Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:52 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comandamentul Litoral 2017, la final Paul Anghel, directorul ANPC - „A fost o perioadă cu bune şi cu rele, cu muncă multă şi eforturi, cu nopţi nedormite“

ro

16 Sep, 2017 00:00 3262 Marime text

Ieri, Paul Anghel, director ANPC, şi Horia Constantinescu, comisar-şef adjunct al CJPC, au prezentat bilanţul Comandamentului Litoral 2017. „A fost o perioadă cu bune şi cu rele, cu muncă multă şi eforturi, cu nopţi nedormite“, au spus aceştia.
 
Astfel, în cadrul Comandamentului Litoral 2017, desfăşurat în perioada 1 iulie - 15 septembrie, au fost executate 775 de acţiuni de control, au fost aplicate 550 de amenzi şi 341 de avertismente. Comisarii au dat amenzi în valoare de 2.669.500 de lei. La bugetul statului a intrat suma de 187.750 de lei, ce reprezintă contravaloarea amenzilor încasate. De asemenea, au fost retrase şi oprite de la comercializare produse în valoare de 74.018 lei. În urma controalelor, a fost oprită temporar activitatea a 43 de operatori economici.
 
„Comandamentul Litoral 2017 a ajuns la final. Am acţionat pe trei zone: Neptun, Costineşti şi Mamaia. Comisarii au efectuat 775 de acţiuni de control, jumătate faţă de câte au avut loc anul trecut. Sunt două lucruri pe care vreau să le scot în evidenţă. Pe de o parte, operatorii economici care fuseseră sancţionaţi anul trecut acum şi-au schimbat comportamentul faţă de consumatori. Pe de altă parte, şi autorităţile statului şi-au făcut datoria şi, înainte de începerea Comandamentului Litoral 2017, au consiliat agenţii economici. Am considerat că, mai întâi, trebuie să-i învăţăm pe agenţii economici, nu să-i sancţionăm“, a declarat Paul Anghel, directorul ANPC. Controalele efectuate pe litoral au vizat unităţile de alimentaţie publică, unităţile de cazare şi pe cele de entertainment. „După controalele noastre, operatorii economici şi-au îmbunătăţit activitatea. Prin controalele efectuate, noi nu ne-am dorit să alungăm turiştii de pe litoral“, a mai spus directorul ANPC.
 
La rândul său, Horia Constantinescu spune că s-a dorit, în primul rând, ca agentul economic să desfăşoare o activitate corectă. „Împreună cu agenţii economici, trebuie să reîmprospătăm ceea ce înseamnă activitate turistică“, a punctat acesta.
 
Tot el spune că sub zece la sută dintre agenţii economici au contestat în instanţă amenzile aplicate de CJPC. „Am tras semnale de alarmă privind unele practici ale agenţilor economici. Am încercat să oprim unele lucruri şi chiar ne-a reuşit. Cred că am reuşit să facem ceea ce ne-am propus. Nu am efectuat controale în urma ponturilor primite. Au fost şi controale tematice“, a declarat Paul Anghel. „Ne dorim o ţară ca afară. De la an la an se aduc îmbunătăţiri în urma controalelor. Lucrurile evoluează şi se schimbă în bine“, completează acesta.

Ce abateri au fost constatate 

Comisarii au constatat la agenţii economici verificaţi următoarele abateri: utilizarea de loturi de materii prime nesigure în prestarea de alimentaţie publică (cu data-limită de consum depăşită, cu modificări organoleptice, fără elemente de identificare, din care să reiasă termenul de valabilitate); preparate culinare pregătite în zilele anterioare controlului, de prospeţime îndoielnică; lipsa modernizării temperaturii spaţiilor frigorifice de depozitare; camere în structurile de primire turistică cu funcţiune de cazare nedotate corespunzător, conform normativului; camere neigienizate, mobiliar exfoliat, vechi, oglinzi pătate pe holurile de acces; lipsa informaţiilor privind ingredientele cu posibil efect alergen în lista meniu, nemenţionarea în lista meniu a produselor preparate din produs decongelat; echipamente de agrement cu lipsă panou de avertizare amplasat în imediata apropiere a acestora, care să cuprindă denumirea echipamentului şi datele de identificare ale deţinătorului, modul corect de utilizare şi comportamentul adecvat al consumatorilor în timpul utilizării; echipamente de agrement cu nerespectarea cerinţelor de securitate prevăzute de legislaţie.

Sute de reclamaţii 

În perioada Comandamentului au fost înregistrate 296 de reclamaţii. Dintre acestea, 73 de persoane au reclamat unităţi de alimentaţie publică, 200 au reclamat unităţi de cazare, 16 - unităţi de comercializare a produselor alimentare, iar 7 – unităţile de comercializare a produselor nealimentare.
 
„Am încercat să rentabilizăm toate acţiunile de control, să obţinem rezultate, nu neapărat financiare, ci rezultate care să se simtă în piaţă. Mare parte dintre cei care au fost sancţionaţi au remediat deficienţele. Faptul că în această vară s-au strâns mai mulţi sau mai puţini bani consider că interesează mai puţin. Interesează că majoritatea prestatorilor au înţeles că s-a stabilit un moment iniţial de la care trebuie să se pună la punct. Da, au fost mult mai mulţi bani acumulaţi la bugetul de stat. Sunt bani care urmăresc o realitate a pieţei, şi anume că sunt probleme“, a ţinut să menţioneze Horia Constantinescu.

„Mi s-a spus de la Bucureşti să fiu mai puţin guraliv“ 

„Mi s-a spus de la Bucureşti să fiu mai puţin guraliv“, a dezvăluit Horia Constantinescu. La rândul său, directorul ANPC, Paul Anghel, a ţinut să precizeze următoarele: „Horia Constantinescu şi-a făcut datoria. Îl consider un câştig pentru marea familie a ANPC. Când a fost dojenit, am fost lângă dânsul. La fel, am fost împreună şi atunci când am primit poveţe, pe care le consider ca nişte şuturi. Cred că Horia a învăţat multe, dar mai are de învăţat. Şi, uşor-uşor, va creşte. Postul pe care, în prezent, îl ocupă Horia Constantinescu ar putea fi scos la concurs pe 1 ianuarie 2018. Îl poate ocupa până atunci, dacă nu vrea să se ducă mai sus“, a precizat directorul ANPC, Paul Anghel.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii