Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:39 18 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Concediile medicale „mananca" milioane de lei

ro

23 Oct, 2009 02:24 1161 Marime text
Numărul concediilor medicale primite de constănţeni a crescut vizibil anul acesta, comparativ cu 2008. Până la această oră, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Constanţa (CJAS) a decontat pentru plata acestora 11 milioane de lei, sumă care cu siguranţă se va mări până la sfârşitul lui 2009.

Situaţia este una gravă, cel puţin prin prisma faptului că populaţia pare să se îmbolnăvească tot mai mult, cel puţin oficial. Totuşi, nici problema banilor decontaţi nu este una de neglijat, mai ales că Bugetul Sănătăţii de pe 2009 este pe cale să-şi dea şi ultima suflare.

Potrivit directorului executiv al CJAS, ec. Marinel Ciobanu, nu doar numărul angajaţilor care sunt scutiţi de muncă şi banii plătiţi pentru ei au crescut, ci şi numărul de zile care le sunt prescrise. În total, până la această oră, constănţenii au lipsit de le serviciu, pe motive de sănătate, aproximativ 510 mii de zile.

Din cele aproape 77 de mii de concedii medicale decontate anul acesta, atât agenţilor economici, cât şi persoanelor fizice asigurate la CJAS Constanţa, în cele mai multe cazuri a fost vorba despre sarcină şi lăuzie. Cele aproape nouă mii de femei care s-au aflat în această situaţie au beneficiat de peste 150 de mii de zile de spitalizare.

Tot în top se află şi incapacitatea temporară de muncă, cu mai bine de 6.600 de concedii şi 350 de mii de zile pe care, oficial, le-au petrecut în spitale.

Ca şi în anii precedenţi, CJAS Constanţa a respins aproximativ 6-7% dintre cererile de plată depuse de agenţii economici pentru concediile medicale, şi asta din cauza calculelor eronate ori a necompletării formularelor cu toate datele. Totuşi, potrivit ec. Marinel Ciobanu, situaţiile de genul acesta se rezolvă de obicei prin restituirea formularelor şi corectarea greşelilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii