Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:53 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cetățenii ucraineni refugiați în România vor beneficia de asistență umanitară din partea statului român până la sfârșitul lunii martie 2024

ro

05 Oct, 2023 19:30 1340 Marime text
Guvernul a aprobat astăzi Ordonanța de Urgență pentru modificarea art.I alin.(11) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi in situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina

Cetățenii ucraineni refugiați în România vor beneficia de asistență umanitară din partea statului român până la sfârșitul lunii martie 2024.

„Guvernul a prelungit perioada de acordare a asistenței umanitare pentru refugiații din Ucraina de la sfârșitul anului 2023 până la 31 martie 2024, prin Ordonanța de Urgență adoptată în ședința de astăzi.

Cuantumul, condiţiile şi mecanismul de acordare a sumelor forfetare prevăzute de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.15/2022 și stabilite prin Hotărârea de Guvern nr.368/2023 rămân nemodificate.

Finanțarea acestor sume forfetare se va face din fonduri europene. Comisia Europeană a lansat în luna iunie un apel de proiecte pentru România, Bulgaria, Cehia, Polonia și Slovacia, cu o finanțare din Facilitatea tematică a Fondului Azil, Migrație și Integrare (FAMI) 2021-2027. Termenul de transmitere a aplicațiilor către Comisie a fost prelungit până la data de 13 octombrie 2023. Bugetul total alocat de Comisie acestui apel este de 50 de milioane de euro. Aplicațiile trebuie să conțină un buget estimat de minim 7 milioane de euro și de maximum 20 de milioane de euro“ - au mai precizat reprezentanții Guvernului României.


În ceea ce privește finanțarea acțiunilor, Comisia Europeană condiționează depunerea apelurilor de existența unui cadru legislativ național clar definit, referitor la modalitatea de acordare a  sumelor forfetare și pentru anul 2024. Este necesar, așadar, ca până la această dată România să aibă creat cadrul normativ, la nivel primar, care să permită acordarea de sprijin sub forma sumelor forfetare pentru acoperirea costurilor de cazare, pentru cetățenii străini și apatrizi proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, ceea ce s-a concretizat prin actul normativ adoptat astăzi.

Citește și: 

Lista persoanelor decedate în cumplitul accident de la Veneția! Printre victime și o familie de români
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii