Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:10 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comandantul Bogdan Rusu, decorat Detalii cutremurătoare de la operațiunea de salvare din Golful Mexic. „Vă implor, salvaţi-mi fiul!“

ro

12 Jun, 2021 00:00 4435 Marime text

 

 
  • Pe 13 septembrie 2020, nava „COSCO Malaysia“, la comanda căreia se afla Bogdan Rusu, a salvat patru marinari aflați pe un velier în Golful Mexic.
  • US Coast Guard a mulțumit comandantului navei pentru curajul și efortul echipajului.
  • Vineri, tânărul comandant constănțean a fost decorat, prin decret prezidențial, cu Ordinul „Virtutea Maritimă”, în grad de Cavaler, cu însemn pentru civili.
 
Comandantul român de navă Bogdan Rusu, din Constanța, a fost decorat, vineri, prin decret prezidențial, cu Ordinul „Virtutea Maritimă”, în grad de Cavaler, cu însemn pentru civili, pentru acțiunea de salvare pe mare a patru persoane aflate pe un velier în derivă, în Golful Mexic, în luna septembrie a anului trecut.
 
Ceremonialul a avut loc la Constanța, la Monumentul Crucea Marinarilor de pe faleza Cazinoului, iar distincția, oferită de Administrația Prezidențială, i-a fost înmânată tânărului comandat de cursă lungă (are 38 de ani) de prefectul județului Constanța, Silviu Coșa. Pe 13 septembrie 2020, nava „COSCO Malaysia“, la comanda căreia se afla Bogdan Rusu, a salvat patru marinari aflați pe un velier în Golful Mexic.

Evenimentul a avut loc la aproximativ 68 de mile vest de Clearwater, în jurul orei 11 dimineața (local GMT), în timpul furtunii tropicale Sally. Cei patru marinari ai velierului „Yes Dear” erau în mare pericol, după ce nava lor a luat apă, iar US Coast Guard a abandonat salvarea cu un elicopter HH - 60 Jayhawk, din cauza vremii nefavorabile. Nava „COSCO Malaysia”, înregistrată în Hong Kong, sub conducerea comandantului Bogdan Rusu, a înfruntat uraganul și a lansat o acțiune de salvare a celor patru marinari, debarcându-i apoi în siguranță în portul Tampa Bay.

US Coast Guard a mulțumit comandantului navei pentru curajul și efortul echipajului, prin președintele Grupului de Căutare și Salvare, Benjamin Strong, afirmând că „salvarea unei vieți este o provocare, salvarea a patru vieți într-o furtună tropicală este un lucru extraordinar”.
 

Garda de Coastă Americană i-a cerut ajutorul

 
La evenimentul de decorare, Bogdan Rusu a rememorat momentele de mare tensiune prin care au trecut toți cei implicați în acțiunea din Golful Mexic, salvatori și salvați.

„Dimineața, am ajuns pe comandă. Din ce am înțeles de la ofițerul de cart, s-a primit un distress pe radio-telefon prin care Garda de Coastă Americană îmi cerea ajutorul pentru salvarea acestei ambarcațiuni, care se pare că lua apă. Imediat ne-am îndreptat spre ultimul loc de unde s-a raportat situația de distress. În aproximativ o oră și jumătate, am ajuns în locul respectiv. Vremea era destul de nefavorabilă, cu vânt și valuri foarte puternice. Barca fiind foarte mică, tangajul rula foarte periculos, iar ambarcațiunea lua apă pe la prova. Am încercat să stabilim contact VHF cu ambarcațiunea, însă, din cauză că, în cală, apa ajunsese foarte sus, nimeni nu stătea înăuntru, pe motiv de panică. Toți membrii echipajului erau pe coverta mică a ambarcațiunii. Am încercat să discut cu ei prin radio telefon, dar, din cauza vântului, nu ne-am înțeles foarte bine. Am încercat să fac o primă apropiere de mica ambarcațiune, care a eșuat însă. Ne-am recoordonat eforturile, iar din a doua încercare am legat-o la prova, iar ușor, unul câte unul, am reușit să-i aducem la bord pe cei patru oameni“, a menționat Bogdan Rusu.

 

Barca de salvare, varianta secundară

 
Comandantul de navă deţine o experiență de aproximativ 15 ani în navigație. Are 11 ani studii în domeniul maritim. De la cadet la comandă au trecut zece ani, iar de cinci ani e comandant de navă. Bogdan Rusu a absolvit în 2006 Universitatea Maritimă Constanţa, ulterior urmând și un masterat la aceeași unitate de învățământ superior.

„Trebuia să-i ajut, nu se pune problema să nu fi acționat așa, exclus această ipoteză. Viața noastră nu a fost pusă în pericol, dar, în urma unei acțiuni nereușite, riscam să le punem lor viața în pericol. Dacă optam pentru o variantă în care lansam barca noastră de salvare, da, puteam să ne punem noi în pericol. Am păstrat această variantă ca secundară, însă nu a fost nevoie“, a spus Bogdan Rusu. Întrebat dacă va acționa la fel dacă se va mai ivi o asemenea situație, comandantul de cursă lungă a răspuns, fără a ezita: „Nu e vorba dacă aș mai face-o o dată, trebuie să o fac, în primul rând“. 
 

„La un moment dat, am avut emoții“

 
În timpul operațiunii, salvatorii au fost încercați de emoții, existând un moment de pericol pentru prima persoană, și după ce aceasta a urcat pe navă.

„Am fost puțin cu nodul în gât, îmi închipuiam cum îi pierd pe scară și se duc, așa, spre pupa. Nu i-am mai fi putut recupera, la ce situație meteo era la momentul respectiv. Dar ne-am luat toate măsurile de precauție pentru a nu se întâmpla acest lucru. După ce au ajuns la bord, toți în siguranță, le-am acordat primul ajutor și am discutat cu ei. Inițial, am fost supărat, pentru că, din cauza panicii, primul care s-a urcat pe scara de pilot, a zbughit-o în sus fără să se asigure și risca, dacă se dezechilibra, să cadă peste bord. La un moment dat, am avut emoții, dar treci peste, te obișnuiești cu adrenalina și încerci să faci față situației“, a punctat Bogdan Rusu. 
 

Cei salvați l-au invitat la Tampa Bay

 

Comandantul a dezvăluit că a ținut legătura cu cei salvați, care l-au și invitat să-i viziteze. „Am ținut legătura cu ei, discutăm pe o rețea de socializare. Am stabilit că, dacă voi avea vreodată o vacanță în Tampa Bay, mă așteaptă cu mare drag. Sperăm să ne găsim sănătoși după aceste vremuri tulburi. M-au invitat acolo, dar din cauza situației pandemice și a faptului că marinarii nu sunt lăsați să coboare de la navă, a fost imposibil până acum. Am primit foarte multe mesaje și de la prietenii lor, și de la familiile lor“, a punctat comandantul.  
 

„Mândria crește în tine exponențial“

 
Acesta a fost însoțit la festivitate de decorare și de soția sa, Irina. „În primul rând, orice soție de marinar empatizează în acest moment cu mine când spun că este foarte greu pentru noi să-i știm că traversează mări, oceane, că trec prin furtuni. Credeți-mă că nici măcar nu vreau să știu când este vreme rea. Nu te poți odihni, te gândești la ce e mai rău. Când am auzit, primul lucru la care m-am gândit a fost: «Voi sunteți bine, nava?». E normal, vrei să-l știi pe al tău că e bine. Apoi este emoția care te încearcă când ți se spune că soțul tău a salvat patru vieți. Îl știi ce fel de om este și, normal, mândria crește în tine exponențial“, a precizat Irina Rusu.
 

Când și-a sunat soția, îi tremura vocea

 
Dintre cele patru persoane salvate, doi erau tată și fiu, iar soția comandantului a dezvăluit un moment care a impresionat-o și a emoționat-o în mod deosebit.

„Când Bogdan m-a sunat să-mi spună ce s-a întâmplat, îi tremura vocea și îmi zicea că, în momentul în care s-a retras elicopterul, a auzit în radio cum tatăl îi implora pe cei de la Garda de Coastă americană să se întoarcă să-i ia măcar băiatul. Pentru mine, a fost un impact emoțional extrem de puternic. Te gândești să fii părinte și să vezi că pleacă de deasupra ta echipajele de salvare și nu-ți poți salva copilul. Salvatorii au fost foarte stresați pentru că prima abordare a navei nu a reușit. I-au pierdut din vedere în prima fază și erau foarte greu de reperat din cauza valurilor, dar până la urmă, i-a ajutat și experiența, și Dumnezeu, iar intervenția a avut succes. Poate că și oamenii aceia au avut zile“, a mai spus Irina Rusu.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
În secțiunea Galerie Foto găsiți mai multe imagini de la ceremonialul de decorare, dar și din timpul operațiunii de salvare.



Sursa foto: ZIUA de Constanța și colecție personală Bogdan Rusu.   
 
 
Citește și:
 
LIVE Constanța
Comandantul de cursă lungă Bogdan Rusu, decorat cu Ordinul „Virtutea Maritimă”, în grad de Cavaler


 
Patru marinari salvați în timpul uraganului „Sally“ de o navă la comanda căreia se afla românul Bogdan Rusu 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii