Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:22 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine si-a prelungit vacanta (galerie foto)

ro

05 Jan, 2009 22:27 4141 Marime text

casa_judeteana_de_pensii.jpgÎn timp ce unii primari sunt mai greu de găsit, vântul schimbării îi face mai harnici pe şefii de instituţii, care se simt puşi pe făraş

Pentru majoritatea funcţionarilor publici, ieri a fost prima zi de lucru din anul 2009. După o minivacanţă, în care distracţia, mâncarea şi băutura au fost la ordinea zilei, pentru mulţi a reveni la serviciu se pare că impune o perioadă de reacomodare cu programul de lucru normal.

Chiar dacă au venit la serviciu la ora exactă, unii directori de instituţii deconcentrate se pare că nu au rezistat la program normal, în jurul prânzului unii preferând să elibereze birourile fără a spune secretarelor dacă mai revin sau nu. În această situaţie i-am depistat pe directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, Virgil Lungu, care la ora 12.15 plecase, iar secretara sa nu ştia dacă se mai întoarce, dar şi pe Ionel Spătaru, încă director la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Şeful de la Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor, Sincu Florea, se pare că era asaltat de telefoane întrucât secretara sa ne-a spus elegant: „E ocupat, vorbeşte la telefon!".
Pentru directorul Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, Eugen Voineagu, data de 5 ianuarie nu a fost prima sa zi de lucru în 2009. El a trecut mereu pe la serviciu să vadă „ce a mai apărut" şi, deocamdată, se va ocupa de câteva controale pe tema fumatului în spaţiile publice, că tot s-a dat directiva în acest sens.

directori_Dinica.jpgDe pază la Protecţia Copilului

Pe strada Decebal, toată lumea munceşte. Dacă Şcoala 28 şi Liceul Economic zumzăiau din cauza copiilor tocmai întorşi la cursuri, nici instituţiile vecine nu stăteau mai prost la capitolul chef de muncă. La Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului se lucra de zor. Mai precis, pe lângă angajaţii care forfoteau de colo-colo, câţiva muncitori dădeau găuri în pereţi pentru montarea unor echipamente. Telefoanele sunau, faxul zbârnâia şi el. Petre Dinică, directorul instituţiei, se agita să rezolve nişte probleme. S-a oprit o clipă pentru a vorbi cu noi: „Am apucat să-mi iau câteva zile de concediu înainte de Crăciun. Măcar atât. Dar ce crezi, că am avut liber cu adevărat până acum, pe 5? Eu, sâmbătă, eram la birou. Am făcut cu rândul cu băieţii, să vedem ce se mai întâmplă pe aici. Putea să se spargă o ţeavă, orice", a declarat Petre Dinică.

directori_Elena_Francu.jpgBeneş munceşte fără martori

În clădirea de vis-a-vis, la etajul doi, inspectorul-şef Eugen Bola ocupa biroul de şef al ITM-ului. Liberalul citea nişte hârtii, chiar dacă schimbarea guvernării ar fi trebuit să-l înspăimânte. Zâmbăreţ şi liniştit, Bola a spus că lucrează pentru că, deocamdată, nimeni nu l-a anunţat că-l schimbă din funcţie. La fel stătea treaba şi la etajul patru al instituţiei, unde Daniela Dragomir avea grijă de ceea ce se întâmplă în cadrul Direcţiei de Muncă. Cică şi şeful-revenit al Casei de Pensii, Oscar Beneş, ar fi fost la muncă, dar nu am putut vedea cu ochii noştri: „Nu îmi face plăcere să fac poze cu dumneavoastră", a răspuns militarul, fără a înţelege că fotografia i se făcea domniei sale singur, nu însoţit de cineva". În orice caz, Beneş nici nu a vrut să audă să ne lase să-i pătrundem în sacrul birou, pentru a vedea dacă într-adevăr este sau nu la serviciu în prima zi de muncă pe 2009. Pe baricade era şi Elena Frîncu, şefa Direcţiei de Sport Judeţene. Fosta handbalistă a povestit că, în dimineaţa zilei de ieri, fusese „cu Boboteaza în toate birourile Direcţiei, împreună cu preotul paroh de la Biserica sportivilor". „Apoi am avut o şedinţă şi le-am urat angajaţilor ca anul acesta să aibă curaj, să fie modeşti, să dea dovadă de prietenie şi politeţe", a mai spus aşa-numita „mamă a sportului constănţean".

Danut_Culetu_18.jpgCu chef de muncă



Conştient că va ceda funcţia pentru a nu perturba culoarea roş-portocalie impusă de actualul Guvern, prefectul judeţului Constanţa, Dănuţ Culeţu, nu se dezminte. El şi-a respectat programul şi, chiar din prima zi de lucru a anului 2009, şi-a convocat colegii de serviciu într-o şedinţă în care a ţinut să le reamintească: „Vacanţa s-a încheiat, acum trebuie să ne îndeplinim atribuţiile ce ne revin". De altfel, Culeţu ne-a declarat: „Eu îmi fac datoria, cu profesionalism, până în ultima clipă. Toată lumea este la serviciu şi îşi vede de atribuţii în program normal". Pe la Prefectură a trecut ieri, pentru a participa la o şedinţă, şi şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, colonelul Viorel Costache. După primirea altor sarcini, el a revenit la sediu preocupat să pună, încă de la începutul anului, lucrurile în ordine... că doar e şef nou şi trebuie să se organizeze şi să-şi strunească subalternii.
Optimismul colonelului Gheorghe Tănase, de la Oficiul de Mobilizare a Economiei şi Pregătirea Teritoriului pentru Apărare, pare a fi incurabil. Din prima zi de muncă a anului, el a început elaborarea planurilor de activitate şi încearcă rezolvarea problemelor de anul trecut. „Ne certăm cu unii şi cu alţii pentru că, în prima săptămână a acestei luni, vrem să rezolve problemele restante din 2008", a fost răspunsul dat de directorul OMEPTA Constanţa, Gheorghe Tănase, la întrebarea firească a noastră „ce faceţi, domn' director?".
Comisarul şef Aurelian Zaheu, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa, era la datorie şi, după rezolvarea unor probleme curente, aştepta vizita IPS Teodosie, care-şi începuse periplul cu Boboteaza.

Şeful CJC şi vicele Stan nu erau la posturi

Printre şefii de instituţii cărora le ia mult să se acomodeze cu revenirea la serviciu se numără, se pare, şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Aproape de ora 12.00, reprezentanţii instituţiei ne-au transmis că „nu este momentan la serviciu".
Nici la Primăria Constanţa lucrurile nu stăteau altfel. Ştim deja că primarul Radu Mazăre se bucură de un concediu prelungit în Brazilia, de unde nu se va întoarce decât după jumătatea lunii, după cum am aflat de la reprezentanţii primăriei. Cum fostul viceprimar Nicolae Nemirschi a fost propulsat în funcţia de ministru al Mediului, nu a mai rămas decât viceprimarul Gabriel Stan. Deşi treburile primăriei au rămas în sarcina sa, nu am reuşit să-l găsim la birou. „Nu a venit încă", ne-au declarat angajaţii primăriei, pe la ora 12.00.

Program scurt pentru primari

Nici în judeţ primarii nu au fost mai cu chef de muncă. Dacă înainte de sărbători i-am testat să vedem dacă au venit la serviciu şi am sunat până în ora prânzului, ieri, am preferat să vedem dacă edilii noştri au „rezistat" în primărie până la finele programului. Chiar dacă este prima zi de muncă din acest an, iar acomodarea durează în serviciile publice cel puţin o zi, după orele prânzului, aproape de sfârşitul programului, nu mai erau prea mulţi primari pe la sediile instituţiilor. Din păcate, majoritatea au picat testul. În intervalul orar 14.50 - 15.20, dintr-o mulţime sunaţi, doar câţiva au răspuns. Restul au preferat să vină de dimineaţă şi apoi să plece... „pe teren" - cum au învăţat să spună majoritatea secretarelor, bine instruite (şi le credem pe cuvânt). La Primăria Castelu am insistat degeaba, pentru că la ora 15.00, nimeni nu răspundea la telefon, deci de primar nici vorbă. La Cernavodă sau Adamclisi, voci de damă sau de bărbat ne-au anunţat respectuos că primarul a plecat pe teren şi... „nu ştiu dacă mai revine astăzi".
La Hârşova, Negru Vodă, Pecineaga, Săcele, Horia, Istria şi Rasova, nu mai era picior de primar în sediu. „Nu mai este domnul primar, abia ce a plecat. Încercaţi mâine, dacă vreţi să vorbiţi", ne-au declarat câteva voci acide ale unor secretare. La Cobadin, Cristian Telehoi era, se pare, într-o şedinţă care nu se termina până la ora 16.00 - aşa cum a ţinut să specifice interlocutoarea de la capătul celălalt al firului. Şi la Lumina, Dumitru Chiru era într-o discuţie prelungită - deci n-avea cum să fie contactat până la ora 16.00.

Frigioiu_Ghe_primar_Crucea3.jpgNicolae Matei s-a culcat târziu şi s-a trezit devreme

La Medgidia, primarul Marian Iordache era „plecat momentan", spre deosebire de edilul din Năvodari, Nicolae Matei, pe care l-am găsit, ca de obicei, pe baricade. „Am venit şi mai de dimineaţă astăzi la muncă, dintr-o superstiţie. Iar azi noapte, la ora 1.00, eram pe străzi, cu deszăpezirea", ne-a declarat Nicolae Matei.
Pe primarul din Techirghiol, Adrian Stan, l-am întrerupt dintr-o şedinţă cu angajaţii. A precizat că tocmai punea în practică noua organigramă, în urma evaluării de sfârşit de an a personalului.
Printre primăriile unde nu a răspuns nimeni apelurilor noastre telefonice s-au numărat: Amzacea, Crucea, Lipniţa, Pantelimon şi Saraiu. La altele, precum Agigea, Cherchezu, Ciocârlia, Fântânele, Grădina, Nicoale Bălcescu sau Siliştea, am stat de vorbă cu secretarele, care ne-au transmis că primarul este plecat momentan, fie în teren, la masă sau la stomatolog. Printre primarii pe care i-am găsit la post, se numără şi Ion Adam, edilul din Comana, care a afirmat că principala sa preocupare de început de an o reprezintă intensificarea pazei în comună, având în vedere faptul că în ultimele zile s-au petrecut mai multe fapte în afara legii, printre care violări de domiciliu, agresiuni sau furturi.

Tuzla_primar_Micu_Constantin_01.jpgLa datorie... şi cu chef de petrecere

Gheorghe Manta, de la Chirnogeni, şi Bârsan Iulian, de la Târguşor, se aflau, aproape de sfârşitul programului, la „punctele de lucru", comparativ cu colegii lor din judeţ. Primarul municipiului Mangalia, Claudiu Tusac, aştepta cu teamă lista angajaţilor instituţiei care provin din rândul pensionarilor din armată şi vor trebui, potrivit ultimelor măsuri luate de Guvern, ori să fie înlocuiţi, ori să renunţe la pensie şi să returneze plăţile compensatorii primite de la stat. „Planul de bătaie pentru 2009 e definitivat, urmează pregătirea bugetului local şi rezolvarea problemelor nerezolvate de anul trecut", ne-a declarat Tusac. Şi omologul său de la Ovidiu era la muncă şi împărţea sarcini în dreapta şi-n stânga, astfel încât treburile să meargă ca pe roate.
Cel mai simpatic a fost primarul comunei Tuzla, Constantin Micu. Era în primărie, alături de colegi, dar a recunoscut că prima zi la serviciu a fost dedicată „reîntregirii personalului la o cafea, un şpriţ şi povestiri din perioada sărbătorilor". „Azi a fost odihnitor. A fost o reacomodare cu locul de muncă, după un week-end prelungit", ne-a declarat şeful administraţiei din Tuzla.

Concediul e în toi

Pentru unii şefi, vacanţa de sărbători nu s-a încheiat. Printre norocoşi se numără Marius Enescu, director executiv al Autorităţii de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa, care se întoarce la muncă pe 8 ianuarie. Marian Sârbu, inspector şcolar general, se bucură de concediu prelungit. Dar, până pe 15 ianuarie, când ar trebui să se întoarcă, a lăsat instituţia pe mâini sigure. Spre deosebire de alţi colegi, Mircea Vrană, inspector şcolar judeţean adjunct, se afla, ieri, la ora 15.50, la serviciu. Pentru Niculae Ciocănel, inspector şef la Inspectoratul de Stat în Construcţii Constanţa, ziua de muncă pare să fie mai scurtă, aşa că nu a fost găsit în instituţie. La Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, linişte pe toate fronturile. Astfel, la telefonul din cabinetul lui Liviu Mocanu, preşedinte-director executiv al instituţiei, nu a răspuns nimeni.

Ocupaţi cu închiderea de an

Printre şefii de instituţii descentralizate pe care i-am găsit la datorie se numără şi directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Emilia Murineanu, care era în şedinţă, dar şi şeful Direcţiei Apelor „Dobrogea Litoral", Gheorghe Babu. Un alt director conştiincios este şi Grigore Mertoiu, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, pe care l-am găsit în şedinţă cu subordonaţii, în vederea elaborării raportului de activitate pe 2008, pe care îl va depune, la sfârşitul săptămânii, la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, dar şi la Prefectură.
Şi şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa, Bogdan Huţucă, era la serviciu, ocupat cu închiderea de an. Întrebat dacă există semnale potrivit cărora criza economică s-a făcut simţită şi la nivelul judeţului Constanţa, şeful DGFP ne-a declarat că, deşi există „unele mici scăderi" în luna decembrie, nu se poate vorbi deocamdată de criză. Potrivit lui Bogdan Huţucă, se va putea spune dacă suntem sau nu afectaţi de recesiune după elaborarea rapoartelor pe ianuarie şi februarie.

O lună de vacanţă

La Agenţia pentru Protecţia Mediului nu am putut afla dacă directorul Adrian Manole era la serviciu în prima zi de muncă pe 2009 pentru că, deşi am insistat, nu ne-a răspuns nimeni la telefon.
Pe şeful Direcţiei Regionale de Metrologie Legală, Vasile Ianca, nu l-am găsit la birou, iar despre directorul de la Direcţia Judeţeană de Statistică, Enache Buşu, am aflat de la subordonaţi că este în concediu de odihnă până pe 19 ianuarie. De aici, putem presupune că şeful de la Statistică a avut aproape o lună de concediu, dacă punem la socoteală şi sărbătorile legale.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii