Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:15 25 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Certificate de naștere, căsătorie, divorț și deces, obținute online. Precizări MAI

ro

25 Aug, 2024 19:00 178 Marime text
MAI




 
  • Începând cu data de 18 aprilie 2024, Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor, cu sprijinul Direcțiilor Județene de Evidență  a Persoanelor, precum şi al Direcțiilor Locale de Evidență a Persoanelor implicate, a întreprins activitatea de extindere a Sistemului  Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă, prin operaționalizarea platformei destinate activității ofițerilor de stare civilă prin înregistrarea doar în format digital a evenimentelor de viață „naștere” și „deces”.
 
Astfel, până la data de 23 august 2024, accesarea serviciilor digitale privind evenimentele de viață „naștere” și „deces” a devenit accesibilă pentru locuitorii a 2.445 de unități administrativ-teritoriale (municipii reședință de județ, municipii, orașe și comune).
 
Începând de ieri, 24 august a.c., platforma destinată activității ofițerilor de stare civilă a devenit accesibilă și pentru înregistrarea exclusiv în format digital a evenimentului de viață „căsătorie”.

 
„Sistemul  Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă “ - SIIEASC este un Sistem informatic implementat în scopul digitalizării stării civile, reducerii birocrației și timpului de așteptare, potrivit unui comunicat al MAI.

 
„Obiectivul general este de a sprijinii digitalizarea de la nivelul administrației publice, prin informatizarea sistemului de depunere a cererilor pentru înregistrarea și eliberarea documentelor de stare civilă, precum și pentru implementarea suportului necesar dezvoltării și accesării serviciilor electronice ce au la bază informații de stare civilă pentru cele 4 evenimente primare de viață: „naștere”, „căsătorie”, „divorț” și „deces””, transmite sursa citată.
 
Informații de background privind stadiul implementării proiectului Cartea electronică de identitate
 

Emiterea C.E.I. s-a realizat la nivelul Municipiului Cluj-Napoca, începând cu data de 02.08.2021, în cadrul unui proiect pilot, iar până la data de 31.12.2021 au fost emise un număr de 919 C.E.I., la data de 31.12.2022 au fost emise un număr de 6.288 C.E.I., la data de 31.12.2023 au fost emise un număr de 16.995 C.E.I., respectiv la data de 20.08.2024 au fost emise un număr total de 25.608 C.E.I.
 
În prezent, se află în fază finală de dezvoltare infrastructura necesară emiterii unui nou prototip C.E.I., testele tehnice finale fiind programate în perioada 9-15 septembrie 2024.

În funcție de rezultatul acestora, se estimează posibilitatea elaborării unui calendar de extindere, etapizat, începând cu județul Cluj, urmând municipiul București, iar la finalul lunii octombrie, extinderea să fie realizată la nivelul fiecărui municipiu reședință de județ.
 
Emiterea noului prototip C.E.I. este esențială pentru a asigura cheltuirea bugetului de 150 de milioane de euro, fonduri alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, fonduri care suportă costurile de emitere a 5 milioane de C.E.I.
 
 
 
 Citește și
DGEP ConstanțaCum poți obține un act de identitate nou dacă valabilitatea documentului vechi se apropie de limita de expirare
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii