Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:26 04 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Concurs Internațional de soluții organizat în municipiul Tulcea pentru regenerarea urbană a zonei centrale

ro

04 Jul, 2024 08:37 211 Marime text
Sursa foto: Primăria municipiului Tulcea




 
  • Regenerarea urbană a zonei centrale – Piața Mircea cel Bătrân, strada Unirii și zona Trei Fântâni, Tulcea 
 
Municipiul Tulcea se alătură unor localități care au demonstrat deja faptul că această abordare este calea cea mai sigură spre implementarea celor mai bune proiecte, în urma unui proces transparent, adresat celor mai buni profesioniști din domeniu.
 
Spre deosebire de alte tipuri de concursuri de arhitectură, Concursul de soluții are rol de achziție publică și conduce direct către implementarea soluției câștigătoare.
 
Concursul de soluții selecționează, pe baza unui juriu profesionist, cel mai bun proiect și duce la semnarea contractului de proiectare cu echipa câștigătoare. Această echipă realizează efectiv toată proiectarea și etapele ei, potrivit unui comunicat al Primăriei Tulcea.
 
Pe baza proiectului câștigător începe etapa de licitație și Execuție a lucrărilor.
 
Astfel, Primăria Municipiului Tulcea, prin Direcția Arhitect Șef, a inițiat acest demers de anvergură pentru restructurarea spațiului urban al zonei centrale care cuprinde Piața Mircea cel Bătrân, strada Unirii, zona Trei Fântâni și cele două areale istorice păstrate de-a lungul străzii Progresului.
 
La finalul lunii aprilie a avut loc semnarea contractului de organizare cu Ordinul Arhitecților din România- secțiunea concursuri, astfel Primăria Municipiului Tulcea va lansa în luna septembrie a acestui an, primul concurs internațional de soluții pentru zona urbană cea mai importantă a orașului.

Conform primăriei tulcene, se așteaptă cele mai bune soluții de la specialiștii participanți, prin abordarea zonei din perspectiva intervențiilor arhitecturale, urbanistice și peisagistice, pornind de la următoarele cerințe generale:
 
  •  Extinderea zonei verzi din Piața Mircea cel Bătrân prin amenajarea unei păduri urbane;
  •  Reorganizarea spațiului dedicat manifestărilor publice prin repoziționarea scenei;
  •  Crearea unei zone de esplanadă pietonală care va uni piața cu faleza Dunării;
  •  Transformarea străzii Unirii într-un pietonal activ, susținut de activități de alimentație publică în zonele comerciale existente;
  •  Soluții pentru amenajarea parterelor imobilelor existente de pe traseul pietonal;
  •  Conectarea pietonalului cu zonele istorice prin funcțiuni complementare care să recupereze patrimoniul arhitectural existent;
  •  Reorganizarea zonelor de parcare în susținerea unei zone pietonale extinse;
  •  Revenirea la denumirile inițiale ale străzilor Sf. Nicolae (astăzi Str. Progresului) și Str. Regina Elisabeta (astăzi Str. Unirii).
 
Toate aceste prime idei precum și altele primite de la cetățeni, vor fi validate prin consultare publică în perioada de organizare a concursului, mai precizează sursa citată.
 
 
Citește și
 Primăria Tulcea face o investiție importantă. Sunt vizate persoanele cu dizabilități (DOCUMENT)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii