Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:22 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunitatea elenă „Elpis“ din Constanţa marchează, sâmbătă, Vasilopita

ro

20 Jan, 2015 00:00 2627 Marime text
Comunitatea elenă „Elpis“ din Constanţa va marca sâmbătă, 24 ianuarie, începând cu ora 16.00, Vasilopita, sărbătoarea tăierii pitei Sfântului Vasile cel Mare. De regulă, această sărbătoare este celebrată pe data de 1 ianuarie, dar comunitatea a preferat ca evenimentul să aibă loc sâmbătă, pentru ca la el să fie prezenţi cât mai mulţi greci.

Potrivit tradiţiei, în ziua de Vasilopita se face o pită (plăcintă), în care se introduce un bănuţ. „În jurul ei se adună toţi membrii familiei, într-o atmosferă de bucurie, şi se taie pita, în mai multe felii, de către capul familiei. Prima felie este pentru iconostasul familiei, a doua pentru casă şi în continuare câte o felie pentru fiecare membru al familiei, de la cel mai vârstnic, la cel mai tânăr. Care va fi norocosul şi va găsi în felia sa bănuţul va fi norocosul anului“, se arată pe site-ul comunităţii elene „Elpis“ din Constanţa.

În contextul evenimentului de sâmbătă, care va avea loc la sediul comunităţii (Teatrul Elpis), înainte de ritualul tăierii pitei, cel mai vârstnic membru al comunităţii va spune câteva cuvinte despre anul care a trecut, precum şi despre 2015, iar ulterior va spune rugăciunea „Tatăl Nostru“.

Obiceiul tăierii pitei provine din Saturnaliile Romane (serbare agricolă), atunci când primele roade ale pământului erau oferite zeilor. În acelaşi timp, era ales, prin tragere la sorţi, „Regele Saturnaliilor“, care era considerat personajul norocos al zilei, acestuia acordându-i-se onoruri. „Obiceiuri asemănătoare întâlnim şi la serbările agricole antice greceşti: Thalisia (dedicate zilei agriculturii şi a cerealelor: Demeter - Ceres) şi Tharghilia (dedicate zilei de naştere a lui Apolo - Diana, zeiţa vânătorii, care se ţineau în lunile mai şi iunie. Ulterior, tradiţia populară a asociat obiceiul cu Vasilios (Sfântul) cel Mare (330-379 d Hr)“, se mai menţionează pe site-ul oficial al comunităţii elene.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii