Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:17 23 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Compania Profi Rom Food SRL investigată de Consiliul Concurenței pentru practici comerciale neloiale

ro

23 Aug, 2024 14:18 191 Marime text
Profi. Sursa foto: ZIUA de ConstantaConsiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediile și punctele de lucru ale companiei Profi Rom Food SRL din Timișoara și București. Inspecțiile s-au derulat în cadrul primei investigații privind posibile practici comerciale neloiale între companiile de pe lanțul de aprovizionare agricol și alimentar.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenței,acest caz de cercetare aprofundată a fost declanșat în urma indiciilor furnizate de firma Prăvălia D Art SRL, care a pus la dispoziția autorității de concurență documente ce sugerează posibile practici comerciale neloiale, interzise de lege, cum ar fi depășirea termenelor de plată stabilite prin contract și modificarea unilaterală a clauzelor contractuale de către Profi Rom Food SRL.

„Ne-am intensificat activitatea în domeniul concurenței neloiale utilizând noile instrumente pe care le avem la dispoziție, cu scopul protejării firmelor mici în fața partenerii lor comerciali mai mari, care, fiind mai puternici, pot impune anumite practici sau clauze contractuale care sunt în avantajul lor. Până acum nu am avut plângeri oficiale din partea producătorilor care să vizeze comportamentul comercianților. Sperăm ca odată cu acest prim caz să încurajăm firmele românești să vină către noi dacă consideră că este încălcată legislația care reglementează relația dintre comercianți și furnizori”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilei practici de concurență neloială. Efectuarea inspecțiilor nu reprezintă o antepronunțare a autorității de concurență în ceea ce privește vinovăția companiei.

Conform legislației, în situația în care se constată încălcări ale practicilor comerciale loiale, Consiliul Concurenței poate sancționa cu amendă de până la 600.000 de lei și poate interzice anumite practici comerciale.

De la intrarea în vigoare a Legii 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar, autoritatea de concurență a supravegheat punerea în acord a contractelor dintre producători și retaileri cu legea menționată. În prezent, Consiliul Concurenței derulează o analiză cu privire la impactul aplicării legii și a trimis o serie de chestionare pentru a identifica problemele cu care se confruntă producătorii sau furnizorii în relațiile cu retailerii.

Despre Profi Rom Food SRL
  
Înființată în anul 1999, firma are sediul social pe Aleea Amicitiei, Nr. 1, Timișoara și se ocupă de comerțul cu amănuntul în  magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun, potrivit termene.ro.
 
MEP Retail Luxco SARL din Luxemburg este acționar unic. Administratorii companiei sunt: Beyens Alain Henri,  Bica Hioara Andrei,  Bouchut Pierre Bruno Charles, Costinaș Călin Olimpiu, Dragicevic Aleksandar, Pacton Gaetan Jacques.

În anul 2023, Profi Rom Food SRL a declart o cifră de afaceri de 12.925.985.296 lei, o pierdere de 213.027.662 lei și  9.944 de salariați.   

PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.

Citește și: 

Undă verde de la MunicipalitateUn nou magazin Profi va fi deschis în Constanța, în zona Badea Cârțan      
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii