Cerșetoria este infracțiune?
Cerșetoria este infracțiune?Cerșetoria este actul prin care o persoană solicită ajutor material de la ceilalți, în mod deschis și vizibil, pe stradă sau în locuri publice. Deși cerșetoria poate fi un semn al unor condiții de viață precare, legea abordează acest comportament,din perspectiva posibilelor efecte negative asupra ordinii publice și sănătății comunității.
În România, fenomenul cerșetoriei este unul sensibil și sesizabil, care ridică întrebări legate de sărăcia, vulnerabilitatea socială și măsurile legale de protecție. În 2025, cerșetoria nu mai este considerată o infracțiune penală, însă ea continuă să fie reglementată prin lege ca o contravenție ce poate atrage sancțiuni pecuniare. Astfel, legislația română abordează acest fenomen printr-un cadru legal destinat menținerii ordinii publice și protecției persoanelor vulnerabile, scrie Legal Badger.
Conform Legii nr. 61/1991 privind unele măsuri pentru menținerea ordinii și liniștii publice, cerșetoria este reglementată ca o contravenție sancționată prin amendă. Astfel, art. 2 pct. 3 din Legea nr. 61/1991, prevede cerseștoria astfel:
Constituie contravenție săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni: (….)
3) apelarea, în mod repetat, la mila publicului, de către o persoană aptă de muncă, precum și determinarea unei persoane la săvârșirea unor astfel de fapte;
Așadar, legea stipulează că cerșetoria va fi sancționată cu amenda atunci când se desfășoară în locuri publice, în mod repetat și de către o persoană care deși are posibilitatea de a munci și de a realiza un venit, alege să recurgă la cerșetorie pentru a se putea întreține.
În anumite cazuri, cerșetoria poate fi legată de activități infracționale grave, cum ar fi exploatarea minorilor sau a persoanelor vulnerabile. Atunci când cerșetoria este folosită pentru a beneficia de pe urma unor persoane neputincioase, cum ar fi copiii exploatați pentru a aduna bani, aceasta poate constitui infracțiunea de exploatarea cerșetoriei sau folosirea unui minor în scop de cerșetorie, prevăzute de Codul penal. În astfel de cazuri, legea română sancționează asemenea fapte cu închisoarea sau cu amendă penală, fiind posibilă efectuarea unor cercetări penale cu privire la cei care organizează rețele de cerșetorie, punând în pericol siguranța și bunăstarea persoanelor vulnerabile.
Prin excepție, în cazul minorilor sau al persoanelor care se află într-o situație defavorabilă, autoritățile pot interveni pentru protecția acestora, fără a aplica sancțiunea amenzii.
În concluzie, cerșetoria nu este o infracțiune, dar este reglementată prin lege ca o contravenție, iar persoanele care cerșesc pot fi sancționate cu amendă sau muncă în folosul comunității. Totodată, autoritățile au obligația de a proteja persoanele vulnerabile și să sesizeze organele competente în situațiile în care viața minorilor sau a altor persoane este pusă în pericol.
Citește și
O tânără de 21 de ani, folosea un copil de doar opt luni în scopul cerșetoriei
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp