Cine trebuie să dețină codul unic UIT. Ce înseamnă și cum poate fi obținut! Atenție la amenzi!
Cine trebuie să dețină codul unic UIT. Ce înseamnă și cum poate fi obținut! Atenție la amenzi!
24 Jul, 2024 13:17
ZIUA de Constanta
3806
Marime text
- Sistemul RO e-transport permite monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat și a transporturilor internaționale de bunuri.
- Codul UIT este codul unic generat de sistemul RO e-transport care atestă declararea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat sau a transporturilor internaționale de bunuri, în acest sistem.
- În Sistemul RO e-Transport vor fi declarate toate categoriile de bunuri transportate.
- Pentru acestea sistemul va genera un singur cod UIT.
Odată cu reglementarea sistemului RO e-transport, prin Ordonanța de Urgență 41/2022, a apărut codul UIT, un cod unic generat de Sistemul RO eTransport prin intermediul căruia se identifică datele aferente unei partide de bunuri.
Promovat de Ministerul Finanțelor, sistemul RO e-transport este un sistem informatic, care permite monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat și a transporturilor internaționale de bunuri.
Scopul sistemului este de a monitoriza în timp real riscurile fiscale, cum ar fi: transporturile care se realizează intracomunitar, transporturile vamale sau transporturile care se realizează între două locații, dar în interiorul țării.
Codul UIT este codul unic generat de sistemul RO e-transport care atestă declararea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat sau a transporturilor internaționale de bunuri, în acest sistem.
Astfel, în sistemul RO-eTransport se declară toate transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat desfășurate pe teritoriul României și toate transporturile internaționale de bunuri care încep sau se termină pe teritoriul României.
Bunurile cu risc fiscal ridicat care fac obiectul monitorizării în sitemul RO e-Transport se stabilesc prin ordin al președintelui ANAF.
În Sistemul RO e-Transport vor fi declarate toate categoriile de bunuri transportate. Pentru acestea sistemul va genera un singur cod UIT, scrie Legal Badger.
Sistemul RO e-Transport se aplică pentru toate tipurile de bunuri care fac obiectul transportului internațional (nu doar celor cu risc fiscal ridicat).
În ceea ce privește categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizării în Sistemul RO e-Transport, acestea sunt vehiculele care au o masă maximă tehnic admisibilă de minimum 2,5 tone, încărcate cu bunuri cu o masă brută totală mai mare de 500 kg sau o valoare totală mai mare de 10.000 de lei, aferente cel puţin unei partide de bunuri care face obiectul transportului.
Nerespectarea obligațiilor privind declararea datelor referitoare la transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat în sistemul RO e-transport se sancționează cu amenzi cuprinse între 10.000 lei și 50.000 lei în cazul persoanelor fizice, și între 20.000 și 100.000 lei în cazul persoanelor juridice, precum și prin confiscarea contravalorii bunurilor care nu au fost declarate.
Cum se obține codul unic UIT?
Procedurii de utilizare şi funcţionare a sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport, a fost detaliată procedura prin care se obține codul UIT, aceasta constând în:
- Înregistrarea operatorilor economici în SPV (Spațiul privat virtual);
- Toate bunurile care prezintă un risc fiscal ridicat trebuie să fie declarate în sistemul RO e-transport;
- Operatorul economic trebuie să declare bunurile, utilizând aplicația pusă la dispoziție de Ministerul Finanțelor;
- După înregistrare, sistemul emite automat un cod unic UIT.
Pentru utilizarea sistemului informatic RO e-Transport și implicit pentru obținerea Codului UIT, operatorii economici trebuie să fie înregistraţi în Spaţiul privat virtual (SPV), în nume propriu sau prin reprezentant legal, prin reprezentant desemnat ori prin împuternicit, iar în urma transmiterii datelor aferente unui transport de bunuri cu risc fiscal ridicat, Sistemul RO e-Transport atribuie automat un număr unic de identificare (UIT).
Ca o condiție distinctă pentru obținerea codului UIT, operatorii economici trebuie să aibă semnătură electronică înregistrată pe platforma ANAF. Termenul de valabilitate a codului UIT este de 5 zile din momentul în care a fost declarată data începerii transportului de bunuri cu risc fiscal ridicat, iar utilizarea de către operatorul de transport rutier a codului UIT după expirarea valabilității acestuia este interzisă.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Ministerul Finanţelor şi ANAF lansează aplicaţia de monitorizare GPS e-Transport
În cadrul Comisiei de Transport și Infrastructură, a fost avizată o Ordonanța de Urgență care prevede anumite excepții de la obligația de plată a rovinietei
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii