CNA va monitoriza emisiunile de miercuri ale televiziunilor de ştiri şi generaliste referitoare la scumpirea benzinei
CNA va monitoriza emisiunile de miercuri ale televiziunilor de ştiri şi generaliste referitoare la scumpirea"După cum am putut observa cu toţii, ieri, a fost un fenomen absolut isteric sau, cum să-i spun, total deranjant, mă refer la situaţia cu aceste cozi care au fost la benzinării, cu informaţiile panicarde care veneau că se vor scumpi benzina, motorina, că va ajunge la 11 lei începând de astăzi, că se termină stocurile... Era, aşa, un fel de avalanşă de informaţii, care au panicat populaţia şi au determinat o nebunie în întreaga ţară, pentru că au fost cozi şi blocate oraşe şi drumuri.
De aceea, am formulat o autosesizare, dar vreau să vă propun să fie, dacă sunteţi de acord, o decizie a întregului Consiliu, să ne autosesizăm, să fie o monitorizare şi o analiză de linie pe televiziunile de ştiri, pe parcursul zilei (miercuri - n.r.) începând cu ora 12,00 până la ora 22,30 şi pe televiziunile generaliste pe principalele jurnale de ştiri pe acest subiect", a afirmat Cristina Pocora, membru al CNA, în debutul şedinţei de joi.
Preşedinte de şedinţă, Monica Gubernat, a susţinut că monitorizarea ar trebui să fie realizată începând de dimineaţă.
"Eu cred că această monitorizare ar trebui s-o începem de dimineaţă, pentru că e important să vedem cine a dat primul ştirea şi cum s-a dat ştirea. Mi se pare mult mai relevant aşa.
Să vedem de unde a pornit, dacă s-au dat poziţii şi comunicate oficiale şamd. Noi deja ne-am organizat aici, intern, oprim orice avem în monitorizare în acest moment şi ne concentrăm pe acest raport. Deci marţi, vă rog, acest raport să fie pe ordinea de zi", a explicat Gubernat.
Decizia a fost votată în unanimitate.
Valentin Jucan, membru al CNA, a anunţat că va înainta o propunere pentru ca în situaţii "critice, care necesită o reacţie rapidă", CNA să poată apela la o procedură "mult mai clară", desfăşurată "în timp real", prin care să fie transmisă televiziunilor decizia, chiar dacă membrii consiliului nu sunt în programul obişnuit de lucru de la sediu.
Premierul Nicolae Ciucă a informat, joi, că vor fi controlate toate companiile petroliere care funcţionează în România, iar ANAF, ANPC şi Consiliul Concurenţei au demarat verificările necesare şi se vor aplica sancţiuni "drastice" pentru cei care încalcă legea.
"România este o ţară sigură, în care securitatea şi siguranţa noastră sunt garantate faţă de orice formă de agresiune, iar garanţiile trebuie să includă şi stabilitatea economică. ANAF, ANPC, Consiliul Concurenţei au demarat investigaţiile pentru a lua măsurile necesare de stopare a oricăror practici ilegale, abuzive care nu au nicio justificare reală economică.
Vor fi controlate toate companiile petroliere care funcţionează în România. Am cerut tragerea la răspundere a celor vinovaţi şi sancţiunile cele mai severe pentru cei care vor să genereze instabilitate. Guvernul nu permite astfel de practici şi va folosi toate instrumentele legale pentru a proteja cetăţenii şi mediul de afaceri", a declarat prim-ministrul, la Palatul Victoria.
El a subliniat că "orice altă tentativă de a destabiliza echilibrele economice" ale ţării va fi "de îndată ferm şi aspru pedepsită" prin intervenţia statului român.
Benzinării din întreaga ţară au fost asaltate miercuri de şoferi speriaţi că preţul carburanţilor va depăşi 10 lei pe litru, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public.
Miercuri seara, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a făcut un apel la calm şi a îndemnat oamenii să nu stea la cozi la benzinării, dând asigurări că există suficiente stocuri de carburant şi nu sunt argumente pentru creşteri explozive ale preţurilor.
Sursa foto: Agerpres
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp