Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:30 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine a avut câştig de cauză, cine a renunţat Ce dosare s-au deschis în instanţă la Constanţa după alegerile locale din iunie

ro

20 Aug, 2012 01:44 2878 Marime text

clnavodarivalentintucan.jpgAlegerile locale din vara lui 2012 s-au lăsat, în judeţul Constanţa, cu sesizări la Biroul Electoral, Judeţean, cu reclamaţii, cu un scrutin repetat, dar şi cu dosare deschise în instanţă.

Astfel, pe rolul instanţelor constănţene au fost deschise mai multe acţiuni, care au ca obiect anularea unor hotărâri ale birourilor electorale. Este vorba mai ales de consilieri care, ulterior validării noilor consilii locale, au rămas pe dinafară. O parte dintre aceştia au avut însă câştig de cauză sau au renunţat la acţiuni, căci problema s-a rezolvat din mers.

Facem, în cele ce urmează, o trecere în revistă a dosarelor care s-au deschis şi care au avut ca obiect anularea unor hotărâri ale birourilor electorale.

Consiliul Local Pantelimon, Dan Dinu Vladu, Ştefan Drăguţ şi Constantin Mocanu au calitatea de pârâţi în dosarul cu numărul 8761/118/2012, dosar care are drept obiect anularea unei hotărâri a Biroului Electoral şi în care reclamanţii sunt USL Constanţa, PSD, Gheorghe Gherăscu, Valentin Mocanu şi Ioan Mureşan. Dosarul are termen pe 11 septembrie.

Şi împotriva Consiliului Local Seimeni a fost deschisă o acţiune în instanţă. Concret, în dosarul cu numărul 7833/118/2012, CL Seimeni are calitatea de pârât, în vreme ce reclamanţi sunt Marian None, Florin Chirilă, Vasile Gheorghe şi Mitică Şerban. Instanţa a respins însă cererea formulată de reclamanţi şi a admis în parte cererea de chemare în judecată formulată de aceştia.

Tucan Jr., validat, Calapod a renunţat la mandat

Două dintre cele mai cunoscute acţiuni în instanţă deschise după alegerile locale din 10 iunie sunt cele ale lui Valentin Tucan şi Tudorel Calapod. În şedinţa de constituire a noului Consiliu Local Năvodari cei doi nu au fost validaţi, fapt pentru care au chemat în instanţă CL Năvodari. Tucan, în dosarul 7831/118/2012, iar Calapod în cel cu numărul 7732. La următoarea şedinţă a Consiliului Local lucrurile au suferit însă modificări, în sensul în care Tucan Jr. a fost validat, devenind consilier local „cu acte în regulă", în timp ce democrat-liberalul Tudorel Calapod a renunţat la mandatul câştigat în urma scrutinului din iunie. De altfel, în cazul lui Calapod, instanţa decisese că „respinge acţiunea ca lipsită de interes", aşa cum se arată pe portalul instanţelor.

Nu în ultimul rând, un mandat „cu cântec" este cel al liberalului Iurin Pancencu, fost aspirant la mandatul de primar al oraşului Năvodari. Acesta a acţionat Consiliul Local în instanţă în dosarul cu număr unic 7828/118/2012, care are ca obiect „anulare hotărâre Birou Electoral Menţ. IRV". Cererea lui Pancencu a fost admisă. Amintim că liberalul nu a fost validat nici până la momentul de faţă în funcţia de ales local.

Paul Foleanu a avut câştig de cauză 

dosare_electorale_-_Paul_Foleanu.jpg

Un alt dosar care a făcut o oarecare vâlvă este cel al democrat-liberalui Paul Foleanu din Mangalia. Acesta a acţionat în instanţă CL Mangalia după ce, în şedinţa de constituire a noului CL, mandatul său nu a fost validat. Este vorba despre dosarul 8755/118/2012, în care instanţa i-a dat câştig de cauză lui Foleanu, dispunând „anularea în parte a HCL 2/2012".

Amintim că în şedinţa CL Mangalia din iulie comisia de validare a Consiliului Local invocase, în cazul lui Foleanu, o decizie a ANI din 2009, potrivit căreia pedelistul ar fi fost incompatibil. La momentul respectiv, Paul Foleanu a explicat că acea comisie nu avea bază legală pentru a proceda la invalidarea unui consilier decât în situaţia în care se constată încălcarea condiţiilor de eligibilitate sau dacă mandatul acestuia a fost obţinut prin fraudă.  

Alegeri locale cu urmări 

Şi în oraşul Murfatlar s-a lăsat cu acţiuni în instanţă după alegerile locale din iunie. Consiliul Local Murfatlar are calitatea de pârât în dosarul cu numărul 7790/118/2012, dosar care are drept obiect „anulare hotărâre Birou Electoral" şi în care reclamant este Despina Turica.

O situaţie similară se înregistrează şi în cazul Consiliului Local Nicolae Bălcescu, acesta având calitatea de pârât în dosarul cu numărul 7788/118/2012, în vreme ce reclamantul este Dumitru Timofte. Instanţa a admis cererea reclamantului prin hotărârea 2483.

Acelaşi Consiliu Local Nicolae Bălcescu a fost chemat în instanţă într-un dosar al cărui obiect este tot „anulare hotărâre Birou Electoral", dar în care reclamant figurează Lucian Constantin.

Nici administraţia locală Tuzla nu a fost ocolită de astfel de incidente. Aici, Consiliul Local Tuzla a fost chemat în instanţă într-un dosar care are acelaşi obiect ca al celor mai sus menţionate, dosar ce are numărul 7611/118/2012, înregistrat pe 2 iulie, în care reclamant este Liliana Sarofin. Instanţa a admis cererea reclamantului.

Aceeaşi situaţie se înregistrează şi la Ghindăreşti. CL Ghindăreşti are calitatea de pârât în dosarul cu numărul 7606, calitatea de reclamant având-o Elena Mihaev. Obiectul dosarului înregistrat pe 2 iulie este „anulare hotărâre Birou Electoral".

Consiliul Local Ghindăreşti mai apare ca pârât în două dosare: cel cu numărul 7526/118/2012, în care reclamant este fostul primar al localităţii, Vasile Simion, şi cel cu numărul 7525, reclamant fiind Pavel Mercur. Ambele dosare au ca obiect „anulare hotărâre Birou Electoral".

Consiliul Local Oltina are, alături de Florin Andrei, Daniel Cabason, Antonete Cloşcă, Lucian Dobre, Doru Tudor, Jenică Dincu, Ionel Ghergic, Florin Nichifor, Aurel Toma şi Lucian Ghergic, calitatea de pârât, în dosarul cu numărul 7570/118/2012, cu obiect „anulare hotărâre Birou Electoral". Reclamant este Cristian Dumitru Gheorghe. Soluţia instanţei în acest caz a fost: „Admite în parte acţiunea. Respinge excepţia tardivităţii. Anulează hotărârea de invalidare mandat consilier. Admite excepţia inadmisibilităţii cererii în constatare existenţă mandat consilier. Respinge, ca atare cererea. Obligă excepţia inadmisibilităţii având ca obiect - obligare emitere act administrativ. Obligă la validare mandat consilier local. Respinge celelalte pretenţii. Obligă la cheltuieli de judecată". 

CL Poarta Albă, chemat în instanţă

Consiliul Local Poarta Albă are şi el calitatea de pârât în patru dosare. Astfel, în dosarul cu numărul 7399/118/2012, CL este pârât, iar Nicolae Sandu reclamant. De remarcat este că în acest caz decizia instanţei este, potrivit portalului instanţelor constănţene: „Admite acţiunea. Anulează Hot. 632012 a Consiliului Local Poarta Albă şi obligă pârâtul să adopte hotărâre de validare a reclamantului în funcţia de consilier local".

CL Poarta Albă are calitatea de pârât şi în dosarele 7398/118/2012, în care reclamant este Alina Meca. 7397/118/2012, în care reclamant este Sandu Pricop, şi 7387/118/2012, în care reclamant este Costică Romaneţ. În acest din urmă dosar instanţa admite în parte cererea. Toate cele patru dosare au ca obiect „anulare hotărâre Birou Electoral".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii