Comisia Europeană a publicat raportul privind calitatea apei pentru scăldat. Majoritatea zonelor îndeplinesc cele mai înalte standarde de calitate
Comisia Europeană a publicat raportul privind calitatea apei pentru scăldat. Majoritatea zonelor îndeplinescRaportul anual al Comisiei Europene, privind calitatea apei pentru scăldat, publicat vineri, 3 iunie, arată că, în 2021, aproape 85% din zonele europene pentru scăldat îndeplineau cele mai stricte standarde ale Uniunii Europene în materie de calitate a apei.
Astfel, potrivit documentului, evaluarea oferă o imagine de ansamblu asupra zonelor pentru scăldat cu cea mai bună calitate a apei de pe teritoriul Europei, de care înotătorii pot profita în vara anului 2022.
Evaluarea, elaborată de Agenția Europeană de Mediu (AEM) în cooperare cu Comisia Europeană, se bazează pe monitorizarea a 21 859 de zone pentru scăldat din întreaga Europă, iar monitorizarea a fost efectuată în anul 2021 în statele membre ale Uniunii Europene, în Albania și în Elveția.
Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, a declarat că acest raport aduce vești foarte bune celor care fac rezervări pentru vacanța de vară, indiferent de destinația aleasă.
„Acest raport aduce vești foarte bune celor care fac rezervări pentru vacanța de vară pe deplin meritată în zonele de scăldat pitorești din Europa.
Indiferent dacă destinația aleasă este o plajă din Grecia, un lac din Ungaria sau un râu din Franța, putem fi siguri că marea majoritate a apelor pentru scăldat au o calitate excelentă. Acest lucru este benefic pentru mediu, pentru sănătatea noastră și pentru industria turismului din Europa, care se redresează în urma pandemiei.
Ne angajăm să menținem aceste standarde și să aducem noi îmbunătățiri pe calea către atingerea obiectivului nostru de reducere la zero a poluării”, conform comisarului pentru mediu.
La rândul său, Hans Bruyninckx, directorul executiv al AEM, a precizat că acțiunile întreprinse timp de 40 de ani de Uniunea Europeană, în scopul îmbunătățirii calității apei pentru scăldat, au adus beneficii atât mediului, cât și sănătății populației.
„Rezultatele din acest an demonstrează că acțiunile puse în aplicare timp de peste 40 de ani de UE în scopul de a îmbunătăți calitatea apei pentru scăldat în întreaga Europă au adus beneficii atât sănătății noastre, cât și mediului.
Planul de acțiune al UE privind reducerea la zero a poluării și examinarea Directivei UE privind apa pentru scăldat vor consolida și mai mult angajamentul nostru de a preveni și de a reduce poluarea în următoarele decenii”, a afirmat acesta.
Principalele constatări ale raportului arată că 90% din apa din zonele pentru scăldat din Austria, Malta, Croația, Grecia, Cipru, Danemarca și Germania, cel se încadrează în categoria „calitate excelentă”.
Raportul arată că, în general, calitatea apelor costiere, care reprezintă până la două treimi din totalul zonelor pentru scăldat, este mai bună decât calitatea apelor interioare. În 2021, 88 % din apele costiere pentru scăldat din UE au fost clasificate ca având o calitate excelentă, în comparație cu 78,2 % din apele interioare pentru scăldat.
Din 2006, anul în care a fost adoptă Directiva privind apa pentru scăldat, ponderea zonelor încadrate în categoria „calitate excelentă” a crescut și s-a stabilizat în ultimii ani la aproximativ 88 % pentru apele costiere și la 78 % pentru apele interioare, mai arată raportul.
Ponderea zonelor de calitate nesatisfăcătoare a scăzut începând din 2013.
În 2021, apele pentru scăldat de calitate nesatisfăcătoare reprezentau 1,5 % din totalul zonelor din UE, în comparație cu 2 % în 2013.
Totodată, calitatea nesatisfăcătoare este adesea rezultatul poluării pe termen scurt. Raportul subliniază faptul că o mai bună evaluare a surselor de poluare și punerea în aplicare a unor măsuri de gestionare integrată a resurselor de apă pot contribui la îmbunătățirea calității apei.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp