Cinci zile de concediu medical suportat din bugetul CNAS, pentru asigurații care se întorc din zone cu risc epidemiologic ridicat
Cinci zile de concediu medical suportat din bugetul CNAS, pentru asigurații care se întorc din zone cu risc epidemiologic- Măsurile îi vizează pe asigurații pentru care reprezentanții Direcției de Sănătate Publică de la graniță recomandă carantinarea la întoarcerea în țară.
Pentru punerea în aplicare a acestor prevederi, persoanele asigurate care beneficiază de concediu medical pentru carantină, în condițiile descrise mai sus, completează o declaraţie pe propria răspundere, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 71 la normele precizate, pe care o depun la angajatori/plătitorii de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate.
Angajatorii au obligația să o păstreze şi să o prezinte organelor de control la nevoie.
„Practic, medicul de familie eliberează certificat de concediu medical de carantină, pentru persoana asigurată, care conform deciziei DSP la intrarea în țară, trebuie să se izoleze.
Salariatul anunță angajatorul că se află în această situație. La finalizarea celor 14 zile de carantină, salariatul revine la serviciu, iar angajatorul îi înmânează pentru semnare declarația pe propria răspundere.
Apoi, odată cu plata drepturilor salariale, angajatorul îi plătește și cele 5 zile de concediu medical pentru carantină, urmând să recupeze de la casele de asigurări de sănătate plata acestor indemnizații. Așadar, salariatul va rămâne cu 9 zile neacoperite financiar din FNUASS ”. a declarat Directorul general al CAS Constanța, Luminița Nagy.
Precizăm că măsurile îi vizează pe asigurații pentru care reprezentanții Direcției de Sănătate Publică de la graniță recomandă carantinarea la întoarcerea în țară.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp