Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:10 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Combaterea traficului de droguri, o luptă pe multiple fronturi. Mesajul ministrului Cătălin Predoiu (VIDEO)

ro

23 Sep, 2023 14:24 1080 Marime text


În cadrul "Campaniei de informare în vederea combaterii consumului de droguri și a efectelor nocive ale dependenței de mediul digital", ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a transmis un mesaj ferm privind necesitatea organizării și intervenției eficiente în lupta împotriva traficului și consumului de droguri.

Acesta a subliniat importanța implicării tuturor structurilor și palierelor societății în combaterea acestui fenomen, care a devenit o temă națională în urma incidentului tragic din județul Constanța, în luna august. 

Vă prezentăm în continuare mesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în cadrul „Campaniei de informare în vederea combaterii consumului de droguri și a efectelor nocive ale dependenței de mediul digital”: 

Traficul și consumul de droguri pare să fi devenit o temă națională în urma tragicului incident de la Vama Veche din luna august a acestui an.

Faptul că tema se dezbate acum intens, din multiple puncte de vedere și la diferite niveluri, este nu numai pozitiv, este chiar salutar, pentru că societatea în ansamblu, prin toate structurile sale, publice, statale, dar și private, civile, dar și politice, trebuie să se organizeze și să intervină ferm pentru a diminua drastic acest fenomen.
După cum am mai spus, trebuie să ne organizăm pentru a câștiga această bătălie grea, cu traficul și consumul de droguri.

În ceea ce privește Ministerul Afacerilor Interne, am declarat acțiunea de combatere a traficului și consumului de droguri o prioritate pe agendă încă de la audierea mea din comisiile parlamentare, prealabilă numirii în funcție.

Am cerut imediat după preluarea mandatului de ministru tuturor structurilor aflate în competență să își mobilizeze forțele și să inițieze măsuri ample de combatere, pentru că aceasta este funcția principală a structurilor antidrog din Poliția Română, combaterea fenomenului și la aceasta mă voi referi în primul rând.
Producerea tragicului incident de la Vama Veche, cu un impact emoțional ridicat în rândul publicului, a constituit o tristă confirmare a unei realități pe care am semnalat-o de ani de zile, inclusiv din calitate de ministru al Justiției, respectiv faptul că traficul de droguri, persoane și crima organizată sunt fenomene grave care trebuie rapid și energic combătute.



Acțiunile proactive lansate de Poliția Română încă din lunile iunie și iulie au ajuns treptat la maturitate procedurală în ultimele săptămâni. Recent, operațiunile Hidra, Himera, Meduza 1 și Meduza 2, precum și multe alte tipuri de anchete au produs o serie de rețineri și arestări în rândul unor rețele de trafic de droguri de diverse tipuri.

Rezultatele Poliției Române în acest an nu sunt neglijabile.

Poliția Română a lansat în 2023, 540 de acțiuni operative și 1.663 de percheziții domiciliare, fiind destructurate 37 de grupuri infracționale, 16 dintre aceste au fost destructurate în perioada iunie - august 2023.

Au fost reținute 843 de persoane, arestate preventiv 712 persoane și arestate la domiciliu 42 de persoane, iar 1.241 de persoane au fost trimise în judecată.
Ca urmare a acțiunilor specifice, au fost scoase de pe piață̆ 570 de kilograme de droguri de risc și de mare risc, peste 3 tone de precursori, peste 1.500.000 de comprimate și peste 630 de kilograme de masă verde.


În ceea ce privește prevenirea consumului de droguri, prin intermediul specialiștilor Agenției Naționale Antidrog, au fost realizate 5.884 de activități preventive în mediul școlar preuniversitar (aproape 170.000 de beneficiari), 64 de activități preventive în mediul școlar universitar (peste 2.300 de beneficiari), 2.409 activități preventive în comunitate (aproximativ 216.000 de beneficiari) și 612 activități preventive în familie (cu peste 9.700 de beneficiari).

Pe palierul serviciilor de asistență acordate consumatorilor de droguri au fost realizate 3.996 de evaluări medicale, psihologice și sociale, 6.743 de consultații medicale (cu 1.727 mai multe ca în perioada similară a anului trecut), 5.402 ședințe de consiliere individuală (cu 925 mai multe ca anul trecut ), 809 ședințe consiliere de grup (cu 355 mai multe ca în 2022) și 6.087 de ședințe de management de caz (cu 914 mai multe ca în anul precedent).

De asemenea, au fost implementate 12 proiecte/campanii informativ-preventive (8 proiecte de prevenire în mediul școlar, aferente anului școlar 2022-2023, 2 proiecte naționale de prevenire în mediul familial, o campanie națională, un proiect de prevenire privind siguranța rutieră și comportamentul adictiv)
.
Dar, mai este desigur, foarte mult de muncă. O muncă ce va continua pe toată durata mandatului meu de ministru al afacerilor interne.

Consider că trebuie să ne intensificăm acțiunea pentru a depista nu numai traficanții, ci și pe cei care încep să fabrice droguri sau amestecuri de droguri, pentru a împiedica extinderea acestui fenomen.

Pe de altă parte, așa cum subliniam cu altă ocazie, acest flagel al drogurilor nu poate fi combătut cu succes doar de structurile Ministerului Afacerilor Interne.
Este nevoie de o implicare largă a întregii societăți, pe toate palierele, prin eforturi de a dezbate și conștientiza fenomenul, în vederea calibrării unei intervenții eficiente în faza de prevenție.

De aceea, salut conferința dumneavoastră care se înscrie în acest efort.
Este important ca mesajul și măsurile să ajungă la destinatari, la cei care consumă sau își pun problema consumului de droguri, este important ca acest efort să nu rămână în faza de dezbateri civice și politice, la faza de vorbe, ci să se transforme în acțiuni concrete.

Școala, familia trebuie angajate structurat și implicate în acest efort. În special în rândul tinerei generații trebuie făcute eforturi foarte inteligent calibrate, pentru că datele și informațiile arată că în multe comunități școlare, consumul a devenit o modă, o metodă de a fi acceptat și inclus în cercuri de elevi care socializează și practică împreună acest viciu, chiar mai rău, cei care refuză consumul sunt îndepărtați, înstrăinați de micro-comunitățile de elevi și ridiculizați. Practic, răul a luat locul binelui în multe din comunitățile noastre școlare și această realitate nu este de acceptat.

Iată de ce, în încheiere, repet faptul că este crucial ca dezbaterile să fie urmate de acțiuni concrete de angajare inteligentă și științifică a consumatorilor, cu concursul familiilor și al școlilor, ghidate de specialiști, pentru ca acțiunea de prevenție să aibă rezultate.

Vă doresc mult succes în această acțiune, la fel de importantă precum acțiunea de combatere desfășurată de Ministerul Afacerilor Interne.

Vă mulțumesc!- se arată în conținutul mesajului. 



foto: Facebook.com 


Citește și: 
 
Avocatul Adrian Cuculis cere schimbarea încadrării juridice în accident de la 2 Mai, din ucidere din culpă în omor calificat! (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii