Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:14 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Compania farmaceutică, Roche România, a pierdut procesul cu Consiliul Concurenței

ro

11 Oct, 2024 14:26 495 Marime text

Consiliul Concurenței
 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat definitiv încălcarea Legii Concurenţei de către Roche România SRL, care a abuzat de poziţia sa dominantă pe piața unor produse oncologice din România.
 
Conform unui comunicat emis de Consiliul Concurenței, autoritatea de concurență a sancţionat, în anul 2019, compania farmaceutică Roche România SRL cu amenzi în valoare totală de 44,168 milioane lei (9,47 milioane euro) pentru adoptarea unei strategii menite să elimine concurența la licitațiile publice pentru medicamentele care conțin rituximab, trastuzumab, cu scopul de a întârzia intrarea pe piață a unor medicamente biosimilare.
 

Astfel, Roche a vândut medicamentele ce conțineau Rituximab și Trastuzumab către distribuitorii parteneri, care i-au fost și concurenți la licitații, dar prețul oferit acestora a fost mai mare decât prețul său de ofertare la licitațiile publice. În felul acesta, Roche și-a eliminat concurența la licitații, deoarece distribuitorii nu au putut participa în cadrul acestor proceduri în condiții rezonabile, care să le asigure desfășurarea activității în mod eficient (profitabil), a completat sursa citată.

 
Roche a contestat decizia de sancționare, dar atât prima instanță (Curtea de Apel București), cât și Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au respins acțiunea companiei farmaceutice ca fiind neîntemeiată.
 

Consiliul Concurenței reamintește că Roche a mai fost sancționată pentru că, în aceeași perioadă, 2017 – 2019, a implementat o strategie pentru a împiedica vânzările de medicamente concurente, mai ieftine, care conţin substanţa activă Erlotinib. Din strategia Roche au făcut parte direcționarea pacienților către propriul produs, mai scump, Tarceva, prin cardul de pacient Roche și call center-ul Roche, și acoperirea diferenței de preț ce ar fi trebuit plătită de către pacienţi la achiziţia Tarceva, pentru ca aceștia să nu cumpere un alt medicament similar.


Și în acest caz, Roche a contestat la Curtea de Apel Bucuresți, dar instanța a menținut decizia Consiliului Concurenței. Compania a înaintat recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.

 
Citește și:
Mega Image anunţă definitivarea angajamentelor „care să asigure o bună funcţionare a pieţei”, urmare a preluării Profi de către grupul Ahold Delhaize
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii