Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:07 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Colonei, politicieni, finanţişti sau oameni de fotbal Constănţeni pe lista pușcăriașilor scriitori. Despre cine este vorba?! (galerie foto)

ro

06 Jan, 2016 00:00 2498 Marime text


Hotnews.ro a făcut publică lista integrală a pușcăriașilor care s-au folosit de talentul la scris pentru a-și scurta pedeapsa. Nu mai puțin de 200 de pușcăriași au scris peste 400 de cărți în ultimii 3 ani. Fiecare carte scrisă înseamnă reducerea cu 30 de zile a pedepsei.

Pe lista pușcăriașilor scriitori regăsim mai mulţi constănţeni care-şi ispăşesc pedepsele în penitenciarul de la Poartă Albă.

Şenol Zevri, fost şef al Agenţiei pentru Proctecţia Mediului Constanţa, foştii şefi al ISU Dobrogea Neculai Coman şi Viorel Costache, Claudiu Ristea, fostul şef al Direcţiei Finanţelor Publice Constanţa, şi Nicu Caracotă, patronul de la restaurantul Zorile, condamnat în dosarul Miralen.

Colonei ISU eliberaţi şi după ce au cochetat cu scrisul!

În noiembrie anul trecut, colonelul Viorel Costache, fostul inspector-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea“, a fost pus în libertate. Instanţa a dispus liberarea condiţionată a lui Viorel Costache din pedeapsa de trei ani de închisoare primită în dosarul angajărilor aparent ilegale. Cât a stat în penitenciar, Costache  a scris nu mai puţin de trei cărţi, după cum urmează: „Gestionarea situaţiilor de urgenţă produse de incendii de mari proporţii în zone greu accesibile cu impact major asupra vieţii şi a mediului”, „Gestionarea situaţiilor de urgenţă care pot afecta viaţa” şi „ Securitatea şi suveranitatea actorului clasic în relaţiile internaţionale”.
Recent şi magistraţii Judecătoriei Medgidia au dispus liberarea condiţionată şi a lui Neculai Coman, fostul prim-adjunct al lui Viorel Costache. Amintim că, prin decizia penală nr. 12 din 24.01.2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât condamnarea lui Coman la o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni de închisoare, tot în dosarul angajărilor aparent ilegale din ISU „Dobrogea“. Şi Coman şi-a dovedit însă în spatele gratiilor talentul scriitoricesc şi a devenit autorul a două lucrări ştiinţifice: “Managamentul riscurilor naturale şi tehnologice cu impact major asupra vieţii şi factorilor de mediu”  şi “Managementul situaţiilor de urgenţă generate de poluările accidentale cu hidrocarburi”.
Cei doi au părăsit penitenciarul Poarta Albă în 2015.

Caracotă a scris după gratii despre gastronomie!

Nicu Caracotă, inculpat în dosarul Miralen şi condamnat pentru contrabandă cu ţigări şi combustibil, a scris nu mai puţin de patru cărţi, gen “Ghid de gastronomie, specialităţi culinare”, “Ghid de gastronomie”, “Băuturi şi arta de a prepara mixuri – reţete inovative”, dar şi “Echilibrul perfect în bucătărie. Pasiunea pentru dulciuri”.

 De la Agenţia de Mediu la… igiena în mediul penitenciar!

Şi foştii directori Senol Zevri şi Sorin Cocheş au fost condamnaţi şi trimişi la închisoare. Trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Senol Zevri, fostul director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, şi Sorin Cocheş, fostul şef al Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Constanţa, au fost condamnaţi definitiv la câte trei ani de închisoare, cu executare.
Fostul şef al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, Senol Zevri, a descoperit în penitenciar viaţa altfel, dovadă fiind una dintre cărţile sale: ”Elemente de igienă minimală şi mediul penitenciar”. O altă lucrare a lui Zevri se numeşte “Comunicare şi manipulare”, iar cea de-a treia - “Propaganda politică”. Şi Cocheş are în lucru o carte cu referire la activitatea din perioada în care activa politic în PDL. Cei doi au fost membri ai PDL Constanţa.

Ristea, despre dilema TVA în UE, după gratii!

Claudiu Ristea, fostul director general al DGFP Constanţa, reţinut pentru mită, a apelat şi el la scris pentru diminuarea pedepsei. La momentul reţinerii, Ristea era însă director executiv la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Ilfov. Claudiu Ristea a fost director al Finanţelor constănţene timp de aproximativ trei ani, începând cu 2001. Ristea a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani de închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii (funcţia de inspector ANAF) și de a comunica cu victima sau cu membri de familie ai acesteia, cu persoanele cu care a comis infracţiunea sau cu alte persoane, stabilite de instanţă, ori de a se apropia de acestea (denunţătoarea şi ceilalţi inculpaţi), pentru săvârşirea infracțiunii de: luare de mită. În penitenciar, Claudiu Ristea a scris două cărţi: “TVA în UE – armonizare şi diferenţe” şi “Metode şi indicatori de bază în analiza financiară”.

VIP-uri de la Poarta Albă, scriitori de ocazie!

Printre scriitorii de ocazie încarceraţi la Poarta Albă sau eliberaţi între timp se numără: George Becali, Victor Becali, Cristi Borcea, Ioan Becali sau Miron Mitrea.

Comandantul penitenciarului confirmă că îndrumătorii sunt aleşi de deţinuţi

După ce, ieri, George Becali a precizat că în cele mai multe dintre cazuri este posibil ca îndrumătorul deţinutului să fie cel care scrie cartea însă în contul condamnatului, şeful penitenciarului de la Poarta Albă, Gelu Dănuţ Dincă, spune că penitenciarul nu are nicio atribuţie în verificarea lucrărilor, acest lucru fiind exclusiv apanajul editurilor şi al îndrumătorilor. „Noi nu avem profesori universitari la penitenciar. Pentru a putea scrie o lucrare, deţinutul trebuie să vină cu o recomandare de la un îndrumător, un profesor universitar, şi apoi se apucă de scris. Mai departe, este treaba editurii să decidă dacă acea lucrare are sau nu valoarea ştiiţifică. Aceasta este procedura”, susţine Dincă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii