Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:14 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă Modificările legii armelor și munițiilor aprobate la sfârșitul anului trecut

ro

28 Feb, 2019 00:00 4063 Marime text
Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor a fost adoptat de Senat în noiembrie anul trecut. Nelămuririle privind schimbările legislative aduse sau interpretările eronate au condus la intenția noastră de a explica cât mai multe din aceste modificări, din perspectiva faptului că poligonul Zip Escort este singurul poligon de tir cu arme de foc autorizat să organizeze și să susțină cursurile pe linie de arme și muniții pentru obținerea sau prelungirea valabilității permisului de port-armă.
 
Ca atare, printre aspectele rămase nemodificate, este faptul că legea nu modifică dreptul de acordare a armelor de foc letale: vârsta minima este cea de 18 ani, lipsa înscrisurilor în cazier este obligatorie, așa cum sunt și analizele medicale specifice obținerii permisului de port-armă și avizul psihologic.
 
Drept în ce privește achiziția de arme scurte, letale, pentru autoapărare, adică pistol sau revolver au militarii, polițiștii, demnitarii și magistrații sau persoanele aflate în programul de protecție a martorilor. În rest, orice cetățean român, cu vârsta peste 18 ani, fără cazier, are dreptul să achiziționeze armă de foc, dar armă lungă, care se poate folosi la: vânătoare, tir sportiv, colecție, ș.a.m.d.
 
De asemenea, este important de știut faptul că deținătorii de arme, letale sau neletale, sunt obligați să anunțe dispariția, pierderea sau furtul acestor arme de îndată, dar nu mai târziu de 24 de ore de la producerea acestui fapt.
 
Anularea dreptului de port și folosire a armelor letale, conform Legii 295/2004, se face când titularul nu se prezintă până la împlinirea termenului prevăzut de lege pentru prelungirea valabilității permisului de armă, nedepunerea armei și a muniției la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă constituind infracțiune.
 
Cantitatea de muniție pe care o pot procura posesorii armelor neletale cu destinația autoapărare este de maximum 25 de cartușe pentru o singură armă pentru care au drept de port și folosire, iar cantitatea maximă de muniție ce poate fi deținută de titularii dreptului de a purta și folosi arme de apărare și pază este de cel mult 50 de cartușe cu glonț și 50 de cartușe fără proiectil. Nu în ultimul rând, o persoană poate deține cel mult 300 de cartușe pentru câte o singură armă de fiecare calibru, pentru care are drept de port și folosire.
 
De asemenea, este important de știut faptul că termenul de eliberare a autorizației de procurare, în cazul primei arme achiziționate, este de 45 de zile, iar, în cazul celei de-a doua și a următoarelor arme achiziționate, termenul este de 30 de zile.
 
 

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii