Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:48 04 02 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comisia Europeană – „Sunt necesare eforturi semnificative pentru a îndeplini obiectivele UE privind calitatea și cantitatea apei dulci”

ro

04 Feb, 2025 15:41 137 Marime text
Sursa foto: Unsplash




Astăzi, 4 februarie 2025, Comisia Europeană a publicat cele mai recente rapoarte privind starea apei în Uniunea Europeană.
 
Rapoartele Comisiei Europene evidențiază progresele înregistrate în vederea îmbunătățirii stării corpurilor de apă din UE în ultimii șase ani.
Raportul privind apa a identificat mai multe tendințe positive, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
 
„ În general, statele membre au îmbunătățit cunoștințele și monitorizarea corpurilor de apă de suprafață și subterane, au sporit cheltuielile și au îmbunătățit aplicarea legislației UE în domeniul apei, deși există diferențe regionale considerabile. Majoritatea corpurilor de apă subterană continuă, de asemenea, să atingă o stare cantitativă și chimică bună”, se specifică în comunicat.
Cu toate acestea, sunt necesare eforturi semnificative pentru a îndeplini obiectivele UE privind calitatea și cantitatea apei dulci.
 
Starea medie de sănătate a corpurilor de apă de suprafață din UE este critică, doar 39,5 % atingând o stare ecologică bună și doar 26,8 % atingând o stare chimică bună.
 

„Acest lucru se datorează în principal contaminării pe scară largă cu mercur și alți poluanți toxici. Deficitul de apă și seceta sunt, de asemenea, preocupări din ce în ce mai mari în cea mai mare parte a UE”, mai menționează sursa citată.

UE a adresat statelor membre recomandări-cheie de îmbunătățire a gestionării apei până în 2027, inclusiv creșterea gradului de respectare a legislației UE în domeniul apei prin respectarea limitelor de poluare, în special a poluării cu nutrienți din agricultură, și prin asigurarea faptului că evacuarea apelor uzate este tratată în mod corespunzător pentru a proteja mediul și sănătatea umană; să asigure o finanțare suficientă pentru a aborda deficitele de finanțare și pentru a garanta punerea în aplicare eficace a măsurilor de gestionare a apei; să pună în aplicare măsuri suplimentare pentru a aborda provocările persistente legate de mediu, cum ar fi poluarea chimică;

Nu în ultimul rând, promovarea reutilizării apei și creșterea eficienței și circularității pentru a preveni supraexploatarea acviferelor, pentru a combate captările ilegale și pentru a atenua secetele.
 
 
 
 

Citește și
UE critică noile tarife impuse de Trump și avertizează asupra impactului economic

 

 


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii