Comercializarea articolelor pirotehnice, în atenția inspectorilor ITM Constanța. Ce nereguli au fost constatate
Comercializarea articolelor pirotehnice, în atenția inspectorilor ITM Constanța. Ce nereguli au fost constatatePotrivit ITM Constanța, articolele pirotehnice își găsesc o largă aplicabilitate cu ocazia diferitelor evenimente si festivitati, fapt ce a facut pe plan mondial sa apara tot mai multe firme producatoare.
Un alt motiv pentru desfasurarea acestei acțiuni a fost faptul ca, în perioada de sărbători se înregistrează cazuri frecvente de vătămari corporale produse prin utilizarea articolelor pirotehnice de catre copii sub varsta de 18 ani.„Urmare a cerintelor de pe piață, gama de produse este diversificată și în continuă creștere. Articolele pirotehnice fac parte din categoria produselor periculoase și având în vedere natura încărcăturilor, se supun legislației privind regimul materiilor explozive. Acțiunea de control a fost motivată de unele evenimente grave petrecute anii anteriori în țară care s-au soldat cu explozii și incendii de mari proportii la depozite de articole pirotehnice. Aceste evenimente au provocat mari pagube materiale și chiar umane, repercusiunile facandu-se resimțite pe o suprafață considerabila în jurul acestor depozite“ - au mai precizat reprezentanții ITM Constanța.
„In anul 2022 au fost autorizati sa comercializeze articole pirotehnice un numar de 67 de agenti economici dintre care 7 societati noi, iar in anul 2023 au fost autorizati sa comercializeze articole pirotehnice 69 de agenti economici, dintre care 12 societati noi“ -au mai precizat reprezentanții ITM Constanța.
Prin efectuarea de controale la toți deținătorii de articole pirotehinice s-a verificat dacă:
- aceștia sunt autorizați conform legii de catre Inspectoratul Teritorial de Muncă și Inspectoratul Județean de Politie, respectiv Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti;
- dacă aceștia au angajat personal autorizat ca pirotehnicieni;
- mișcarea articolelor pirotehnice, respectiv intrarea și ieșirea acestora se face în baza documentelor prevazute de lege;
- transportul articolelor respective se face conform prevederilor legale;
- depozitarea acestora este conforma;
- daca nu sunt depășite cantitățile aprobate pentru a fi depozitate;
- articolele sunt etichetate conform legii și au aplicate instrucțiuni de utilizare în limba româna.
Citește și:„La acțiunea de control care s-a realizat în colaborare cu Inspectoratul Judetean de Poliție, prin Planul de acțiune pirotehnic nr. 134761/25.09.2023, Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța a desemnat un specialist în materii explozive,din cadrul serviciului securitate și sănătate în muncă, pentru a participa la efectuarea de controale comune în teren, în perioada 04.12.2023 – 05.01.2024“ - au mai precizat reprezentanții ITM Constanța.
Peste 100 kg de articole pirotehnice, confiscate de jandarmi în minivacanța de Anul Nou
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp