Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:22 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine sunt câștigătorii concursului Internațional de Soluții „LITORAL MAMAIA, Constanța”, lansat de Apele Române (VIDEO)

ro

19 Sep, 2023 20:23 1409 Marime text
Foto: Apele RomâneAdministrația Națională „Apele Române”, în calitate de Autoritate Contractantă, în asociere cu Apele Romane Dobrogea-Litoral și Ordinul Arhitecților din România, organizatorul concursului a organizat evenimentul de anunțare a câștigătorilor Concursului Internațional de Soluții: ”LITORAL MAMAIA, Constanța”.

Rezultatul? Desemnarea celei mai bune soluții, reprezentând un proiect integrativ și sustenabil, care aliniază elementele gândirii urbanistice și peisajere contemporane punând în același timp în valoare noua spațialitate a zonei litorale.

PREMIUL I  a fost desemnat – Proiectul nr. 100 - MD1958 I Studio 82 SRL

Autor principal: Studio 82 SRL și Vlad Sebastian Rusu Birou Individual de Arhitectură
Coautori: arh. Vlad Sebastian Rusu, arh. Octav Silviu Olănescu, arh. Andra Vlădoiu, arh. Andrada Pinte și arh. Petrică Maier-Drăgan
Colaboratori specialități: peis. Alexandru Mexi



Potrivit unui comunicat al Apelor române, concursul a avut ca scop selectarea celei mai bune soluții în vederea amenajării complexe a plajelor din stațiunea Mamaia (județul Constanța) pentru atribuirea contractului de proiectare. Acest concurs încurajează creativitatea, susținând în același timp cercetarea urbanistică, peisajeră și arhitecturală în sensul unui concept integrat de reamenajare a zonei de plajă actuale.

Zona propusă pentru intervenție este noua plajă rezultată în urma procesului de lărgire și înnisipare care se află în partea de nord a orașului Constanța. Aceasta se învecinează la vest cu stațiunea Mamaia, la est cu Marea Neagră și la nord cu plaja Năvodari. Plaja face parte din fâșia naturală care separă lacul Siutghiol de Marea Neagră, o zonă litorală preponderent plată, cu nisip fin și un climat marin, relativ blând.


Astfel, prin intermediul concursului, s-a urmărit găsirea cele mai bune soluții de planificare și amenajare a zonei de plajă care să fie în acord cu natura și peisajul specific litoralului Mării Negre, o soluție capabilă să integreze elementele spațiului construit, activitățile sale specifice și dotările necesare deschise accesibilității tuturor categoriilor de utilizatori, și nu în ultimul rând, să ia în considerare principiile biodiversității și sustenabilității.

În completarea acestei viziuni generale și în concordanță cu ea, concurenții au fost invitați să prezinte propuneri mai detaliate de funcționalizare și de ambianță, precum și tipologii de construcții și dotări.

Propunerile vor face obiectul proiectelor de amenajare ulterioară. Participanților li s-a propus astfel să alinieze relația turism-resursă-natură gândirii urbanistice și peisajere contemporane, demonstrând că pot readuce echilibrul în această zonă foarte mult disputată.

„Autoritatea Contractantă a concursului este Administrația Națională „Apele Române”, în asociere cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, administratorul obiectivului care va face obiectul investiției, urmând să devină beneficiarul proiectului contractat în urma acestui concurs.

Concursul este organizat de către Ordinul Arhitecților din Romania (OAR), în conformitate cu prevederile Ghidului de bune practici în organizarea concursurilor de soluții OAR (rev. 2022), cu respectarea prevederilor legislației în vigoare privind atribuirea contractelor de achiziție publică. Concursul este public, într-o singură fază și deschis pentru România, țările Uniunii Europene și Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană“ - au mai precizat organizatorii.


Concursul de soluții este organizat ca o procedură independentă conform art. 105 lit. b) din  Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, urmând ca ulterior, în baza prevederilor Art. 104 alin. (7) din aceeași lege, contractul de servicii de proiectare să fie atribuit concurentului câștigător al concursului, în urma unei proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

 
JURIUL CONCURSULUI
Membri titulari
  • arh. urb. Irina Criveanu
  • arh. peis. Ana Horhat
  • arh. Igal Tartakovsky
  • arh. Saša Begović
  • arh. Rodrigo Perez de Arce A.
  • arh. Silviu Aldea
  • Răzvan Radu – Reprezentant AC 
Membri supleanți
  •  arh. Dan Leu
  • Adrian Abrudan – Reprezentat AC 

PREMIILE ACORDATE
 
  • Premiul I - Valoarea estimată a contractului de servicii de proiectare, 7.650.780 LEI (1.545.612 EUR) fără TVA
  • Premiul II -  185.625 LEI (37.500 EUR) fără TVA
  • Premiul III -  86.625 LEI (17.500 EUR) fără TVA
  • Mențiunea I -  24.750 LEI (5.000 EUR) fără TVA
  • Mențiunea II -  24.750 LEI (5.000 EUR) fără TVA
  • Mențiunea III -  24.750 LEI (5.000 EUR) fără TVA
   Citește și: 

Concursul Internațional de Soluții „LITORAL MAMAIA, Constanța”, lansat de Apele Române. Ce premii pot fi câștigate
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii