Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:37 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine plăteşte - administraţia Mazăre sau constănţenii? Preţul gigacaloriei din Constanţa va fi modificat

ro

07 Feb, 2015 00:00 2155 Marime text
Consilierii locali constănţeni se reunesc, vineri, 13 februarie, de la ora 12.00, în prima şedinţă ordinară din acest an. Pe ordinea de zi a evenimentului sunt incluse 50 de proiecte de hotărâre. Niciunul dintre acestea nu este iniţiat de primarul Radu Mazăre.

Unul dintre cele mai importante proiecte de hotărâre se referă la aprobarea bugetului municipiului Constanţa pe anul 2015. Consiliul Local Municipal (CLM) va dezbate, de asemenea, aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru 2015 pentru mai multe instituţii: RADET Constanţa, RAEDPP Constanţa, SCIL Confort Urban Constanţa, RATC.

De departe însă cel mai interesant proiect se anunţă a fi cel cu numărul 12, care se referă la modificarea preţului local de facturare a energiei termice furnizată în sistem centralizat începând cu data de 1 ianuarie 2015, în municipiul Constanţa. Potrivit unor surse, ar fi vorba despre o actualizare a preţului gigacaloriei operată de Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), actualizare care constă într-o majorare cu 8% a preţului agentului termic. Acest lucru presupune că preţul facturat de CET va fi majorat corespunzător şi de către RADET. Conform declaraţiilor directorului Electrocentrale Constanţa, Gheorghe Enache, decizia de actualizare a fost luată anul trecut de preşedintele ANRE şi se aplică tuturor localităţilor din România, dar nu uniform, ci diferenţiat, „în funcţie de condiţiile de producere a agentului termic, de combustibilul utilizat“.

Va fi interesant de urmărit ce decizie va lua, în acest caz, Consiliul Local Municipal Constanţa. Mai exact, va suporta sau nu municipalitatea această majorare a gigacaloriei? Amintim că, în luna noiembrie a anului trecut, CLM Constanţa a aprobat subvenţionarea preţului gigacaloriei cu 13,5% pentru toţi constănţenii, în sezonul rece 2014-2015. Decizia fusese luată după ce municipalitatea primise, de la bugetul de stat, exact înainte de alegerile prezidenţiale, suma de 19 milioane de lei. Conform declaraţiilor primarului Radu Mazăre, subvenţia „nu poate fi acordată diferenţiat şi trebuie scăzut unitar preţul la gigacalorie“. În actualele condiţii, se impune o întrebare: cine anume va suporta diferenţa de preţ? Administraţia publică locală sau constănţenii, din buzunarele lor?
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii