Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:20 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Concurenţă pentru mall-ul din Tăbăcărie Spaniolii de la Bogaris, în linie dreaptă pentru construcţia Marina Park Shopping Center

ro

09 May, 2015 00:00 7920 Marime text
Etapa premergătoare demarării investiţiei ce priveşte construirea viitorului mall Marina Park Shopping Center este la final. Spaniolii de la Bogaris Residential Rom Cuatro se pot apuca în scurt timp de ridicarea noului spaţiu comercial pe locul fostei baze RATC Constanţa. Proiectul Marina Park Shopping Center urmează a fi dezvoltat în mai multe faze până în 2017. Noul spaţiu comercial va face aşadar o concurenţă serioasă mall-ului construit de NEPI lângă Parcul Tăbăcărie.

La concurenţă cu City Park Mall

Investitorii, spaniolii de la SC Bogaris Residential Rom Cuatro SRL, au depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa o solicitare pentru emiterea acordului de mediu pentru proiectul „Construire imobil cu regim de înălţime: parter înalt cu funcţiunea magazin retail, realizarea de parcări supraterane, amenajarea incintei cu spaţii verzi plantate, alei carosabile şi pietonale, amplasare semnale publicitare, împrejmuire teren, branşare utilităţi, organizare şantier“, propus a fi amplasat în municipiul Constanţa, strada Soveja nr. 15B, Lot 1.
Povestea datează de acum un an, atunci când, pe 16 aprilie 2014, Primăria Constanţa a emis certificatul de urbanism nr. 838, al cărui beneficiar era SC Bogaris Residential Rom Cuatro SRL. Anul acesta, pe data de 26 februarie, municipalitatea a emis certificatul de urbanism nr. 598 pentru investiţia beneficiarilor spanioli.

Marina Park Center, în apropiere de stadion

Potrivit documentelor făcute publice până în prezent, pe strada Soveja nr. 15B (lângă Palatul Copiilor), în spaţiul fostei baze a RATC, va fi construit un hipermarket de produse alimentare şi nealimentare, care va avea un regim de înălţime parter înalt, stand exterior cu servire asistată imbiss (corp 1), galerii comerciale, comerţ cu produse nealimentare, regim de înălţime parter înalt (corpurile 2 şi 3), drive-in, regim înălţime parter platformă parcare, amenajări exterioare, post trafo, rezervă incendiu, reţele de incintă, acces rutier cu bariere automate, reclame luminoase, împrejmuire, organizare de şantier, amenajare tramă stradală conform PUZ (corp 4). Proiectul, intitulat Marina Park Shopping Center, urmează a fi dezvoltat în mai multe faze, până în 2016. Printre lucrările care vor fi realizate se numără lărgirea străzii Chiliei la trei benzi, amenajarea unei şosele paralele cu Chiliei lângă Palatul Copiilor, a alteia în zona de nord a complexului, precum şi a două sensuri giratorii la intersecţia celor două străzi.

De la eoliene la hoteluri şi ansambluri rezidenţiale la supermaket

Povestea investitorilor este una interesantă. În anul 2007, Bogaris, fostul grup spaniol Detea, care construise până atunci doar proiecte mici de retail, anunţa primul proiect imobiliar de mari dimensiuni la Constanţa, o investiţie de 450 de milioane de euro. Era vorba tocmai despre o investiţie pe locul fostei baze sportive a RATC, proiect pe care planurile de atunci prevedeau să fie construit împreună cu firma Prasa Romania. Proiectul iniţial gândit de spaniolii de la Bogaris şi firma Prasa prevedea construirea a 2.000 - 2.200 de locuinţe în circa 15 blocuri şi avea să fie dezvoltat în etape. Bogaris şi Prasa achiziţionaseră, pentru 60 de milioane de euro, un teren de circa 95.000 de metri pătraţi pe malul lacului Tăbăcărie, unde aveau să dezvolte acest complex imobiliar ce trebuia să cuprindă 310.000 mp de spaţii rezidenţiale, 15.000 mp de spaţii de birouri, 40.000 mp de spaţii comerciale, dar şi un hotel de 15.000 mp. Acelaşi Grup Bogaris este prezent în România şi cu divizia de energie, având, tot în 2007, investiţii în derulare de 100 de milioane de euro în două centrale eoliene în Făcăieni (judeţul Ialomiţa) şi Hârşova. Proiectele lor au intrat însă la apă odată cu venirea crizei economice şi căderea pieţei imobiliare.
Bogaris, investitor iberic pe atunci puternic, plasase până la acel moment mai bine de un milion de euro în agricultură (achiziţionarea terenurilor şi sisteme de irigaţii), deţinând 500 de hectare agricole în Hârşova. Pentru că anul agricol a fost compromis atunci de caniculă, spaniolii au decis că se vor axa mai mult pe real estate şi energie regenerabilă.

Poveste încâlcită, „lovită“ de criză

Bogaris Residential Rom Cuatro SRL a fost înfiinţată în anul 2006 şi are sediul social în municipiul Bucureşti, strada Duiliu Zamfirescu. Capitalul social subscris este de 122.511.531 de lei, integral vărsat, fiind compus din 1.123.959 de părţi sociale, valoarea uneia fiind de 109 lei. Asociatul societăţii Bogaris Residential Rom Cuatro SRL este societatea Bogaris Residential 4 S.L., cu sediul social în Spania, Pabellon Monorrail, blv. Charles Darwin, Isla de la Cartuja. Administratorul societăţii este societatea El Burgo de Pudio SLU, cu sediul social în Spania, Sevilla, Blv Charles Darwin, reprezentat prin Rodrigo Charlo Molina, născut în anul 1960, în Spania, Melibera SLU, cu sediul social în Spania, Sevilla, blv. Charles Darwin, reprezentat prin Gonzalo Maria Melgarejo Martinez de Avellanosa, născut în 1959 în Spania, Ibertas Proyectos 1 SLU, cu sediul social în Spania, Sevilla, blv. Charles Darwin, reprezentat prin Francisco Javier Charlo Molina, născut în anul 1963, în Spania, Gongaltres SL, cu sediul social în Spania, Sevilla, str. Tajo, reprezentat prin Francisco Javier Gonzalo Ibarra, născut în anul 1958, în Spania, dar şi Manyara SLU, cu sediul social în Spania, Sevilla, blv. Charles Darwin, reprezentat prin Manuel Alfonso Moyano Reyes. Activitatea principală, conform codificării CAEN, este „dezvoltare (promovare)“.

2010, anul în care se desparte de Prasa

În anul 2010 însă, SC Prasa Bogaris Romania SRL, deţinută de cei doi asociaţi - Bogaris Residential 4 SL (persoană juridică spaniolă), reprezentată de Alfonso de los Santos Otero Zapata, şi Prasa Romania SRL, reprezentată de Daniel Constantin, împuternicit al societăţii Grupo PRA SA, au decis retragerea din societate a firmei româneşti Prasa Romania SRL, procentul de 50% din capitalul deţinut revenindu-i celuilalt asociat. Astfel, firma, care avea un capital subscris şi vărsat de 108.945.700 de lei, decide atunci schimbarea denumirii firmei în Bogaris Residential Rom Cuatro SRL şi revocarea din funcţie a patru dintre administratori: Miguel Alcantara Lopez - Sela, Juan Carlos Romero Gonzalez, Juan Ramon Alcantara Lopez - Sela şi Joaquin Enrique Amaya Galvan.
 
În decembrie 2011, potrivit datelor din Monitorul Oficial, asociatul unic al Bogaris Residential Rom Cuatro SRL (fosta Prasa Bogaris SRL), Bogaris Residential 4 SL, decide majorarea capitalului social la suma de 118.750.813 lei. Majorarea s-a făcut prin compensarea parţială în capital a împrumuturilor parţiale date firmei de către asociaţii ei.
În iulie 2013, asociatul spaniol decide o nouă majorare a capitalului social cu încă 1.437.165 de lei, ajungând la valoarea de 120.187.978 de lei, conversia fiind realizată tot din sumele împrumuturilor dintre asociaţi şi societate şi a unei părţi a dobânzilor generate de acestea şi neplătite.

Majorare de capital din doi în doi ani, din datorii neachitate

În anul 2012, din funcţia de administrator al Bogaris Residential Rom Cuatro este revocat Alfonso de Los Santos Otero Zapata şi Jose Bernardo Martinez Parrdo. În locul lor sunt numiţi alţi administratori, persoane juridice spaniole: El Burgo de Pudio SLU, Melibera SLU, Iblfrtas Proyectos SLU, Gongaltres SL şi Manyara SL.
În decembrie 2013, are loc o nouă majorare de capital. Formula este aceeaşi - absorbirea datoriilor neachitate către asociaţi. Capitalul social ajunge astfel la suma de 122.511.531 de lei.

Prasa Romania nu se lasă mai prejos şi construieşte în zonă

Deşi s-a desprins din Bogaris Residential, Prasa Romania a continuat să facă afaceri la malul mării. În urmă cu un an, cu câteva zile înainte ca Bogaris să primească certificatul de urbanism de la Primăria Constanţa pentru construcţia viitorului mare magazin de pe fosta baza RATC, Prasa Romania SRL a obţinut patru astfel de certificate de urbanism pentru adresele Mircea cel Bătrân FN, Chiliei (fostă Achile Mihail) nr. lot 2, lot 4 şi lot 6 pentru „informare“.
 
Potrivit Registrului Comerţului, societatea Prasa Romania SRL a fost înfiinţată în anul 2006, cu sediul social în Bucureşti, strada Spătarul Preda. Capitalul social subscris este de 185.481.970 de lei, integral vărsat, număr de părţi sociale - 18.548.197, valoarea uneia fiind de 10 lei. Asociat unic este societatea spaniolă Grupo Pra SA. Administratorii societăţii Prasa România SRL sunt: Juan Ramón Alcántara López - Sela, născut în 1956, în Madrid, Miguel Alcántara López - Sela, născut în 1958, în Cordoba, Spania, Juan Carlos Romero González, născut în 1970, în Torrecampo (Cordoba), Joaquin Enrique Amaya Galván, născut în 1967, în Cadiz, Spania. Activitatea principală, conform codificării CAEN, este „lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“.
 
Citeşte şi:

//www.ziuaconstanta.ro/stiri/actualitate/marina-park-shopping-center-in-linie-de-start-spaniolii-de-la-bogaris-residential-rom-cuatro-srl-au-primit-unda-534622.html?
 
//www.ziuaconstanta.ro/stiri/social/un-nou-centru-comercial-in-constanta-spaniolii-investesc-in-hipermarketul-marina-park-shopping-center-galerie-foto-491398.html

 
//www.ziuaconstanta.ro/stiri/social/un-nou-centru-comercial-in-constanta-spaniolii-investesc-in-hipermarketul-marina-park-shopping-center-galerie-foto-491398.html
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Plesea Constantn 25 May, 2016 17:28 Se mai construieste acest mall, Marina Park Shopping Center in Constanta? Poate cineva sa fie amabil sa ma informeze si pe mine in acest sens? Multumesc anticipat.