Ceronav LEARN4SEA, proiect pentru sprijinirea protecției mediului în bazinul Mării Negre
Ceronav: LEARN4SEA, proiect pentru sprijinirea protecției mediului în bazinul Mării Negre
23 Jul, 2024 16:16
ZIUA de Constanta
449
Marime text
- Centrul Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale – CERONAV, în calitate de lider de proiect, va derula în perioada 2024-2026, un nou proiect cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Interreg NEXT Bazinul Mării Negre.
Obiectivul principal al proiectului este de a dezvolta și implementa acțiuni și campanii comune de conștientizare a populației cu privire la protecția ecosistemelor din bazinul Mării Negre și reducerea tuturor formelor de poluare și contribuie la îndeplinirea obiectivului specific al Programului de a consolida protecția și conservarea naturii, a biodiversității și a infrastructurii verzi și de a reduce formele de poluare, conform unui comunicat al Ceronav.
Astfel, cunoștințele, experiența și cooperarea a cinci organizații din patru țări din Bazinul Mării Negre (CERONAV - România, Municipalitatea Shabla - Bulgaria, BDCA - Asociația de Cercetare și Dezvoltare Dunăre – Marea Neagră - Bulgaria, Agenția Națională de Mediu - Georgia și Universitatea Piri Reis - Turcia) vor fi puse în practică pentru a dezvolta soluții și a implementa acțiuni comune care vor contribui la protecția, conservarea naturii și reducerea poluării.
Pe o perioadă de 26 de luni, vor fi dezvoltate instrumente care vor permite o mai bună înțelegere a problemelor de mediu pentru a stimula dorința de a acționa și de a sprijini inițiativele pentru protecția mediului în toate segmentele publicului larg, se arată în comunicat.
„Acțiunile includ realizarea unei rețele de centre de informare despre mediu, conectate printr-o platformă digitală educațională informală pentru regiunile din Bazinul Mării Negre, care va pune la dispoziție date colectate de la senzorii ce vor fi amplasați în diferite locații din cele patru țări participante”, se mai menționează în comunicat.
De asemenea, vor fi organizate evenimente, sesiuni de informare în școli și acțiuni pilot pentru protecția mediului, incluzând demonstrații de colectare a deșeurilor de pe plaje și de pe suprafața apei.
Va fi elaborat un ghid cu recomandări pentru autorități, măsuri propuse pentru stabilirea unei cooperări eficiente și pe termen lung
pentru un mediu mai bine protejat și o poluare redusă, precum și o metodologie inovatoare pentru evaluarea calității aerului și a apei, în urma analizei datelor colectate.
Proiectul, cofinanțat de Programul Interreg NEXT Bazinul Mării Negre, are un buget total de 823.980 euro, iar valoarea totală a finanțării nerambursabile este de 741.582 euro.
Citește și
Ceronav, prezent la SUERD, strategia UE pentru regiunea Dunării
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii