Colegiul Prefectural Constanța. Rapoarte pe anul 2022, prezentate de mai multe instituții constănțene
Colegiul Prefectural Constanța. Rapoarte pe anul 2022, prezentate de mai multe instituții constănțene
01 Mar, 2023 14:55
ZIUA de Constanta
1593
Marime text
Astăzi, începând cu ora 11:00, în Sala Ovală a Prefecturii, a avut loc o nouă ședință a Colegiului Prefectural, în care Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța, Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Constanța, Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Constanța și Casa Județeană de Pensii Constanța au prezentat bilanțurile activității pentru anul 2022.
Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța, în calitate de prestator de servicii sportive educaționale pentru beneficiarii primari, secundari și terțiari din comunitate, asigură implementarea politicilor de tineret și sport prin administrarea unităților aflate în subordine și implementarea proiectelor sportive, de tineret și educaționale locale, județene și naționale, desfășoară activități de îndrumare, monitorizare și control a factorilor implicați în domeniul sport și tineret, toate aceste activități sunt susținute de servicii suport conform legislației în vigoare. Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța are în administrare 7 baze sportive, 4 centre de agrement și Sediul administrativ, astfel: 5 baze sportive funcționale (Sala Sporturilor, Complex Sportiv Tomis – unitate cu spații de cazare pentru sportivii care desfășoară activitate de pregătire sportivă, Hotel Sport – unitate de alimentație publică și spații de cazare destinate sportivilor care desfășoară activitate de pregătire sportivă , Restaurant Sport - unitate de alimentație publică , Centrul Olimpic Năvodari – Baza Nautică) dar care necesită lucrări de reparații capitale, 2 baze sportive nefuncționale (Teren Badea Cârțan și Complex Sportiv Triunghi) pentru care există inițiate hotărâri de guvern pentru predarea către comunitatea locală, 2 centre de agrement funcționale (Centrul de Agrement Luminița Eforie Nord, Centrul de Agrement New Paradise Eforie Sud, și 2 Centre Nefuncționale -Centru de Agrement Nefuncțional – Casa de Piatră și Centrul de Agrement Nefuncțional 2 Mai.
În anul 2022, în cadrul Programelor Sportul de Performanță, Sportul Școlar, Sportul de masă, dar și alte competiții locale, județene și interjudețene s-au realizat un număr 38 de acțiuni grupate în proiectele și evenimentele desfășurate de către DJST Constanța.
Activitățile desfășurate: Cupa Medgidia - kung fu/kick boxing; Maratonul Argonautilor; Cupa Primaverii – scrima; Cupa Marii Negre – ciclism; Trofeul Liga Old Boys – fotbal; Sport în Familie; Sport în Parc; Crosul Universitar Ovidius 2022; Olimpiada Națională a Sportului Școlar, faza pe municipiu și pe județ - fotbal, oina, atletism, handbal, baschet, volei, rugby ( F+M); Euroregiune – judo; Zilele Constantei 2022; Voinici in tara piticilor; Black Sea Judo Cup U16; Cupa Marii Negre editia IV – competitie interpenitenciară – fotbal, tenis de masă, sah; Cupa Axiopolis – baschet; Festivalul Național al Sporturilor Nautice – Yachting; Maratonul Nisipului; Cupa Tomis U21 – judo; Cupa Marii Negre editia XII – ciclism; 7 activități din cadrul proiectului Săptămânii Europene a Sportului; ”ȘAH în Școala”; Magia Șahului la Elevi, finale pe municipiu la baschet și volei – feminin masculin – ONSS editia 2022 – 2023; Gala OSS Fighters – ”NOAPTEA CAMPIONILOR”; Cupa Moș Crăciun; ”Porți deschise către Sport”; Cross la Delfinariu”; desfășurarea memorialului GHEORGHE MITITELU la șah.
În perioada 23 -30 septembrie 2022, s-a desfășurat la Constanța Săptămâna Europeană a Sportului (SES). Inițiativă a Comisiei Europene menită să promoveze sportul și activitatea fizică în întreaga Europă, sub motto-ul #BeActive, SES are ca obiectiv conștientizarea importanței unui stil de viață activ pentru toată lumea și este concepută să le ofere participanților, anual, o trambulină către viața activă.
Obiectivele proiectului național au fost sprijinirea activității fizice și a sportului în rândul populației din județul Constanța, aducerea împreună, prin activități fizice, a tuturor generațiilor, precum și promovarea unui stil de viață sănătos în rândul populației din județul Constanța, abordând integrativ activitatea fizică, alimentația, condițiile de mediu și alte aspecte care contribuie la o stare mai bună de sănătate.
În prima zi a Săptămânii Europene a Sportului, s-au organizat, în Sala Sporturilor din Constanța, ateliere de inițiere în sporturile full contact, judo, arte marțiale, scrimă sau box, iar tinerii participanți au fost recompensați cu diplome, tricouri și dulciuri.
În a doua zi a Săptămânii Europene a Sportului, pe terenul bazei sportive CS Tomis, s-a amenajat un circuit de airsoft, iar partenerii DJST, Federația Română de Airsoft, au inițiat participanții – copii și adulți – în tainele acestei discipline sportive.
O altă zi a Săptămânii Europene a Sportului a fost dedicată unui sport mai puțin cunoscut, pickleball – un sport asemănător tenisului de câmp, dar mult mai accesibil pentru participanți de toate vârstele. La această inițiere în pickleball, oferită de partenerul DJST Constanța, Fundația România ProCulture, copiii de la Școala gimnazială „Gh Țițeica” au avut ocazia de a se familiariza cu o nouă modalitate de petrecere a timpului liber, departe de tentația ecranelor și a „sedentarismului digital”, care afectează în mod tot mai îngrijorător generația tânără.
Ultima zi a Săptămânii Europene a Sportului, echipa Direcției Județene pentru Sport și Tineret Constanța, s-a deplasat la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Albatros” unde, în sala de sport a Centrului, s-au adunat elevi cu dizabilități intelectuale de la mai multe școli speciale din Constanța. Au fost două ore dedicate mișcării și distracției, la sfârșitul cărora participanții au fost recompensați cu diplome, rucsacuri, tricouri și dulciuri.
De asemenea, alături de Federația Sportul pentru Toți, Club Sportiv Municipal Constanța și asociațiile județene de profil au fost desfășurate în cadrul S.E.S. : ateliere sportive pe Bulevardul Tomis – Km 0, Cros în Piața Ovidiu, Treasure Hunt, dans sportiv, fitness în parcul OLEG DANOVSKI și în Piațeta din fața Sălii Sporturilor, parade stradală în culorile drapelului național.
Ministerul Sportului a alocat prin D.J.S.T. Constanța suma de 80 000 de lei pentru desfășurarea a două ediții a Programului Național ”HERCULES”. În perioada 25 iulie-19 august 2022, 125 de copii din județul Constanța au participat la prima ediție a Proiectului ”HERCULES”, inițiat de Ministerul Sportului și destinat atragerii copiilor către sport. Proiectul a oferit elevilor cu vârste între 6 și 14 ani, aflați în vacanța școlară, cursuri gratuite de inițiere în diferite discipline: sporturi nautice, judo, table/backgammon, gimnastică aerobică, karate, fotbal, oină, cricket, scrimă, gimnastică artistică, caiac canoe.
Parteneri ai Direcției Județene pentru Sport și Tineret Constanța, în proiectul HERCULES, au fost Federația Română de Canotaj, Club Sportiv Pantheon Constanța, CS UNEFS și Club Sportiv Putineiu, CS Farul Constanța, CS Karate Tradițional Eforie, CS Sparta Techirghiol, Tradisport Constanța, JT Watersports Mamaia.
Pentru recompensarea entuziasmului și a dorinței de a face sport, precum și a participării active și dedicate la proiect, copiii au primit tricouri și șepci inscripționate cu logo-ul proiectului, dar și diplome de recunoaștere a meritelor sportive, care să le amintească de momentele frumoase ale întâlnirii cu HERCULES. Organizatorii și-au propus ca un procent semnificativ dintre copiii care au participat la cursurile de inițiere să continue practicarea disciplinelor sportive descoperite și să se îndrepte și către performanță, legitimându-se în cadrul cluburilor de profil de la nivel local – obiectiv parțial îndeplinit.
În perioada de vacanță școlară 24- 29 octombrie 2022, s-a desfășurat ediția a II-a a proiectului național Hercules, având ca obiectiv creșterea bazei de selecție pentru sportul de performanță în județul Constanța, dar și îmbunătățirea stării de sănătate a copiilor cu vârste cuprinse între 6-15 ani, prin practicarea exercițiului fizic în mod organizat și călirea organismului sub influența factorilor naturali.
format electronic si nu a fost transmis la ITM, ramanand in posesia angajatorului;
La 31.12.2022, valoarea debitelor recuperate din deciziile emise în cursul anului 2022 a fost de 2.518.617 lei, iar valoarea totală a debitelor constituite a fost de 5.133.479 lei conform Anexei 1 Debitori. Din raportul acestor valori reiese faptul că s-a înregistrat un procent de 49,06 % privind recuperarea acestor debite.
Conform Anexei 1 Debitori, suma de 1.776.804 lei a reprezentat valoarea debitelor confirmate de către ANAF în 2022, suma de 233.635 lei a reprezentat valoarea debitelor anulate în 2022 prin Comisia de analiză a contestațiilor privind deciziile de debit, iar 2.265.480 lei a reprezentat suma încasărilor pe parcursul anului 2022. Valoarea debitelor recuperate în anul 2022 din deciziile emise în anul 2021 și nerecuperate până la 31.12.2021, a fost de 1.757.302 lei.
La sfârşitul anului 2022, suma totală reprezentând debitele din deciziile emise în anul 2022 care a rămas de recuperat este de 2.614.862 lei, iar din deciziile emise în 2021, suma de 14.284 lei (pentru persoane debitoare pentru care debitele s-au transmis către ANAF, dar nu s-au primit confirmările de preluare ale acestora până la data de 31.12.2022).
În cursul anului 2022 au fost verificate plățile pe indemnizație COVID efectuate în anii 2020 şi 2021 de către corpul de control intern al ANPIS, de Curtea de Conturi și de auditul intern. Urmare acestor verificări au fost emise 12 decizii de debit în suma totală de 183.078 lei și 96 decizii colective de acordare conform OUG nr.132/2020, pe categorii de beneficiari (PFA/II, avocați, cooperații, drepturi de autori).
Obiectivul general în domeniul ocupării forței de muncă este creșterea ocupării de calitate, pentru atingerea căruia AJOFM Constanţa a realizat un mix de măsuri de stimulare a ocupării, sprijinind atât persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, cât și angajatorii.
În ceea ce priveşte situaţia de pe piaţa muncii la nivelul județului Constanța, datele statistice privind şomajul înregistrat în 2022 evidențiază o medie a ratei şomajului de 1.8%. Putem aprecia faptul că numărul total al persoanelor înregistrate în evidenţele AJOFM Constanţa a scăzut faţă de anul 2021 când s-a înregistrat o rată medie a şomajului de 2,2% (6.611 persoane), faţă de media anului 2022 care este de 1.8% (5.391 persoane).
Analizând situaţia şomajului pe categorii de vârstă la data de 31.12.2022, constatăm că ponderea cea mai mare o deţin şomerii peste 55 de ani (24,9%) – 1.571 persoane, apoi şomeri cu vârste cuprinse între 40 - 49 de ani (23.5%) – 1.480 de persoane şi persoanele cu vârste cuprinsă între 50-55 de ani (17,5%) – 1.102 persoane, persoanele cu vârstă pănă la 25 de ani (15,4%) – 970 persoane, persoanele cu vârste cuprinse între 30 si 39 de ani (13.8%) – 807 persoane, iar ponderea cea mai mică se înregistrează în rândul şomerilor cu vârstă între 25 – 29 de ani (5.9%) – 372 persoane. Distribuţia şomerilor pe categorii socio-profesionale indică următoarele: 4.343 persoane (68.9%) înregistrate în baza noastră de date au nivel de instruire primar, gimnazial sau profesional, 1.610 persoane (25.5%) au nivel de instruire liceal şi postliceal, respectiv 349 persoane (5.5%) au studii superioare. Situaţia locurilor de muncă vacante declarate de angajator pe parcursul anului 2022, arată o creştere de 14% a acestora în comparaţie cu oferta din anul anterior.
Impactul pandemiei a avut urmari în toate sectoare economice și a afectat ocuparea forței de muncă în toate ramurile economice, deși au fost diferențe importante între activitățile economice.
In perioada 01.01.2022 - 31.12.2022 un număr total de 7647 persoane au beneficiat de servicii de informare şi consiliere profesională.
Serviciile de consiliere şi orientare profesională au avut ca rezultat:
- încadrarea în muncă a 3234 persoane
- înscrierea la programe de formare a 997 persoane.
In anul 2022, AJOFM a primit din partea angajatorilor notificari privind intentia de concediere colectiva pentru 137 persoane, pentru care s-au oferit servicii de preconcediere. Acestea au primit sprijin pentru a beneficia de protectie sociala conform legii si pentru reintegrarea pe piata muncii.
Casa Judeţeană de Pensii Constanța este organizată şi funcţionează ca serviciu public descentralizat în subordinea Casei Naţionale de Pensii Publice - CNPP, fiind investită cu personalitate juridică în baza prevederilor Legii nr.263/2010, privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
Instituţia asigură aplicarea în judeţul Constanța a legislaţiei din domeniul asigurărilor sociale de stat precum şi din domeniul accidentelor de muncă şi bolilor profesionale.
Casa Județeană de Pensii Constanța își desfășoară activitatea în aceeași clădire cu Inspectoratul Teritorial de Muncă și cu Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială. La Medgidia funcționează totodată un punct de lucru permanent care deservește beneficiarii din întreaga zonă respectivă.
La sediul CJP Constanţa funcţionează permanent 8 ghişee.
Programul de relaţii cu publicul se desfăşoară în zilele de luni, marti, joi și vineri între orele 8.00 - 13.00 iar miercurea programul cu publicul este prelungit, respectiv între orele 08.00 - 16.00.
În ultimii 3 ani orice solicitare a putut și poate fi depusă în continuare și prin curier, poștă clasică sau prin mijloace electronice (e-mail, Portal CNPP), astfel încât beneficiarii să nu fie nevoiți să facă deplasări la sediul instituției noastre. Cu toate acestea un număr destul de ridicat de persoane preferă să se prezinte în continuare personal la ghișeele instituției.
Numărul persoanelor care se adresează sub o formă sau alta instituției noastre este într-o continuă creștere și înregistrăm de la an la an un număr crescut de solicitări în toate domeniile de activitate.
După încheierea programului zilnic de relații cu publicul se verifică și se înregistrează solicitările transmise de beneficiarii noștri pe e-mail sau prin poștă / curier, solicitări care se ridică la ordinul sutelor în fiecare zi: corespondență cu diverse instituții, adrese de înființare / ridicare poprire, petiții (7448 înregistrate în 2022 – o medie de peste 600 lunar), solicitări de informații diverse din domeniul nostru de activitate, cereri de înscriere la pensie, schimbări de adresă, cereri de recalculare sau de revizuire a pensiei, ajutoare de deces, plata drepturilor restante în urma decesului, cereri de virare a pensiilor în cont curent sau, dimpotrivă, de renunțare la plata pensiei în cont, transferuri de dosare în alte județe, cereri de suspendare sau de repunere în drepturi și lista poate continua.
Toată această corespondență transmisă prin poștă, curier sau pe e-mail – din ce în ce mai mare de la o zi la alta – nu poate fi triată, verificată, înregistrată, introdusă în sistemul informatic și repartizată compartimentelor de specialitate decât după încheierea programului zilnic de relații cu publicul.
La data de 31.12.2022 în evidenţa Casei Județene de Pensii Constanța se afla un număr de 165.188 beneficiari, din care :
- 143.715 pensionari numai cu pensii de asigurări sociale;
- 12.703 beneficiari numai de legi speciale;
- 5.710 beneficiari de pensie și indemnizație de legi speciale
- 2.579 pensionari din sectorul agricol;
- 481 dosare privind indemnizațiile de veterani și văduve de veterani.
Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța
Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța, în calitate de prestator de servicii sportive educaționale pentru beneficiarii primari, secundari și terțiari din comunitate, asigură implementarea politicilor de tineret și sport prin administrarea unităților aflate în subordine și implementarea proiectelor sportive, de tineret și educaționale locale, județene și naționale, desfășoară activități de îndrumare, monitorizare și control a factorilor implicați în domeniul sport și tineret, toate aceste activități sunt susținute de servicii suport conform legislației în vigoare. Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța are în administrare 7 baze sportive, 4 centre de agrement și Sediul administrativ, astfel: 5 baze sportive funcționale (Sala Sporturilor, Complex Sportiv Tomis – unitate cu spații de cazare pentru sportivii care desfășoară activitate de pregătire sportivă, Hotel Sport – unitate de alimentație publică și spații de cazare destinate sportivilor care desfășoară activitate de pregătire sportivă , Restaurant Sport - unitate de alimentație publică , Centrul Olimpic Năvodari – Baza Nautică) dar care necesită lucrări de reparații capitale, 2 baze sportive nefuncționale (Teren Badea Cârțan și Complex Sportiv Triunghi) pentru care există inițiate hotărâri de guvern pentru predarea către comunitatea locală, 2 centre de agrement funcționale (Centrul de Agrement Luminița Eforie Nord, Centrul de Agrement New Paradise Eforie Sud, și 2 Centre Nefuncționale -Centru de Agrement Nefuncțional – Casa de Piatră și Centrul de Agrement Nefuncțional 2 Mai.
În anul 2022, în cadrul Programelor Sportul de Performanță, Sportul Școlar, Sportul de masă, dar și alte competiții locale, județene și interjudețene s-au realizat un număr 38 de acțiuni grupate în proiectele și evenimentele desfășurate de către DJST Constanța.
Activitățile desfășurate: Cupa Medgidia - kung fu/kick boxing; Maratonul Argonautilor; Cupa Primaverii – scrima; Cupa Marii Negre – ciclism; Trofeul Liga Old Boys – fotbal; Sport în Familie; Sport în Parc; Crosul Universitar Ovidius 2022; Olimpiada Națională a Sportului Școlar, faza pe municipiu și pe județ - fotbal, oina, atletism, handbal, baschet, volei, rugby ( F+M); Euroregiune – judo; Zilele Constantei 2022; Voinici in tara piticilor; Black Sea Judo Cup U16; Cupa Marii Negre editia IV – competitie interpenitenciară – fotbal, tenis de masă, sah; Cupa Axiopolis – baschet; Festivalul Național al Sporturilor Nautice – Yachting; Maratonul Nisipului; Cupa Tomis U21 – judo; Cupa Marii Negre editia XII – ciclism; 7 activități din cadrul proiectului Săptămânii Europene a Sportului; ”ȘAH în Școala”; Magia Șahului la Elevi, finale pe municipiu la baschet și volei – feminin masculin – ONSS editia 2022 – 2023; Gala OSS Fighters – ”NOAPTEA CAMPIONILOR”; Cupa Moș Crăciun; ”Porți deschise către Sport”; Cross la Delfinariu”; desfășurarea memorialului GHEORGHE MITITELU la șah.
În perioada 23 -30 septembrie 2022, s-a desfășurat la Constanța Săptămâna Europeană a Sportului (SES). Inițiativă a Comisiei Europene menită să promoveze sportul și activitatea fizică în întreaga Europă, sub motto-ul #BeActive, SES are ca obiectiv conștientizarea importanței unui stil de viață activ pentru toată lumea și este concepută să le ofere participanților, anual, o trambulină către viața activă.
Obiectivele proiectului național au fost sprijinirea activității fizice și a sportului în rândul populației din județul Constanța, aducerea împreună, prin activități fizice, a tuturor generațiilor, precum și promovarea unui stil de viață sănătos în rândul populației din județul Constanța, abordând integrativ activitatea fizică, alimentația, condițiile de mediu și alte aspecte care contribuie la o stare mai bună de sănătate.
În prima zi a Săptămânii Europene a Sportului, s-au organizat, în Sala Sporturilor din Constanța, ateliere de inițiere în sporturile full contact, judo, arte marțiale, scrimă sau box, iar tinerii participanți au fost recompensați cu diplome, tricouri și dulciuri.
În a doua zi a Săptămânii Europene a Sportului, pe terenul bazei sportive CS Tomis, s-a amenajat un circuit de airsoft, iar partenerii DJST, Federația Română de Airsoft, au inițiat participanții – copii și adulți – în tainele acestei discipline sportive.
O altă zi a Săptămânii Europene a Sportului a fost dedicată unui sport mai puțin cunoscut, pickleball – un sport asemănător tenisului de câmp, dar mult mai accesibil pentru participanți de toate vârstele. La această inițiere în pickleball, oferită de partenerul DJST Constanța, Fundația România ProCulture, copiii de la Școala gimnazială „Gh Țițeica” au avut ocazia de a se familiariza cu o nouă modalitate de petrecere a timpului liber, departe de tentația ecranelor și a „sedentarismului digital”, care afectează în mod tot mai îngrijorător generația tânără.
Ultima zi a Săptămânii Europene a Sportului, echipa Direcției Județene pentru Sport și Tineret Constanța, s-a deplasat la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Albatros” unde, în sala de sport a Centrului, s-au adunat elevi cu dizabilități intelectuale de la mai multe școli speciale din Constanța. Au fost două ore dedicate mișcării și distracției, la sfârșitul cărora participanții au fost recompensați cu diplome, rucsacuri, tricouri și dulciuri.
De asemenea, alături de Federația Sportul pentru Toți, Club Sportiv Municipal Constanța și asociațiile județene de profil au fost desfășurate în cadrul S.E.S. : ateliere sportive pe Bulevardul Tomis – Km 0, Cros în Piața Ovidiu, Treasure Hunt, dans sportiv, fitness în parcul OLEG DANOVSKI și în Piațeta din fața Sălii Sporturilor, parade stradală în culorile drapelului național.
Ministerul Sportului a alocat prin D.J.S.T. Constanța suma de 80 000 de lei pentru desfășurarea a două ediții a Programului Național ”HERCULES”. În perioada 25 iulie-19 august 2022, 125 de copii din județul Constanța au participat la prima ediție a Proiectului ”HERCULES”, inițiat de Ministerul Sportului și destinat atragerii copiilor către sport. Proiectul a oferit elevilor cu vârste între 6 și 14 ani, aflați în vacanța școlară, cursuri gratuite de inițiere în diferite discipline: sporturi nautice, judo, table/backgammon, gimnastică aerobică, karate, fotbal, oină, cricket, scrimă, gimnastică artistică, caiac canoe.
Parteneri ai Direcției Județene pentru Sport și Tineret Constanța, în proiectul HERCULES, au fost Federația Română de Canotaj, Club Sportiv Pantheon Constanța, CS UNEFS și Club Sportiv Putineiu, CS Farul Constanța, CS Karate Tradițional Eforie, CS Sparta Techirghiol, Tradisport Constanța, JT Watersports Mamaia.
Pentru recompensarea entuziasmului și a dorinței de a face sport, precum și a participării active și dedicate la proiect, copiii au primit tricouri și șepci inscripționate cu logo-ul proiectului, dar și diplome de recunoaștere a meritelor sportive, care să le amintească de momentele frumoase ale întâlnirii cu HERCULES. Organizatorii și-au propus ca un procent semnificativ dintre copiii care au participat la cursurile de inițiere să continue practicarea disciplinelor sportive descoperite și să se îndrepte și către performanță, legitimându-se în cadrul cluburilor de profil de la nivel local – obiectiv parțial îndeplinit.
În perioada de vacanță școlară 24- 29 octombrie 2022, s-a desfășurat ediția a II-a a proiectului național Hercules, având ca obiectiv creșterea bazei de selecție pentru sportul de performanță în județul Constanța, dar și îmbunătățirea stării de sănătate a copiilor cu vârste cuprinse între 6-15 ani, prin practicarea exercițiului fizic în mod organizat și călirea organismului sub influența factorilor naturali.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța
Cele mai intalnite aspecte legate de munca nedeclarata, in cadrul actiunilor de control in perioada 01.01- 31.12 .2022 constatate au fost:-situatia in care intre angajator si angajat se realizeaza un acord verbal sau tacit in urma caruia angajatul presteaza
munca in lipsa unui contract individual de munca, lipsindu-se de drepturile care decurg dintr-un astfel de contract, cat si de drepturile obtinute prin plata contributiilor prevazute de lege;-situatia in care angajatul stie ca lucreaza in baza unui contract individual de munca deoarece a semnat
un astfel de act in fata angajatorului, dar contractul nu a fost inregistrat in registrul general de evidenta al salariatilor informat electronic si nu a fost transmis la ITM, ramanand in posesia angajatorului;
-situatia in care agentii economici avand o activitate cu fluctuatii mari de personal, au considerat ca pentru asa numitele “perioade de proba” au dreptul sa foloseasca personal fara forme legale de angajare;
-situatia in care salariatul are contractul individual de munca suspendat pentru somaj tehnic dar cu toate acestea el este
primit la lucru-situatia in care salariatul este angajat cu CIM cu fractie de norma si desfasoara activitate in afara programului stabilit in
contractul individual de munca;
-
- angajatorul si angajatul incalca prevederile legale din ignoranta.
Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Constanța
Agenţia Județeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Constanţa (A.J.P.I.S.) este o instituţie cu atribuţii atât de administrare cât şi de gestionare a fondurilor acordate de la bugetul statului pentru plata beneficiilor/prestațiilor și serviciilor de asistenţă socială, de monitorizare și control al modului de acordare a acestora, reprezentând un serviciu public calitativ şi competent orientat către cetăţean şi nevoile acestuia.La 31.12.2022, valoarea debitelor recuperate din deciziile emise în cursul anului 2022 a fost de 2.518.617 lei, iar valoarea totală a debitelor constituite a fost de 5.133.479 lei conform Anexei 1 Debitori. Din raportul acestor valori reiese faptul că s-a înregistrat un procent de 49,06 % privind recuperarea acestor debite.
Conform Anexei 1 Debitori, suma de 1.776.804 lei a reprezentat valoarea debitelor confirmate de către ANAF în 2022, suma de 233.635 lei a reprezentat valoarea debitelor anulate în 2022 prin Comisia de analiză a contestațiilor privind deciziile de debit, iar 2.265.480 lei a reprezentat suma încasărilor pe parcursul anului 2022. Valoarea debitelor recuperate în anul 2022 din deciziile emise în anul 2021 și nerecuperate până la 31.12.2021, a fost de 1.757.302 lei.
La sfârşitul anului 2022, suma totală reprezentând debitele din deciziile emise în anul 2022 care a rămas de recuperat este de 2.614.862 lei, iar din deciziile emise în 2021, suma de 14.284 lei (pentru persoane debitoare pentru care debitele s-au transmis către ANAF, dar nu s-au primit confirmările de preluare ale acestora până la data de 31.12.2022).
În cursul anului 2022 au fost verificate plățile pe indemnizație COVID efectuate în anii 2020 şi 2021 de către corpul de control intern al ANPIS, de Curtea de Conturi și de auditul intern. Urmare acestor verificări au fost emise 12 decizii de debit în suma totală de 183.078 lei și 96 decizii colective de acordare conform OUG nr.132/2020, pe categorii de beneficiari (PFA/II, avocați, cooperații, drepturi de autori).
Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Constanța
Obiectivul general în domeniul ocupării forței de muncă este creșterea ocupării de calitate, pentru atingerea căruia AJOFM Constanţa a realizat un mix de măsuri de stimulare a ocupării, sprijinind atât persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, cât și angajatorii.
În ceea ce priveşte situaţia de pe piaţa muncii la nivelul județului Constanța, datele statistice privind şomajul înregistrat în 2022 evidențiază o medie a ratei şomajului de 1.8%. Putem aprecia faptul că numărul total al persoanelor înregistrate în evidenţele AJOFM Constanţa a scăzut faţă de anul 2021 când s-a înregistrat o rată medie a şomajului de 2,2% (6.611 persoane), faţă de media anului 2022 care este de 1.8% (5.391 persoane).
Analizând situaţia şomajului pe categorii de vârstă la data de 31.12.2022, constatăm că ponderea cea mai mare o deţin şomerii peste 55 de ani (24,9%) – 1.571 persoane, apoi şomeri cu vârste cuprinse între 40 - 49 de ani (23.5%) – 1.480 de persoane şi persoanele cu vârste cuprinsă între 50-55 de ani (17,5%) – 1.102 persoane, persoanele cu vârstă pănă la 25 de ani (15,4%) – 970 persoane, persoanele cu vârste cuprinse între 30 si 39 de ani (13.8%) – 807 persoane, iar ponderea cea mai mică se înregistrează în rândul şomerilor cu vârstă între 25 – 29 de ani (5.9%) – 372 persoane. Distribuţia şomerilor pe categorii socio-profesionale indică următoarele: 4.343 persoane (68.9%) înregistrate în baza noastră de date au nivel de instruire primar, gimnazial sau profesional, 1.610 persoane (25.5%) au nivel de instruire liceal şi postliceal, respectiv 349 persoane (5.5%) au studii superioare. Situaţia locurilor de muncă vacante declarate de angajator pe parcursul anului 2022, arată o creştere de 14% a acestora în comparaţie cu oferta din anul anterior.
Impactul pandemiei a avut urmari în toate sectoare economice și a afectat ocuparea forței de muncă în toate ramurile economice, deși au fost diferențe importante între activitățile economice.
In perioada 01.01.2022 - 31.12.2022 un număr total de 7647 persoane au beneficiat de servicii de informare şi consiliere profesională.
Serviciile de consiliere şi orientare profesională au avut ca rezultat:
- încadrarea în muncă a 3234 persoane
- înscrierea la programe de formare a 997 persoane.
In anul 2022, AJOFM a primit din partea angajatorilor notificari privind intentia de concediere colectiva pentru 137 persoane, pentru care s-au oferit servicii de preconcediere. Acestea au primit sprijin pentru a beneficia de protectie sociala conform legii si pentru reintegrarea pe piata muncii.
Casa Județeană de Pensii Constanța
Casa Judeţeană de Pensii Constanța este organizată şi funcţionează ca serviciu public descentralizat în subordinea Casei Naţionale de Pensii Publice - CNPP, fiind investită cu personalitate juridică în baza prevederilor Legii nr.263/2010, privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
Instituţia asigură aplicarea în judeţul Constanța a legislaţiei din domeniul asigurărilor sociale de stat precum şi din domeniul accidentelor de muncă şi bolilor profesionale.
Casa Județeană de Pensii Constanța își desfășoară activitatea în aceeași clădire cu Inspectoratul Teritorial de Muncă și cu Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială. La Medgidia funcționează totodată un punct de lucru permanent care deservește beneficiarii din întreaga zonă respectivă.
La sediul CJP Constanţa funcţionează permanent 8 ghişee.
Programul de relaţii cu publicul se desfăşoară în zilele de luni, marti, joi și vineri între orele 8.00 - 13.00 iar miercurea programul cu publicul este prelungit, respectiv între orele 08.00 - 16.00.
În ultimii 3 ani orice solicitare a putut și poate fi depusă în continuare și prin curier, poștă clasică sau prin mijloace electronice (e-mail, Portal CNPP), astfel încât beneficiarii să nu fie nevoiți să facă deplasări la sediul instituției noastre. Cu toate acestea un număr destul de ridicat de persoane preferă să se prezinte în continuare personal la ghișeele instituției.
Numărul persoanelor care se adresează sub o formă sau alta instituției noastre este într-o continuă creștere și înregistrăm de la an la an un număr crescut de solicitări în toate domeniile de activitate.
După încheierea programului zilnic de relații cu publicul se verifică și se înregistrează solicitările transmise de beneficiarii noștri pe e-mail sau prin poștă / curier, solicitări care se ridică la ordinul sutelor în fiecare zi: corespondență cu diverse instituții, adrese de înființare / ridicare poprire, petiții (7448 înregistrate în 2022 – o medie de peste 600 lunar), solicitări de informații diverse din domeniul nostru de activitate, cereri de înscriere la pensie, schimbări de adresă, cereri de recalculare sau de revizuire a pensiei, ajutoare de deces, plata drepturilor restante în urma decesului, cereri de virare a pensiilor în cont curent sau, dimpotrivă, de renunțare la plata pensiei în cont, transferuri de dosare în alte județe, cereri de suspendare sau de repunere în drepturi și lista poate continua.
Toată această corespondență transmisă prin poștă, curier sau pe e-mail – din ce în ce mai mare de la o zi la alta – nu poate fi triată, verificată, înregistrată, introdusă în sistemul informatic și repartizată compartimentelor de specialitate decât după încheierea programului zilnic de relații cu publicul.
La data de 31.12.2022 în evidenţa Casei Județene de Pensii Constanța se afla un număr de 165.188 beneficiari, din care :
- 143.715 pensionari numai cu pensii de asigurări sociale;
- 12.703 beneficiari numai de legi speciale;
- 5.710 beneficiari de pensie și indemnizație de legi speciale
- 2.579 pensionari din sectorul agricol;
- 481 dosare privind indemnizațiile de veterani și văduve de veterani.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii