Ciprioţii poftesc la Cazinoul nostru (?!?)
Ciprioţii poftesc la Cazinoul nostru (?!?)Primarul Radu Mazăre a anunţat ieri, în faţa Consiliului Local, că municipiul va primi înapoi Cazinoul. Dat fiind faptul că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului nu a respectat termenul de un an pentru începerea lucrărilor de reabilitare, oraşul va recăpăta clădirea istorică pe care Mazăre intenţionează să o vândă. Urmează să vedem şi cui.
„Anul trecut am dat cazinoul la MDRT ca să îl repare în baza unei hotărâri de Consiliul local ce a avut termen un an de zile să se apuce de lucrări. Nu s-au apucat de lucrări pentru că nu au fost în stare. Au avut nişte bani alocaţi, au făcut licitaţii, contestaţii, nici măcar nu au depăşit stadiul de studiu de fezabilitate. Oricum, dacă ar fi continuare în ritmul acesta, anul acesta nu apucau să bage banii în Cazinou sub nici o formă având în vedere procedurile îndelungate şi dificile care sunt necesare pentru începerea derulării cheltuirii banului public. Poate la anul, dacă ar mai fi existat bani în buget. Hotărârea noastră spune că dacă într-un an nu se apucă de lucrări, Cazinoul ne revine. Vreau să vă informez că hotărârea era valabilă un an de zile şi, ca atare, trebuie să o ducă la îndeplinire prin Hotărâre de Guvern să ni-l dea înapoi. După ce o să nu-l dea înapoi o să vin să vă propun soluţia de la început, să vindem", a declarat Radu Mazăre. Acesta a mai spus că, oricum, bugetul alocat de MDRT pentru Cazino anul acesta era de 1,6 milioane de euro.
„Nu descoperim noi roata"
Aşa că a discutat edilul cu ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, care a fost de acord să dea Cazinoul înapoi, iar banii alocaţi pentru acesta să fie folosiţi pentru instalaţia de teleschi nautic, un proiect mai vechi al municipalităţii constănţene.
„Ca drept urmare, este proiectul de hotărâre privind aprobarea şi actualizarea pe care noi o aveam făcută pentru că nu puteam lua bani europeni pentru teleschiu' (n.r. - proiect supus ieri votului consilierilor locali), era foarte complicat, nu puteam să luăm decât jumătate din sumă şi prin nişte proceduri îndelungate. De principiu aşa am agreat, banii pentru Cazinou o să-i luăm pentru teleschi, ca să venim cu ceva nou la vară. După ce ne revine Cazinoul o să începem procedurile de vânzare prin licitaţie internaţională. O să facem teleschiu' nautic. Ştiţi că pe vremea lui Ceauşeascu a fost, nu descoperim noi roata. Eu am spus întotdeauna că soluţia ca statul să investească 10 milioane de euro nu mi se pare viabilă", a mai spus Radu Mazăre. Firesc, are deja şi soluţia, iar cumpărătorii se bulucesc: „Acum o lună, când a fost aici patronul Fashion TV, Michel Adam, am discutat cu el şi am intrat în legătură cu un mare deţinător de cazinouri din Ciprul turcesc. Ştiţi că în Turcia nu este voie să se joace".
Vasile Turcu contestă licitaţia, Mazăre ia Cazinoul
Anul trecut, municipalitatea a predat clădirea către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, care, la rândul său, a însărcinat Compania Naţională de Investiţii să se ocupe de reabilitarea clădirii istorice. Lucrările ar fi trebuit să înceapă, potrivit protocolului, până pe 30 august 2012. Veştile sunt că mulţi şi-ar dori ca frumosul Cazino să revină la Primăria Constanţa, care ar avea deja un plan pentru „cojocul" său. Dar vorbele sunt vorbe şi deocamdată realitatea este că licitaţia având va obiect întocmirea fazelor de proiectare PT + DTAC + DE şi execuţie lucrări aferente obiectivului de investiţie „Consolidare şi restaurare Cazino Constanţa", organizată de Compania Naţională de Investiţii, ar fi trebuit să aibă loc pe 7 mai, dar a fost anulată din cauza unor contestaţii. Potrivit documentelor oficiale, două societăţi comerciale au contestat licitaţia organizată de CNI. Este vorba despre Proconstruct Intern Inovativ SRL şi despre Romconstruct Holding Grup SA, ambele din Bucureşti. Prima dintre societăţi a scris Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor că anumite solicitări ale autorităţii contractante i se par abuzive. Şi Romconstruct Holding Grup SA a atras atenţia CNSC-ului asupra „încălcării flagrante a prevederilor art. 199 din OUG nr. 34/2006 cu modificările ulterioare şi art. 15 din HG nr. 925/2006 cu modificările ulterioare, prin stabilirea unor criterii (factori) de evaluare a ofertelor ambigue, subiective şi care nu reflectă un avantaj real şi evident pe care autoritatea contractantă îl poate obţine prin utilizarea acestora (...)".SC Proconstruct Intern Inovativ SRL se ocupă cu „activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management". Unic asociat şi administrator este Marian Trifu, individ care, în anii trecuţi, avea domiciliul în Constanţa. Din câte se pare, între timp s-a mutat în capitală. În 2007, Proconstruct Intern Inovativ avea o listă lungă de asociaţi: Marian Trifu, Afrofita Daniela Trifu, Juan Diaz Fuentes şi Jose Manuel Yebra Salvador.
Cel de-al doilea nemulţumit de licitaţia organizată de Compania Naţională de Investiţii, Romconstruct Holding Grup SA, este o afacere controlată de afaceristul Vasile Turcu, fost acţionar al clubului Dinamo Bucureşti. În Romconstruct Holding Grup SA sunt asociaţi Romconstruct Impex SRL, dar şi Elena şi Vasile Turcu. Administrator este Ileana Popa. Romconstruct Impex îl are ca unic asociat pe fostul „câine roşu" Vasile Turcu, iar ca administrator pe Roxana Andreea Barnoschi.
În urma contestaţiilor, pe 25 mai a.c., Compania Naţională de Investiţii a trimis către CNSC decizia de anulare a procedurii de atribuire a contractului pentru reabilitarea cazinoului.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp