Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:01 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comisia Europeană a recomandat ca Republica Moldova și Ucraina să primească statutul de ţări candidate la aderarea la UE

ro

17 Jun, 2022 14:55 1207 Marime text
Ursula van Der Layem. Foto: facebookComisia Europeană a recomandat ca Republica Moldova să primească statutul de ţară candidată la aderarea la UE cu condiţia ca aceasta să realizeze ''reforme importante'', a anunţat vineri, la Bruxelles preşedintele executivului european, Ursula von der Leyen.

Republica Moldova "dispune de o bază solidă pentru a garanta stabilitatea instituţiilor sale, democraţia, statul de drept, drepturile omului" şi "au fost realizate progrese pentru a asigura un bun climat de afaceri" dar "rămân de întreprins reforme economice esenţiale", a precizat executivul UE într-un comunicat citat de Agerpres.ro

''Cu condiţia ca liderii ţării să menţină cursul'' în ceea ce priveşte reformele economice şi lupta împotriva corupţiei, ''credem că ţara are potenţialul de a se ridica la înălţimea cerinţelor'' unei candidaturi, a declarat preşedinta CE într-o conferinţă de presă.


Acest aviz va fi discutat la summitul UE din 23-24 iunie, iar liderii celor 27 de state membre vor trebui să dea undă verde în unanimitate.

De asemenea, Comisia Europeană a recomandat statelor membre ale UE să acorde Ucrainei statutul de candidat la aderarea la UE, a anunţat vineri preşedintele executivului UE, Ursula von der Leyen.

''Comisia recomandă Consiliului, în primul rând, să acorde Ucrainei o perspectivă europeană şi, în al doilea rând, să îi acorde statutul de ţară candidată. Aceasta, desigur, cu condiţia ca ţara să realizeze o serie de reforme importante'', a declarat oficialul într-o conferinţă de presă.

''Ştim cu toţii că ucrainenii sunt gata să moară pentru aspiraţiile lor europene. Vrem ca ei să trăiască alături de noi, pentru visul european", a adăugat Ursula von der Leyen, citată de AFP.


Acest aviz va fi discutat în cadrul summitului UE din 23-24 iunie, iar liderii celor 27 de state membre vor trebui să dea undă verde în unanimitate.

Niciodată nu s-a mai dat un aviz într-un timp atât de scurt asupra unei cereri, o urgenţă datorată războiului purtat de Rusia de mai bine de trei luni şi care face parte din sprijinul acordat de europeni Ucrainei în faţa Moscovei, scrie AFP.

Sursa: Agerpres.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii