Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:25 06 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cladirea Judecatoriei Medgidia sta sa cada

ro

14 Jun, 2008 00:00 1936 Marime text
1213366185.jpg

Judecatoria Medgidia este intr-o stare avansata de degradare si necesita reparatii capitale. Pana in prezent s-a facut doar o reamenajare a spatiilor interioare. Cladirea, construita intre anii 1963 - 1964, a fost, initial, sediu administrativ si de cazare al IAS Constanta. De-a lungul timpului, destinatia a fost schimbata, devenind sediul central al Canalului Dunare-Marea Neagra, iar din 1991, in cladire functioneaza Judecatoria Medgidia.

Conform unei expertize efectuate in 2001, constructia a suportat cutremure cu magnitudinea mai mare de sase grade, in anii 1977, 1986 si 1990. Gura lumii spune ca, in eventualitatea unui alt cutremur de aceeasi magnitudine, cladirea se va prabusi. In 2002, s-a elaborat un proiect in vederea renovarii constructiei si s-a stabilit ca suma necesara ar fi de doua miliarde de lei vechi. Curtea de Apel Constanta a solicitat Ministerului Justitiei, in data de 22.12.2003, analizarea documentelor tehnice necesare pentru aprobarea proiectului de renovarea a Judecatoriei Medgidia si prezentarea unui raspuns. Intrucat, pana in 2005, nu s-a primit niciun raspuns, Curtea de Apel Constanta a revenit cu o adresa catre minister, cu comunicarea fiselor tehnice pentru planificarea reparatiilor.

S-au spart geamurile la trecerea tirurilor

Insa, in ciuda tuturor solicitarilor, nu s-au efectuat lucrari de reparatii ale cladirilor. Conducerea Judecatoriei a sesizat, in mai multe randuri, Curtea de Apel Constanta, referitor la situatia ivita in 2002, cand s-au spart mai multe geamuri, la trecerea unor tiruri, si a solicitat inlocuirea acestora. De asemenea, intr-un raport de inspectie tehnica din iulie 2006, s-a concluzionat ca, la zidarie, constructia a suferit deteriorari, propunandu-se reevaluarea starii tehnice si inlocuirea instalatiilor.

Fruvimed a revendicat cladirea

Totusi, aceasta nu este singura problema cu care se confrunta Judecatoria, deoarece in iunie 2007, Paris Carapid, presedintele Consiliului de Administratie al societatii SC FRUVIMED MEDGIDIA SA, a trimis o notificare prin care anunta ca este succesoarea fostului IAS si proprietarul de drept al cladirii. De asemenea, conducerea Fruvimed, prin adresa nr.3742/09.07.2007, trimisa Tribunalului Constanta, solicita o intalnire, impreuna cu presedintele Judecatoriei Medgidia, in scopul restituirii amiabile a imobilului. Destinul cladirii si al angajatilor care isi desfasoara activitatea in conditii neadecvate este in mainile autoritatilor, care, probabil, vor actiona dupa ce constructia nu va mai exista, iar acest lucru se poate intampla curand, deoarece structura de rezistenta a cedat.

Scris de: {autor}Ghiulseren ABDURAMAN{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii