Comunicarea multidisciplinară, un rol esențial în abordarea eficientă a pacienților
Comunicarea multidisciplinară, un rol esențial în abordarea eficientă a pacienților
14 Aug, 2024 09:32
ZIUA de Constanta
669
Marime text
- Specialiști în diagnosticarea și tratamentul cancerelor digestive fac apel către populație să conștientizeze importanța screeningului și a diagnosticării precoce a cancerelor digestive. Este mesajul pe care profesioniști din domeniu, prezenți la evenimentul „Comunicarea multidisciplinară în cancerele digestive, între mit și realitate”, organizat de Affidea MedEuropa, prin Centrul de Radioterapie MedEuropa Constanța și Clinica 360, l-au lansat către constănțeni și locuitorii din județe limitrofe.
La fel ca în cazul altor tipuri de patologii oncologice, pacienții cu cancere digestive au nevoie de o abordare multidisciplinară, realizată de profesioniști din toate specialitățile medicale implicate în diagnosticarea și tratamentul acestor tipuri de afecțiuni. Echipa de specialiști, cu ajutorul tehnicilor moderne de tratament, reușește ca, în prezent, în Dobrogea, cancerele digestive să poată fi tratate la standardele existente în orice alt centru de renume.
„Rolul echipei multidisciplinare este de a discuta cazul și de a oferi soluția optimă. Alături de noi, avem o echipă formată din: medici de familie, implicați în screening, gastroenterologi, radiologi, oncologi, anatomopatologi, radioterapeuți și chirurgi. În ultimul timp, ne-am confruntat cu o serie de cazuri locale avansate, și din acest motiv suntem aici, ca să putem discuta despre screeningul cancerului colorectal, tocmai ca la noi să ajungă cazurile ce pot fi rezolvate mult mai ușor decât acum, când ele vin într-o fază extrem de avansată”, afirmă dr. Cora Gache, medic primar radioterapie, șef secție MedEuropa Constanța.
Potrivit European Cancer Inequalities Registry, în România, incidența cancerelor digestive este în creștere. Estimarea este de aproape 8.000 de cazuri noi pe an, aproape 60% dintre pacienți fiind bărbați. Diagnosticarea timpurie poate face diferența între un tratament curativ și unul paliativ, crescând considerabil șansele de supraviețuire. „De cele mai multe ori, simptomatologia este una inițial nespecifică, banală, pe care ad-litteram cu toții o resimțim. Totul începe cu un simplu disconfort abdominal, termen foarte bine ales, întrucât nu este o durere, nu este o crampă, nu este o balonare, este un disconfort abdominal generalizat, urmat încet-încet de permanentizarea lui și, desigur, de asocierea unor tulburări de tranzit. De cele mai multe ori, apare o încetinire a tranzitului intestinal și sigur, ca un semn de alarmă, este sângerarea în scaun. În general, simptomatologia nu reflectă avansarea bolii, ci doar prezența ei. Sângerarea nu trebuie să fie în cantitate mare. Din contră, de cele mai multe ori, este în cantitate mică, dar constantă”, susține dr. Florin Mușat, medic primar gastroenterologie, Clinica 360.
Accesul la structuri medicale complexe, cu servicii integrate, este crucial. Ele permit o abordare holistică și coordonată a îngrijirii medicale, asigurând pacienților toate investigațiile necesare și un plan de tratament personalizat. Multidisciplinaritatea serviciilor, care include: diagnosticare imagistică, analize de laborator, consultații de specialitate și tratamente oncologice (cum ar fi chimioterapia și radioterapia), toate decontate de stat, reduce semnificativ povara financiară asupra pacienților și facilitează accesul echitabil la tratamente de înaltă calitate.
„Pentru Clinicile Affidea, acesta a fost un obiectiv, tocmai pentru ca pacientul să beneficieze de servicii integrate, la standardele centrelor noastre, și putem spune că astăzi suntem prezenți în 59 de clinici, la nivel național, în 28 de orașe ale țării, pacientul beneficiind de diagnostic imagistic, de medicină nucleară, de ambulatorii de specialitate. În Constanța, avem servicii integrate 100%, pentru pacientul oncologic. Prin colaborarea cu colegii noștri și prin achiziția clinicilor MedEuropa la nivel național, în Constanța, pacientul beneficiază atât de chimioterapie, cât și de radioterapie”, declară dr. Monica Bobițan, director medical Affidea.
Dr. Marioara Mușat, medic primar gastroenterologie, Clinica 360, reamintește faptul că „prima contribuție este cea a medicului de familie. Eu am o relație foarte bună cu medicii de familie, pentru că, în momentul în care am un pacient ce are nevoie de mai multe investigații, eu sunt alături de medicul de familie și îl îndrum cu privire la cu pacientul respectiv. A crescut foarte mult ponderea cancerelor digestive. Poate că din cauza stilului nostru de viață care s-a schimbat radical, poate din cauza factorilor de stres. Iar în ceea ce privește vârsta pacienților, din păcate, începem să avem pacienți tineri. Mai exact, cancerele nu mai sunt apanajul vârstei a treia. Dimpotrivă, avem tineri la 30 - 40 de ani, cu cancere digestive”.
Abordarea integrată nu doar că îmbunătățește prognosticul și calitatea vieții pacienților, dar și eficientizează resursele medicale, printr-o colaborare strânsă între specialiști. Astfel, se creează un mediu propice pentru discuții multidisciplinare și luarea celor mai bune decizii terapeutice, pentru fiecare caz. Asist. univ. dr. Iulia Dogaru, medic primar chirurgie generală Clinica 360, a subliniat rolul chirurgiei, în tratamentul cancerelor digestive. „Când vine vorba despre cancere digestive, în 99% dintre cazuri e vorba și despre chirurgie. Facem parte dintr-o echipă multidisciplinară ce are prima verigă - medicul de familie, care trebuie să examineze pacientul și să-l trimită către specialist. Dacă vorbim de cancerele colorectale, care sunt cele mai frecvente, putem spune că tratamentul chirurgical este singurul tratament care poate vindeca pacientul”.
Totuși, „teama cea mai mare este chimioterapia”, consideră dr. Gabriela Fricățel, medic specialist oncologie medicală. Medicul a vorbit și despre temerile pacienților legate de tratamentele oncologice, atrăgând totodată atenția asupra faptului că „din păcate, cei mai mulți vin în stadii avansate de boală, metastatice, cu o stare generală deloc bună, cu puține opțiuni terapeutice disponibile pentru ei. Majoritatea pacienților diagnosticați în stadii incipiente beneficiază de un tratament curativ, însă în stadii avansate, din păcate, supraviețuirea nu este la fel de bună”.
Un rol crucial în depistarea timpurie a cancerelor digestive îl are, așadar, medicul de familie. Prezent la eveniment, dr. Adrian Dumitru, medic primar medicină de familie, susține faptul că „primul lucru - și cel mai accesibil din punct de vedere al prețului și al rapidității - este un test: FIT. Testul arată dacă în scaun sunt particule de sânge care nu sunt vizibile cu ochiul liber. Este ieftin și ne oferă șansa să îndrumăm mai departe cazurile care au nevoie de un acces rapid la investigații suplimentare”.
Investigațiile diagnostice, cum ar fi colonoscopia și imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), sunt cruciale pentru stabilirea stadiului bolii și planificarea tratamentului. Aceste metode permit detectarea timpurie a tumorilor și evaluarea corectă a extinderii lor, esențiale pentru planificarea tratamentului. Conf. univ. dr. Cosmin Caraiani, medic primar radiologie și imagistică medicală Affidea Cluj, a explicat importanța investigațiilor imagistice pentru pacienții cu tumori digestive: „Nu diagnosticăm un pacient cu cancer direct prin rezonanță magnetică. Indicat este să facă colonoscopie. În primul rând, cine face colonoscopie? Practic, orice bărbat de peste 40 de ani, orice femeie de peste 50 de ani ar trebui să își facă. Rolul nostru nu este de a diagnostica boala, ci de a vedea cât de gravă este. De foarte multe ori, pacienții vin să facă examinări când au simptome, când doare ceva. Lumea trebuie să știe să anticipeze puțin boala, să meargă să facă controale încă înainte de a avea aceste simptome”.
Un aspect esențial al abordării moderne a cancerelor digestive este colaborarea în cadrul tumor board-urilor, unde specialiști din diverse domenii discută și decid asupra celui mai bun plan de tratament pentru fiecare pacient în parte.
Evenimentul „Comunicarea multidisciplinară în cancerele digestive, între mit și realitate”, organizat de Affidea MedEuropa și Clinica 360, a fost un exemplu remarcabil de colaborare între diferite specialități medicale, toate reunite pentru un scop comun: îmbunătățirea vieții pacienților cu cancere digestive. Pentru mai multe detalii despre serviciile medicale și echipa de specialiști Affidea MedEuropa, accesați www.affidea.ro și www.medeuropa.ro.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii