Certificat de urbanism pentru Termocentrale Constanța! Va construi o unitate de producere a energiei electrice din surse solare
Certificat de urbanism pentru Termocentrale Constanța! Va construi o unitate de producere a energiei electrice
21 Jun, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
909
Marime text
- Mai precis, prin CU 1574 din data de 20 iunie 2024, firma amintită dprește să construiască o unitate de producere a energiei electrice din surse solare la Termocentrale Constanța SRL
Primăria Constanța a eliberat un certificat de urbanism pentru Termocentrale Constanța SRL, care dorește să investească în energie din sursă regenerabilă.
Mai precis, prin CU 1574 din data de 20 iunie 2024, firma amintită dprește să construiască o unitate de producere a energiei electrice din surse solare la Termocentrale Constanța SRL, pe bulevardul Aurel Vlaicu nr. 123, Constanța. Documentul are o valabilitate de 12 luni.
Despre Termocentrale Constanța SRL
Potrivit termene.ro, firma Termocentrale Constanța SRL a fost înființată în anul 2022, adresa sediului social este în municipiul Constanța, iar obiectul principal de activitate este „Producția de energie electrică“.
Asociat unic în Termocentrale Constanța SRL este Municipiul Constanța. Calitatea de administrator o dețin Angelo - Mihai Anagnoste, Claudiu - Ionuţ Creţu – Sârbu, Adrian - Dan Dugăiaşu, Daniel Popa și Alexandru - Marian Sofronie.
Municipiul Constanța mai apare în Telegondola-Mamaia SRL, RAJA SA și Termoficare Constanța SRL.
Angelo - Mihai Anagnoste mai apare în Pro Direct Sport SRL.
Claudiu - Ionuţ Creţu – Sârbu mai apare în Electrocentrale București SA. Adrian - Dan Dugăiaşu mai apare în CT BUS SA.
Daniel Popa mai apare în DLD Decokant SRL.
Alexandru - Marian Sofronie mai apare în Prim Gaz Term PGT SRL, Marina Garden Center SRL și CMA Company Acord SRL.
În 2023, Termocentrale Constanța SRL a avut o cifră de afaceri de 108.959.351 lei, un profit de 1.148.608 lei, iar numărul mediu de angajați a fost 92.
Noua centrală termoelectrică vine în completarea proiectului de reabilitare și modernizare a rețelei de transport și distribuție a agentului termic
Proiectul „Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța“ este primul proiect din țară care a fost depus la Ministerul Economiei pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Contractul de finanțare pentru această investiție extrem de importantă pentru municipiul Constanța a fost semnat în decembrie 2022, iar în luna iunie 2023 a fost aprobată Hotărârea de Guvern prin care bunurile mobile și imobile ale Centralei Electrice de Termoficare „CET Palas” au fost trecute din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Energiei, în domeniul public al municipiului Constanța.
Achiziția pentru proiectarea și execuția noului CET nu a fost lipsită de peripeții. În urma unei contestații depuse la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) prin care a fost contestată achiziția, procedura a fost întârziată cu aproximativ o lună. CNSC a respins contestația, iar după analizarea amănunțită a ofertelor, SC Elsaco Electronic SRL a fost desemnat câștigătorul licitației. Astfel că vineri, 1 martie 2024, a fost semnat contractul de lucrări.
Prin acest proiect se asigură construcția unei unități de producţie a energiei termice și electrice în cogenerare de înaltă eficiență în sectorul încălzirii centralizate, cu utilizarea gazului natural, cu posibilitatea viitoare de a introduce în amestec hidrogen produs din resurse regenerabile (hidrogen verde). Acesta va fi construit în curtea vechiului CET, iar capacitatea instalată în cogenerare de înaltă eficienţă pe gaz va fi de 97 MW.
Investiția va avea multiple implicații pozitive în viața orașului:
- economice, prin reducerea semnificativă a consumului de combustibili, a costurilor și cheltuielilor de operare;
- sociale, prin sporirea confortului termic și creșterea accesibilității populației la sistemul centralizat de încălzire;
- de mediu, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (CO2), reducerea consumului de energie primară și, automat, reducerea poluării.
Valoarea contractului de proiectare și execuție lucrări este de 581.311.113 lei fără TVA, iar termenul de finalizare este decembrie 2025.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
De asemenea, pentru documentarea acestui articol au fost folosite și informații de pe termene.ro.
Citește și:
Cum va arăta noul CET din Constanța? (VIDEO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii