face parte din structura organizatorica a proiectului in Faza II si care beneficiaza de specializare in conformitate cu standardele nucleare. O parte din cei nou angajati va fi trimisa pentru specializare on the job in centrale din Canada care au trecut deja prin experienta retehnologizarii unitatilor nucleare.

În timpul fazei II (2022-2026) se desfășoară activități de inginerie, achiziții și contractare, și se așteaptă să se obțină licențele și autorizațiile necesare, inclusiv avizul Comisiei Europene, până la sfârșitul anului 2026. În iulie 2022, a fost semnat primul contract cu CANDU Energy/SNC-Lavalin, autoritatea de proiectare și producătorul de echipamente originale (OEM) CANDU Technology, care va oferi servicii de inginerie pentru elaborarea documentatiei tehnice pentru achizitionarea componentelor cu ciclu lung de fabricatie ale reactorului, care vor fi inlocuite la Retehnologizarea Unitatii 1, in cadrul procesului numit “retubare reactor” (Inlocuire Canale Combustibil, Tuburi Calandria si Fideri - ICCTCF).

Faza III - se va desfășura în perioada 2027-2029, va începe cu oprirea Unității 1 și constă în realizarea efectivă a lucrărilor din cadrul Proiectului de Retehnologizare a Unității 1 în cadrul instalațiilor unității și repunerea în funcțiune a acesteia, pentru a fi exploatată comercial pentru un alt ciclu de viață de 30 de ani, după anul 2029.


Despre Nuclearelectrica


Compania Națională "Nuclearelectrica" SA este compania națională românească producătoare de energie electrică, termică și combustibil nuclear care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

Sucursala CNE Cernavoda operează două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear și este în curs de realizare a unui ciclu integrat de combustibil prin achiziționarea unei linii de procesare a concentratului de uraniu, pentru a susține proiectele de investiții pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica are un rol major la nivel național, contribuind cu peste 18% la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii