Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:56 20 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comercianții români trebuie să permită clienților să plătească cu cardul. Iată cine este obligat să aibă POS în 2024?

ro

02 Aug, 2024 10:17 8179 Marime text

Plata cu cardul. Sursa foto - freepik.com
  • Guvernul și autoritățile din România au implementat reguli despre obligativitatea acceptării plăților cu cardul, reguli pe care antreprenorii este necesar să le cunoască pentru o bună funcționare a firmei sau a companiei pe care o dețin.
  • Potrivit noilor prevederi, toate persoanele fizice și juridice înregistrate la Registrul Comerțului au obligația de a accepta cel puțin un instrument de plată fără numerar.
  • Pentru a simplifica procesul de cumpărare, comercianții folosesc POS-ul (Point of Sale), care reprezintă un sistem informatic cu capacitatea de a procesa tranzacțiile din vânzări.
 
În zilele noastre, plata cu cardul a devenit obligatorie pentru diverse companii. Pentru multe persoane, plata cu cardul a devenit o obișnuință, un reflex, dar și un mod prin care acestea pot să economisească timp.
 
Iată informațiile utile despre obligativitatea acceptării plăților cu cardul și ce presupune aceasta pentru firmele și marile companii din România în 2024, scrie Finance Badger.
 
Pentru a simplifica procesul de cumpărare, comercianții folosesc POS-ul (Point of Sale), care reprezintă un sistem informatic cu capacitatea de a procesa tranzacțiile din vânzări.
 
Guvernul și autoritățile din România au implementat reguli despre obligativitatea acceptării plăților cu cardul, reguli pe care antreprenorii este necesar să le cunoască pentru o bună funcționare a firmei sau a companiei pe care o dețin.
 
Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi cu ridicata, precum şi cele care desfăşoară activităţi de prestări de servicii, care realizează în cursul unui an încasări în numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei, au obligaţia să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS şi/sau al altor soluţii moderne de acceptare, inclusiv aplicaţii ce facilitează acceptarea plăţilor electronice, conform OUG 193/2002.
 
În România, obligativitatea acceptării plăților fără numerar a fost extinsă în 2024 prin Legea 406/2023 care modifică OUG 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată.
 
Potrivit noilor prevederi, toate persoanele fizice și juridice înregistrate la Registrul Comerțului, indiferent de forma de organizare (societăți comerciale, PFA, întreprinderi individuale și familiale etc.) au obligația de a accepta cel puțin un instrument de plată fără numerar, așa cum este definit în Legea 209/2019 privind serviciile de plată.

 
Începând cu 16 iunie 2024, toți comercianții, inclusiv și cei mici,  trebuie să permită clienților să plătească cu cardul sau prin alte instrumente de plată electronică.
 
 
Printre firmele și companiile vizate de această lege se numără:
 
 
- Magazinele, supermarketurile și diverse afaceri care vând produse sau servicii
- Restaurantele, cafenelele și alte afaceri din domeniul alimentației publice

- Hotelurile – fiindcă sectorul hotelier implică un număr foarte mare de oaspeți, veniți din toate colțurile lumii
- Companiile care emit facturi – clienții vor avea opțiunea de a plăti facturile cu cardul în deplină siguranță.
 
Cu alte cuvinte, obligația de a accepta plăți electronice revine tuturor entităților înregistrate în Registrul Comerțului, indiferent de forma lor de organizare – societăți comerciale, PFA, întreprinderi individuale sau familiale – după cum prevede articolul 4, alineatul (1) din Legea 265/2022. Această prevedere îi vizează în mod special pe micii comercianți, care vor trebui să se alinieze noilor cerințe legale.
 
Nerespectarea acestor prevederi legale poate atrage după sine sancțiuni: de la amenzi la  întreruperea activității comerciale.

Citește și:

Comercianții, obligați să accepte plata cu cardul. Iată câți bani puteți „scoate” la POS în magazine

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii