CN Administrația Porturilor Maritime Constanța caută stație de transfer și de sortare a deșeurilor reciclabile
CN Administrația Porturilor Maritime Constanța caută stație de transfer și de sortare a deșeurilor reciclabile
12 Jul, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
1553
Marime text
- CN APM Constanța anunță că depozitul ecologic folosit se apropie de capacitatea maximă
- Portul caută, astfel, o stație de transfer și de sortare a deșeurilor
Având în vedere faptul că depozitul ecologic utilizat în prezent pentru eliminarea deșeurilor portuare își va atinge capacitatea proiectată în circa un an de zile, CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța anunță intenția de a gestiona pe viitor deșeurile generate din activitățile proprii, de navigație și din activitățile agenților economici de pe platforma portuară, prin intermediul unor stații de transfer și de sortare a deșeurilor reciclabile.
Soluția realizării unor astfel de instalații a fost identificată printr-un studiu realizat în 2020 privind managementul deșeurilor, studiu efectuat în spiritul bunelor practici specifice „porturilor verzi”, ca urmare a prevederilor actuale ale legislației de mediu care interzic amplasarea depozitelor de deșeuri în zone portuare și în zone libere.
Stația de transfer și cea de sortare a deșeurilor vor fi situate pe același amplasament, și anume în portul Constanța, zona Poarta 6, în porțiunea de teren acoperită de parcelele 64 - 68. Utilitățile disponibile în zona respectivă sunt următoarele: alimentare cu apă, canalizare, rețele electrice, rețea de gaze naturale și telefonie.
Stația de transfer și cea de sortare a deșeurilor vor cuprinde construcții, utilaje și instalații care asigură preluarea deșeurilor de la autospeciale de transport (autogunoiere), sortarea deșeurilor și stocarea separată în containere destinate fiecărei fracții de deșeuri, compactarea deșeurilor și transferul lor către amplasamente autorizate pentru eliminare sau valorificare aflate la distanțe relativ mari față de port.
Tipurile de deșeuri acceptate pe amplasament se referă în principal la următoarele categorii:
- hârtie/carton
- metal
- plastic
- sticlă
- lemn
- cauciuc/anvelope
- deșeuri biodegradabile (inclusiv bucătării și cantine)
- deșeuri solide periculoase (ambalaje de substanțe periculoase, traverse CF, etc.)
- deșeuri din echipamente electrice
- baterii și acumulatori
- deșeuri stradale
- municipale
- deșeuri de la curățatul canalizării și stații de tratare ape industriale.
Pentru o bună informare și evaluare a situației actuale, prezentăm mai jos cantitățile totale de deșeuri pe ultimii patru ani:
An 2017- 10.209 tone
An 2018 - 9.493 tone
An 2019 - 9.914 tone
An 2020 - 10.789 tone
CN APM SA așteaptă sugestii și propuneri de colaborare venite din partea companiilor cu experiență în domeniul gestionării deșeurilor și sunt interesate de subiectul prezentat.
Pentru relații suplimentare puteti contacta Biroul de Mediu din cadrul CN APM SA, la următoarele date de contact: tel. 0241 601 624/0241 601 628, e-mail: pioncescu@constantza-port.ro; astefan@constantza-port.ro.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii