Condițiile de călătorie în țările UE și Marea Britanie, în pandemie
Condițiile de călătorie în țările UE și Marea Britanie, în pandemie
12 May, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
5846
Marime text
- Fiecare stat are propriile reguli de acces pentru călătorii celorlalte țări
- Regulile s-au schimbat odată cu debutul pandemiei de COVID-19
- Desigur, odată cu apariția vaccinului, o parte din țări oferă anumite beneficii pentru cei care s-au imunizat
- Totuși, multe țări așteaptă, încă, implementarea unui pașaport de vaccinare
Pentru ca în timpul pandemiei de COVID-19 călătoriile pe cale rutieră, feroviară, aeriană sau maritimă să se desfășoare în condiții de siguranță, UE a pus la dispoziție un sistem de tip semafor pentru clasificarea țărilor UE (UE 27 + Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția), în funcție de ratele de infectare. Aici, https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/travel-and-covid/index_ro.html, puteți găsi și informații privind cerințele de intrare, precum și orice alte restricții și norme speciale în vigoare (de exemplu, privind carantina și testarea). Întrucât unele țări pot impune norme mai stricte, verificați măsurile specifice care se aplică în țara pe care intenționați să o vizitați sau să o tranzitați.
Austria - norme de călătorie, restricții și măsuri în vigoare în contextul pandemiei de COVID-19
La intrarea în Austria din străinătate, este obligatorie o pre-călătorie online (se aplică scutiri). În plus, un certificat medical sau un rezultat negativ valabil în limba germană sau engleză pentru SARS-CoV-2 trebuie să fie disponibil și prezentat autorităților de frontieră, la cerere. După intrare, este necesară o carantină de 10 de zile. Cel mai devreme în a 5-a zi de carantină – ziua de sosire marchează ziua 0 – poate fi efectuat un test molecular biologic sau antigen pentru SARS-CoV-2. Dacă rezultatul este negativ, carantina poate fi încheiată mai devreme.Intrarea fără restricții este permisă la intrarea din Australia, Islanda, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud și Vatican în ultimele 10 de zile.
Belgia - norme de călătorie, restricții și măsuri în vigoare în contextul pandemiei de COVID-19
Guvernul belgian a introdus un sistem de semafor pentru regiunile cu risc ridicat, mediu și scăzut. Clasificarea Belgiei este actualizată în fiecare duminică și este valabilă începând cu ziua de luni imediat următoare. Acesta se bazează pe datele și criteriile comunicate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) în fiecare joi. Fiecare țară primește un cod de culoare (roșu, portocaliu, verde). Măsurile aplicabile călătoriei în Belgia depind de codul de culoare atribuit fiecărei țări.Toți călătorii dintr-o zonă „roșie”, care nu sunt rezidenți în Belgia, sunt supuși cerinței unui test PCR negativ înainte de plecare. Testarea trebuie efectuată cu 72 de ore înainte de plecare. Copiii cu vârsta de 11 ani și sub ani sunt scutiți. Acest test este obligatoriu și pentru pasagerii care fac legătura prin Belgia cu o destinație Schengen (inclusiv Elveția, Norvegia și Islanda).
Toți călătorii dintr-o zonă „roșie” trebuie să fie supuși, de asemenea, unui al doilea test în ziua 7 a carantinei obligatorii. Locuitorii Belgiei, care se întorc dintr-o zonă „roșie” după o ședere de peste 48 de ore, trebuie să fie supuși unui test obligatoriu în ziua 1 și ziua 7 de carantină. Există excepții în câteva cazuri strict limitate. Mai multe informații sunt disponibile la https://www.info-coronavirus.be
Bulgaria - norme de călătorie, restricții și măsuri în vigoare în contextul pandemiei de COVID-19
Bulgaria adoptă propria clasificare națională a zonelor de risc, prin urmare, restricțiile de călătorie pentru Bulgaria nu se bazează pe harta comună „Lumini de trafic ale UE”. Toți călătorii sunt supuși cerinței pentru un test PCR negativ înainte de plecare. Testarea trebuie efectuată cu 72 de ore înainte de plecare.Cetățenii bulgari și rezidenții permanenți sau pe termen lung din Bulgaria, precum și membrii familiilor acestora, care nu prezintă rezultatul negativ al unui test PCR, trebuie să încheie o carantină obligatorie de 10 de zile. Perioada de carantină poate fi încheiată la prezentarea unui document care să indice rezultatul negativ al unui test PCR efectuat în termen de 24 de ore de la intrare.
Cehia - norme de călătorie, restricții și măsuri în vigoare în contextul pandemiei de COVID-19
Cehia adoptă propria clasificare națională a zonelor de risc, prin urmare, restricțiile de călătorie pentru Cehia nu se bazează pe harta comună „Lumini de trafic ale UE”.Călătoriile neesențiale în Cehia sunt interzise, indiferent de țara de origine. Persoanele care lucrează, studiază și își vizitează familiile din Cehia sunt scutite de interdicția de călătorie, precum și persoanele care călătoresc în centre de sănătate și sociale, nunți și înmormântări. Călătoria pentru turism sau pentru a vizita prieteni nu este posibilă.
Toți călătorii care au petrecut mai mult de 12 de ore în ultimele 14 de zile într-un teritoriu clasificat ca „portocaliu”, „roșu” sau „roșu închis” sunt supuși cerinței unui test COVID-19 negativ înainte de plecare.
Testul trebuie efectuat cu 72 de ore înainte de sosire (PCR) sau cu 24 de ore înainte de sosire (test rapid pentru antigen). Călătorii din țările „Roșu închis” trebuie să prezinte un test PCR (nu se acceptă un test rapid cu antigen).
În plus, se aplică următoarele norme:
- Călătorii din țările „portocalii” trebuie să poarte o mască (FFP2, KN95) timp de 14 de zile după intrarea în Republica Cehă;
- Călătorii din țările „roșii” trebuie să fie supuși unui al doilea test PCR pe propriile cheltuieli în termen de 5 de zile de la sosire. Libera circulație este interzisă până când este disponibil un rezultat negativ al testului. Măștile de față (FFP2, KN95) trebuie purtate timp de 14 de zile după intrarea în Republica Cehă;
- Călătorii din țările „roșii închise” trebuie să fie supuși unui al doilea test PCR la propriile cheltuieli, nu mai devreme de 5 de zile de la sosire. Libera circulație este interzisă până când este disponibil un rezultat negativ al testului. Persoanele fizice trebuie să poarte o mască (FFP2, KN95) timp de 14 de zile după intrarea în Republica Cehă.
Cipru - norme de călătorie, restricții și măsuri în vigoare în contextul pandemiei de COVID-19
Ciprul a introdus un sistem de semafoare format din țări cu risc ridicat, mediu și scăzut.Acesta se bazează pe datele și criteriile comunicate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) în fiecare joi. Fiecare țară primește un cod de culoare (roșu, portocaliu, verde). Măsurile aplicabile călătoriei în Cipru depind de codul de culoare atribuit fiecărei țări.Începând cu 1 aprilie 2021, pasagerii din țările din „categoria verde” nu sunt obligați să dețină un certificat de testare Covid-19 și să se autoizoleze. Călătorii din țările „categoria portocalie” sunt supuși cerinței unui test PCR negativ înainte de plecare.
În plus, următoarele categorii pot fi testate la sosire:
- Cetățenii ciprioți și membrii familiilor acestora (soți, copii minori și părinți);
- Persoanele cu reședința legală în Cipru;
- Persoanele care au dreptul de a intra în republică în temeiul Convenției de la Viena;
- Persoane, indiferent de naționalitate, a căror țară de reședință nu furnizează un serviciu de testare în laborator.
Testul trebuie efectuat cu 72 de ore înainte de sosire. În plus, acești călători sunt supuși unui al doilea test la sosirea lor.
Următoarele categorii de pasageri dintr-o țară din „categoria roșie” pot intra în Cipru după ce au efectuat, pe cheltuiala lor, doar un test la sosire:
- Cetățenii ciprioți și membrii familiilor acestora (soți, copii minori și părinți);
- Persoanele cu reședința legală în Cipru;
- Persoanele care au dreptul de a intra în republică în temeiul Convenției de la Viena.
Croația - norme de călătorie, restricții și măsuri în vigoare în contextul pandemiei de COVID-19
Croația aplică abordarea convenită de comun acord a UE privind „luminile de trafic” în ceea ce privește restricțiile de călătorie din/în statele membre ale UE și țările asociate spațiului Schengen.Călătorii (indiferent de cetățenia lor) care provin direct din statele membre ale UE sau din țările și regiunile asociate spațiului Schengen care sunt în prezent clasificate drept „verzi” vor fi autorizați să intre în Croația fără restricții.
Este necesar ca călătorii să nu prezinte semne de boală COVID-19 și să nu fi fost în contact apropiat cu o persoană infectată.
Toți călătorii cu vârsta peste 7 de ani care, indiferent de cetățenia lor, sosesc din țări sau regiuni care NU sunt clasificate drept „verzi”, sunt supuși cerinței unui test PCR negativ înainte de plecare sau unui test rapid de antigen pentru SARS-CoV-2 enumerat pe lista testelor rapide de antigenă recunoscute reciproc de statele membre ale Uniunii Europene, publicată de Comisia Europeană. Testele trebuie efectuate cu 48 de ore înainte de sosire. În cazul unui test rapid cu antigen și al unei șederi în Croația mai mari de 10 de zile, un al doilea test trebuie efectuat în termen de 10 de zile de la ultimul test.
Persoanele care s-au recuperat de la COVID-19 în ultimele trei luni sunt scutite de obligația de a furniza un rezultat negativ al testului PCR și de a se autoizola. Pentru a-și dovedi recuperarea, pasagerii trebuie să aibă un rezultat pozitiv al testului PCR sau un rezultat pozitiv al testului de antigen sau un rezultat pozitiv al testului de neutralizare (NT) obținut în ultimele trei luni și mai mult de 11 de zile sau un certificat de recuperare eliberat de un medic.
Persoanele care pot prezenta un certificat de vaccinare care să demonstreze că a doua doză de vaccin COVID-19 a fost administrată cu mai mult de 14 zile în urmă sau că vaccinul unidoză a fost administrat cu mai mult de 14 zile în urmă sunt scutite de cerințele de testare și izolare.
Danemarca - norme de călătorie, restricții și măsuri în vigoare în contextul pandemiei de COVID-19
Danemarca adoptă propria clasificare națională a zonelor de risc, prin urmare, restricțiile de călătorie pentru Danemarca nu se bazează pe harta comună „Lumini de trafic ale UE”.Turiștii danezi și străinii care au reședința obișnuită sau dețin un permis de ședere valabil în Danemarca pot intra întotdeauna, indiferent de scopul lor. Străinii care nu au reședința obișnuită sau nu dețin un permis de ședere valabil trebuie să aibă un scop demn.
Toate persoanele trebuie să efectueze un test COVID-19 negativ înainte de plecare.Testarea trebuie efectuată cu 24 de ore înainte de plecare. Copiii cu vârsta de 12 ani și sub ani sunt scutiți.
Toți călătorii trebuie să încheie o carantină obligatorie de 10 de zile. Perioada de carantină poate fi scurtată prin efectuarea unui al doilea test RT-PCR la cel puțin 4 de zile de la sosire. Dacă rezultatul acestui test este negativ, perioada de carantină se poate încheia.
Estonia - norme de călătorie, restricții și măsuri în vigoare în contextul pandemiei de COVID-19
Estonia adoptă propria clasificare națională a zonelor de risc, prin urmare, restricțiile de călătorie pentru Estonia nu se bazează pe harta comună „Lumini de trafic ale UE”.Toți călătorii din țările cu risc ridicat sunt supuși cerinței unui test PCR negativ înainte de plecare. Testul trebuie efectuat cu 72 de ore înainte de sosire. Un al doilea test trebuie efectuat nu mai devreme de ziua 6 după primul test efectuat în străinătate. O persoană este eliberată de obligația de izolare de 10 de zile în cazul în care rezultatele ambelor teste sunt negative.
Cei care nu au făcut testul cu până la 72 de ore înainte de sosirea în Estonia pot da primul test în Estonia imediat după sosirea în țară, iar cel de-al doilea test nu mai devreme de 6 de zile de la primul test. O listă actualizată a țărilor cu risc este publicată de Ministerul Afacerilor Externe în fiecare vineri și intră în vigoare luni a săptămânii următoare.
Cerința de testare nu se aplică persoanelor care au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele șase luni sau care s-au recuperat de la COVID-19 în ultimele șase luni și care au fost declarate sănătoase de către un medic.
Finlanda - norme de călătorie, restricții și măsuri în vigoare în contextul pandemiei de COVID-19
Finlanda adoptă propria clasificare națională a zonelor de risc, prin urmare, restricțiile de călătorie pentru Finlanda nu se bazează pe harta comună „Lumini de trafic ale UE”. Restricțiile de intrare pentru Finlanda sunt detaliate pe site-ul internet al guvernului finlandez.Toți călătorii care nu locuiesc în Finlanda trebuie să facă un test COVID-19 cu mai puțin de 72 de ore înainte de sosirea în Finlanda. Un al doilea test poate fi efectuat în Finlanda nu mai devreme de 72 de ore de la sosirea în Finlanda. Între teste, se recomandă autoizolarea la locul de cazare. Perioada de autoizolare se va încheia dacă al doilea rezultat al testului este negativ. Dacă rezultatul testului unei persoane este pozitiv, trebuie completată o carantină obligatorie până la recuperarea completă.
O perioadă de 14 de zile de autoizolare este recomandată călătorilor care sosesc în Finlanda din țări cu incidență ridicată. Călătorii își pot scurta perioada de autoizolare dacă fac două teste COVID-19, iar rezultatele sunt negative. Testele sunt necesare chiar dacă vi s-au administrat două doze de vaccin covid.
Franța - norme de călătorie, restricții și măsuri în vigoare în contextul pandemiei de COVID-19
Franța adoptă propria clasificare națională a zonelor de risc, prin urmare, restricțiile de călătorie pentru Franța nu se bazează pe harta comună „UE Traffic Lights”. Orice călătorie internațională este descurajată până la noi notificări, cu excepția cazului în care sunt necesare motive presante.Toți călătorii sunt supuși cerinței pentru un test PCR negativ înainte de plecare. Testul trebuie efectuat cu 72 de ore înainte de sosire. La sosire, pasagerii vor face, de asemenea, obiectul unui test PCR. În cazul în care un test nu poate fi efectuat în țara de plecare, puteți solicita Ambasadei sau Consulatului Franței un document specific numit „Scutirea de testare TR-PCR”. În acest caz, veți fi testat la sosire și o carantină obligatorie de 7 de zile va trebui să fie finalizată într-o unitate de cazare validată de autoritățile publice, cu un test suplimentar la sfârșitul perioadei de izolare. Copiii cu vârsta de 11 ani și sub ani sunt scutiți.
Călătorii trebuie să prezinte o declarație că nu au simptome COVID-19 și că nu au fost în contact cu un caz confirmat în cele 14 de zile dinaintea călătoriei lor. De asemenea, ei sunt de acord să se supună unui test PCR la sosire. Această cerință nu se aplică persoanelor cu vârsta sub 11 ani.
Germania - norme de călătorie, restricții și măsuri în vigoare în contextul pandemiei de COVID-19
Germania pune în aplicare restricții de călătorie pe baza informațiilor care stau la baza abordării UE privind „luminile de trafic”, care se aplică țărilor din UE și SEE. Zonele de risc sunt definite ca „zona variantei virusului”, „zona cu incidență ridicată” sau „zona de risc”. Site-ul internet al Institutului Robert Koch (RKI) arată care țară se încadrează în ce categorie. Regula de intrare se bazează pe țara din care provine călătorul, și nu pe naționalitate.Toți călătorii pe calea aerului sunt supuși cerinței pentru un test COVID-19 negativ înainte de plecare.
Testul trebuie efectuat cu 48 de ore înainte de sosire.
Încercări acceptate: PCR, TMA, LAMP, antigen rapid. Testele de anticorpi nu sunt acceptate.
Copiii cu vârsta de 5 ani și sub ani sunt scutiți.
- Rezultatul încercării trebuie să fie disponibil sub formă de imprimare sau în format electronic;
- Certificatul trebuie personalizat (inclusiv numele, adresa, data nașterii persoanei testate);
- Trebuie să fie disponibilă în limba germană, engleză sau franceză;
- Dovada trebuie să includă metoda de încercare și rezultatul încercării;
- Rezultatul testului trebuie să fie validat de un medic sau de un laborator recunoscut.
Grecia - norme de călătorie, restricții și măsuri în vigoare în contextul pandemiei de COVID-19
Grecia adoptă propria clasificare națională a zonelor de risc, prin urmare, restricțiile de călătorie pentru Grecia nu se bazează pe harta comună a „Luminilor de trafic ale UE”.Sosirile la frontierele terestre sunt permise prin punctele de frontieră Promachonas și Nymphaio.
Toți călătorii sunt supuși cerinței pentru un test PCR negativ înainte de plecare.
Testul trebuie efectuat cu 72 de ore înainte de sosire.
Copiii cu vârsta de 5 ani și sub ani sunt scutiți.
Certificatul trebuie scris în limba engleză și trebuie să includă numele și numărul pașaportului sau numărul național de identificare al călătorului.
La sosire, pasagerii vor face, de asemenea, obiectul unor teste aleatorii (teste rapide) conform procedurii descrise în formularul de localizare a pasagerilor. Cei care intră din Promachonas vor trebui, de asemenea, să ia un test rapid pentru Covid-19 la punctul de control de intrare.
Persoanele care au finalizat vaccinarea cu cel puțin 14 de zile înainte de sosire și care sunt în măsură să furnizeze certificatul de vaccinare nu sunt obligate să efectueze un test PCR negativ înainte de plecare.
Irlanda - norme de călătorie, restricții și măsuri în vigoare în contextul pandemiei de COVID-19
Irlanda pune în aplicare abordarea convenită de comun acord la nivelul UE a restricțiilor de călătorie. Toți călătorii sunt supuși cerinței pentru un test PCR negativ înainte de plecare. Testul trebuie efectuat cu 72 de ore înainte de sosire.Vi se va cere să prezentați dovezi ale acestui rezultat negativ sau „nedetectat” înainte de îmbarcarea în avion sau feribot din țara din care călătoriți și vi se va refuza îmbarcarea dacă nu puteți prezenta astfel de dovezi. Odată ce ajungeți în Irlanda, trebuie să furnizați aceste dovezi ofițerilor irlandezi de la imigrări. În cazul lipsei unui test RT-PCR negativ sau „nedetectat” sau a unei scutiri valabile, puteți fi amendat sau puteți primi o pedeapsă cu închisoarea de până la 6 luni. De asemenea, vi se va cere să faceți un test RT-PCR după sosire pe cheltuiala dumneavoastră.
Italia - norme de călătorie, restricții și măsuri în vigoare în contextul pandemiei de COVID-19
Italia adoptă propria clasificare națională a zonelor de risc, prin urmare, restricțiile de călătorie pentru Italia nu se bazează pe harta comună „Lumini de trafic ale UE”.În cazul șederii sau tranzitului prin țările UE (Lista C) în cele 14 de zile anterioare intrării în Italia, intrarea este permisă fără a fi necesară precizarea motivului călătoriei.
Normele specifice și actualizate pentru fiecare țară de origine sunt disponibile la ViaggiareSicuri. Înainte de a pleca într-o călătorie în Italia, asigurați-vă că regiunea dumneavoastră de destinație nu are alte măsuri în vigoare. Pentru informații suplimentare, sunt disponibile câteva contacte regionale utile.
Până la 30 aprilie, toți călătorii din statele membre ale UE și din țările asociate spațiului Schengen vor trebui să încheie o carantină de 5 de zile. În ziua 5, trebuie efectuat un test PCR. Dacă rezultatul acestui test este negativ, perioada de carantină se poate încheia.
Toate persoanele care călătoresc în Italia din orice locație străină sunt obligate să furnizeze o declarație pe proprie răspundere transportatorului sau, la cerere, ofițerilor de aplicare a legii. În plus, călătorilor li se cere să informeze autoritatea locală de sănătate de îndată ce intră pe teritoriul italian.
Letonia - norme de călătorie, restricții și măsuri în vigoare în contextul pandemiei de COVID-19
Letonia adoptă propria clasificare națională a zonelor de risc, prin urmare, restricțiile de călătorie pentru Letonia nu se bazează pe harta comună „Lumini de trafic ale UE”.Începând cu 11 februarie, numai călătoriile esențiale în Letonia sunt permise. Intrarea în Letonia a statelor membre ale UE, a Spațiului Economic European sau a Confederației Elvețiene este permisă numai din următoarele motive urgente și esențiale:
- muncă;
- formare, studii;
- reuniune de familie;
- pentru a primi servicii medicale;
- tranzitul;
- să însoțească un minor;
- să se întoarcă la locul de reședință permanent;
- asistarea la o înmormântare.
Toți călătorii sunt supuși cerinței pentru un test PCR negativ înainte de plecare. Testul trebuie efectuat cu 72 de ore înainte de sosire.
Toți pasagerii care sosesc din țări în care numărul cumulativ de 14 de zile de cazuri COVID-19 a depășit pragul de 50 la 100 000 de locuitori trebuie să încheie o carantină obligatorie de 10 de zile.
Lituania - norme de călătorie, restricții și măsuri în vigoare în contextul pandemiei de COVID-19
Lituania adoptă propria clasificare națională a zonelor de risc, prin urmare, restricțiile de călătorie pentru Lituania nu se bazează pe harta comună „Lumini de trafic ale UE”. Toți călătorii care sosesc din țările enumerate ca zone de risc sunt supuși cerinței unui test PCR negativ înainte de plecare. Copiii cu vârsta sub 16 ani sunt scutiți.Călătorii care au fost vaccinați complet pentru COVID-19 sunt scutiți de la efectuarea unui test COVID-19 negativ. Este necesar un certificat de vaccinare. De asemenea, cei care dețin un certificat medical care confirmă faptul că au avut coronavirus sunt scutiți de testare și carantină. Diagnosticul trebuie confirmat printr-un test PCR pozitiv și este posibil să fi trecut maximum 90 zile de la testarea pozitivă.
Luxemburg - norme de călătorie, restricții și măsuri în vigoare în contextul pandemiei de COVID-19
Începând cu 29 ianuarie, orice persoană – indiferent de naționalitate – care sosește cu transportul aerian în Marele Ducat al Luxemburgului este supusă cerinței unui test COVID-19 negativ înainte de plecare (pe hârtie sau pe document electronic). Copiii cu vârsta de 5 ani și sub ani sunt scutiți.Rezultatul negativ al testului trebuie prezentat, dacă este necesar, împreună cu o traducere, fie într-una dintre limbile administrative (luxemburgheză, franceză, germană) ale Luxemburgului, fie în engleză. Documentele în italiană, spaniolă și portugheză sunt, de asemenea, acceptate.
Următoarele persoane sunt scutite de aceste obligații:
- Persoanele de serviciu angajate în sectorul transporturilor și pasagerii care tranzitează aeroportul;
- Persoanele care efectuează o călătorie de întoarcere pe calea aerului, timp de mai puțin de 72 de ore, de la Marele Ducat la o țară care este membră a spațiului Schengen sau a Uniunii Europene, cu condiția să nu fi părăsit în această perioadă spațiul Schengen sau teritoriul statelor membre ale UE;
- Membrii corpului diplomatic, personalul organizațiilor internaționale și persoanele invitate de aceste organizații internaționale a căror prezență fizică este necesară pentru buna funcționare a acestor organizații, personalul militar, personalul din domeniul cooperării pentru dezvoltare și al ajutorului umanitar, precum și personalul de protecție civilă în exercitarea funcțiilor lor respective, cu condiția ca șederea lor în Luxemburg să nu depășească 72 de ore;
- Persoanele care au avut recent o infecție SARS-CoV-2 cu 3 luni înainte de călătorie și care au încheiat perioada de izolare aplicabilă în țara respectivă cu dispariția oricăror simptome de infecție. Aceste persoane pot prezenta un certificat medical care să ateste aceste fapte, care să le permită să se îmbarce într-un zbor spre Luxemburg fără a fi necesară efectuarea unui nou test de amplificare a acidului nucleic a ARN viral SARS-CoV-2 sau a unui test de antigen viral.
Malta - norme de călătorie, restricții și măsuri în vigoare în contextul pandemiei de COVID-19
Malta adoptă propria clasificare națională a zonelor de risc, prin urmare, restricțiile de călătorie pentru Malta nu se bazează pe harta comună „Lumini de trafic ale UE”.Restricțiile de intrare depind de proveniența călătorului dintr-o țară inclusă în țările cu coridoare din Malta.
Călătorii care provin dintr-una dintre țările cu coridoare din Malta au permisiunea de a intra în țară, în timp ce călătorilor care provin din țările de pe lista „roșu” li se permite să intre în Malta atât timp cât au stat într-o „țară de Coridor” timp de cel puțin 14 de zile. Persoanele care vin în Malta nu pot tranzita aeroporturile situate în afara listei țărilor cu coridoare.
Toți călătorii care vin dintr-o țară cu coridoare sau au dreptul de a intra în Malta sunt supuși cerinței unui test PCR negativ înainte de plecare.
Pentru o securitate sporită, se pot efectua teste aleatorii asupra pasagerilor la sosirea pe Aeroportul Internațional Malta. Toate persoanele care călătoresc în Malta trebuie să completeze Declarația de sănătate publică de călătorie și formularul de localizare a pasagerilor.
Polonia - norme de călătorie, restricții și măsuri în vigoare în contextul pandemiei de COVID-19
Polonia adoptă propria clasificare națională a zonelor de risc, prin urmare, restricțiile de călătorie pentru Polonia nu se bazează pe harta comună „Lumini de trafic ale UE”. Toți călătorii sunt supuși cerinței pentru un test COVID-19 negativ înainte de plecare. Testul trebuie efectuat cu 48 de ore înainte de sosire.Călătorii care sosesc în Polonia cu avionul, autobuzul sau alte mijloace de transport public, care nu furnizează un test COVID-19 negativ înainte de plecare (PCR sau antigen), sunt obligați să intre în carantină timp de 10 de zile, numărându-se din ziua următoare datei intrării.
În plus, toți călătorii care se întorc din Republica Cehă și Slovacia – și cei care trec granița cu mașina – trebuie să fie în carantină timp de 10 de zile.
Perioada de carantină se poate încheia prin efectuarea unui test PCR după sosire. Dacă rezultatul acestui test este negativ, perioada de carantină se poate încheia.
Călătorii care au fost vaccinați pentru COVID-19 sunt scutiți de carantină obligatorie (este necesar un certificat de vaccinare).
Persoanele care s-au recuperat în urma infecției cu COVID-19 și care prezintă dovezi de spitalizare sau izolare în ultimele 6 luni nu trebuie să intre în carantină.
Portugalia - norme de călătorie, restricții și măsuri în vigoare în contextul pandemiei de COVID-19
Portugalia adoptă propria clasificare națională a zonelor de risc, prin urmare, restricțiile de călătorie pentru Portugalia nu se bazează pe harta comună „Lumini de trafic ale UE”.Traficul rutier dintre Portugalia și Spania, în punctele de trecere autorizate, se limitează la lucrătorii transfrontalieri, la vehiculele de urgență și de salvare și la transportul internațional de mărfuri.
De asemenea, se suspendă trecerea feroviară transfrontalieră, precum și transportul fluvial între Portugalia și Spania (cu excepția transportului de mărfuri).
Aceste limitări nu se aplică intrării în Portugalia a resortisanților și titularilor unui permis de ședere în Portugalia și ieșirii cetățenilor care locuiesc în alte țări.
Toți călătorii sunt supuși cerinței pentru un test PCR negativ înainte de plecare. Încercarea trebuie efectuată cu 72 de ore înainte de plecare.Copiii cu vârsta de 2 ani și sub ani sunt scutiți.Mai multe detalii sunt disponibile la www.sef.pt
Călătorii din țările cu risc ridicat (cu o rată a incidenței de 500 de cazuri sau mai mult la 100 000 de locuitori în ultimele 14 de zile) trebuie să încheie o perioadă de izolare de 14 de zile după intrarea în Portugalia continentală. Izolarea ar trebui să aibă loc fie acasă, fie într-un loc indicat de autoritățile sanitare.
România - norme de călătorie, restricții și măsuri în vigoare în contextul pandemiei de COVID-19
România adoptă propria clasificare națională a zonelor de risc, prin urmare, restricțiile de călătorie pentru România nu se bazează pe harta comună „UE Traffic Lights”.Toți călătorii din țările cu risc ridicat sunt supuși cerinței unui test PCR negativ înainte de plecare. Testul trebuie efectuat cu 72 de ore înainte de sosire.
Copiii cu vârsta de 3 ani și sub ani sunt scutiți.
Călătorii care au primit vaccinarea finală pentru COVID-19 în urmă cu mai mult de 10 de zile sunt scutiți de carantină. Este necesar să se prezinte dovada vaccinării, inclusiv datele.De asemenea, călătorii care au fost confirmați pozitivi pentru boala SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile înainte de intrarea în țară sunt scutiți. Dovada trebuie furnizată sub formă de documente medicale (testul PCR pozitiv la data diagnosticului, biletul de externare din spital sau testul care demonstrează prezența anticorpilor IgG efectuat cu cel mult 14 de zile înainte de intrarea în țară).
Slovacia - norme de călătorie, restricții și măsuri în vigoare în contextul pandemiei de COVID-19
Slovacia adoptă propria clasificare națională a zonelor de risc, prin urmare, restricțiile de călătorie pentru Slovacia nu se bazează pe harta comună „Lumini de trafic ale UE”.Toți călătorii care sosesc pe uscat sau pe calea aerului trebuie să completeze o carantină de 14 de zile.
Perioada de carantină poate fi scurtată prin efectuarea unui al doilea test RT-PCR la cel puțin 8 de zile de la sosire. Dacă rezultatul acestui test este negativ, perioada de carantină se poate încheia.Copiii sub 10 ani vor trebui să rămână izolați atâta timp cât ceilalți membri ai gospodăriei lor sunt în carantină.
Excepții de la regula carantinei se aplică navetiștilor care lucrează în țările vecine, studenților, îngrijitorilor, persoanelor angajate în sectorul cultural, mass-mediei și altor persoane similare, precum și angajaților misiunilor diplomatice și organizațiilor internaționale care se bucură de imunitate diplomatică.
Toate grupurile menționate mai sus trebuie să prezinte un rezultat negativ al unui test antigenic sau PCR, care să nu depășească 7 de zile, de fiecare dată când intră în Slovacia.
O listă detaliată a excepțiilor este disponibilă la adresa: Călătorie în Republica Slovacă
Slovenia - norme de călătorie, restricții și măsuri în vigoare în contextul pandemiei de COVID-19
Slovenia adoptă propria clasificare națională a zonelor de risc, prin urmare, restricțiile de călătorie pentru Slovenia nu se bazează pe harta comună „Lumini de trafic ale UE”.
Călătorii din țări care NU sunt menționați în mod explicit pe lista „roșu” pot intra în Slovenia fără carantina sau fără a solicita rezultate negative ale testelor. Se consideră că o persoană provine dintr-o țară dacă a stat permanent în țara respectivă timp de 14 de zile înainte de a intra în Slovenia (care poate fi dovedită printr-un certificat corespunzător).
Călătorii din țările de pe lista „roșu” sunt supuși cerinței unui test COVID-19 negativ înainte de plecare. Testul trebuie efectuat cu 48 de ore înainte de sosire (PCR).
Călătorii care au dovada vaccinării împotriva COVID-19 sunt scutiți de carantină. Este necesar ca vaccinarea să fi avut loc într-o țară UE+ și ca a doua doză să fi fost administrată cel puțin:
- Cu 7 de zile înainte de sosire pentru Biontech/Pfizer;
- Cu 14 de zile înainte de sosirea în Moderna,
- 21 zile înainte de sosire pentru AstraZeneca.
Spania - norme de călătorie, restricții și măsuri în vigoare în contextul pandemiei de COVID-19
Spania aplică abordarea convenită de comun acord a „luminilor de trafic” în ceea ce privește restricțiile de călătorie.
Toți călătorii care sosesc din zone cu risc ridicat pe calea transportului aerian sau maritim sunt supuși cerinței unui test COVID-19 negativ înainte de plecare.
Începând cu 30 martie, aceeași cerință este impusă și călătorilor care trec frontiera terestră între Franța și Spania. Numai cei care lucrează în transporturi și lucrătorii transfrontalieri vor fi scutiți, împreună cu cei care locuiesc în zona de frontieră (atâta timp cât rămân pe o rază de 30 km de casă).
Testul trebuie efectuat cu 72 de ore înainte de sosire.
Testarea acceptată: PCR, TMA sau alte tehnici moleculare.
Copiii cu vârsta de 6 ani și sub ani sunt scutiți.
Acest certificat sau document justificativ trebuie să fie originalul și trebuie să fie scris în spaniolă, engleză, germană sau franceză. În
cazul în care nu este posibilă obținerea acestuia în aceste limbi, certificatul sau documentația justificativă trebuie să fie însoțite de o traducere în limba spaniolă, efectuată de un organism oficial.
Acesta poate fi prezentat pe suport de hârtie sau în format electronic.
Documentul trebuie să conțină cel puțin următoarele informații:
- numele, pașaportul sau numărul de identificare al călătorului
- dată testare
- datele de identificare și de contact ale centrului care efectuează analiza
- tehnica folosită
- un rezultat negativ
Suedia - norme de călătorie, restricții și măsuri în vigoare în contextul pandemiei de COVID-19
Suedia adoptă propria clasificare națională a zonelor de risc, prin urmare, restricțiile de călătorie pentru Suedia nu se bazează pe harta comună „Lumini de trafic ale UE”.Guvernul a decis să prelungească interdicția generală de intrare pentru cetățenii străini care nu pot prezenta un rezultat negativ al testului COVID-19 la sosirea în Suedia până la 31 mai 2021.
Cetățenii din statele membre ale UE și din țările asociate spațiului Schengen, precum și membrii familiilor acestora, precum și persoanele cu permise de ședere suedeze, au dreptul de a intra în Suedia în condițiile specificate în continuare.
Toți călătorii sunt supuși cerinței pentru un test COVID-19 negativ înainte de plecare.Testul trebuie efectuat cu 48 de ore înainte de sosire. Teste acceptate: antigen, TMA, PCR, LAMP. Copiii cu vârsta de 17 ani și sub ani sunt scutiți.
Pe certificat trebuie să figureze următoarele informații:
- numele persoanei care a fost testată
- data/ora încercării
- tipul încercării
- rezultatul încercării
- Emitentul certificatului
Sunt disponibile derogări pentru lucrătorii transfrontalieri și pentru alte categorii.
Dacă ați fost testat înainte de plecarea în Suedia, nu trebuie să fiți testat din nou în legătură cu sosirea dumneavoastră, dar ar trebui să fiți testat la 5 de zile după sosire.
Ungaria - norme de călătorie, restricții și măsuri în vigoare în contextul pandemiei de COVID-19
Ungaria adoptă propria clasificare națională a zonelor de risc, prin urmare, restricțiile de călătorie pentru Ungaria nu se bazează pe harta comună „Lumini de trafic ale UE”.Ungaria și-a închis granița cu toți cetățenii străini pentru o perioadă nedeterminată din cauza pandemiei COVID-19.
Numai resortisanții maghiari, resortisanții non-maghiari care au reședința permanentă în Ungaria sau cetățenii non-maghiari care au permisiunea de a rămâne mai mult de 90 de zile, sunt autorizați să intre în țară.
Cetățenii străini pot intra în Ungaria numai din următoarele motive:
- participarea la o procedură judiciară maghiară;
- desfășurarea unei activități sau a unei alte activități justificate printr-o scrisoare de invitație emisă de un organism guvernamental central, de un organism de reglementare individual sau de un organism de stat autonom;
- serviciul de asistență medicală primitor, certificat printr-un document emis de instituția de sănătate;
- efectuarea de studii sau examene cerute de o instituție de învățământ, certificată de un document emis de instituția de învățământ;
- participarea la traficul de pasageri legat de marfă în cazul în care scopul călătoriei este fie de a ajunge la punctul de plecare al transportului de marfă, fie de a se întoarce acasă după îndeplinirea unei astfel de taxe de transport de marfă, în cazul în care acest lucru este certificat de un document eliberat de angajator;
- participarea la evenimente familiale (nuntă, înmormâ
- ntarea, botezul);
- având grijă de o rudă;
- participarea la un eveniment sportiv internațional, cultural sau religios cu o semnificație specială.
Cetățenii statelor vecine și cetățenii maghiari care locuiesc acolo pot intra pe teritoriu la o distanță de 30 de kilometri de granița de stat pentru maximum 24 de ore, dar nu pot părăsi această bandă. Ungurii care locuiesc pe această bandă de 30 km pot intra, de asemenea, dacă au stat pe banda de 30 km de la granița statului vecin mai puțin de 24 de ore.
Cei care pot dovedi cu un document în limba maghiară sau engleză că s-au recuperat de la COVID-19 în ultimele 6 luni (de exemplu: Rezultatele testelor PCR, verificarea de către un furnizor sau autoritate de servicii de sănătate) pot intra în Ungaria fără restricții.
Țările de Jos - norme de călătorie, restricții și măsuri în vigoare în contextul pandemiei de COVID-19
Țările de Jos adoptă propria clasificare națională a zonelor de risc, prin urmare, restricțiile de călătorie pentru Țările de Jos nu se bazează pe harta comună „UE Traffic Lights”.Pentru unele zone din zona Caraibelor a Regatului se aplică anumite restricții specifice, vă rugăm să consultați www.nederlandwereldwijd.nl (în olandeză). Dacă călătoriți în Țările de Jos cu avionul, nava, trenul sau autocarul dintr-o zonă cu risc ridicat, sunteți supus cerinței unui test COVID-19 negativ înainte de plecare.
Încercări acceptate: test NAAT molecular (PCR, RT PCR, LAMP, TMA sau mPOCT).
Încercarea trebuie efectuată cu 24 de ore înainte de îmbarcare.
Alternativ, puteți prezenta atât un rezultat negativ al testului NAAT (PCR) pe baza unui eșantion colectat cu cel mult 72 de ore înainte de sosirea în Țările de Jos, cât și un rezultat negativ al testului rapid bazat pe o probă colectată cu cel mult 24 de ore înainte de îmbarcare.
Se aplică anumite scutiri, inclusiv pentru diplomați. Testarea rapidă trebuie să îndeplinească anumite cerințe
Copiii cu vârsta de 12 ani și sub ani sunt scutiți.
Un rezultat negativ al testului COVID-19 nu este obligatoriu dacă călătoriți în Olanda cu mașina. Același lucru este valabil și pentru călătorii cu un autobuz regional, transfrontalier, care se află la o distanță de 30 km de frontiera olandeză de ambele părți, precum și pentru cei care călătoresc cu trenuri regionale transfrontaliere.
Informații cu privire la restricțiile la intrare în Marea Britanie
La sosirea în Marea Britanie este nevoie să prezentați: 1) un test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu rezultat negativ, 2) passenger locator form, 3) codul de rezervare a două teste pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, ce vor fi efectuate în Marea Britanie pe perioada carantinării/autoizolării, 4) codul de rezervare a hotelului pentru carantina instituționalizată, dacă sosiți dintr-o țară aflată pe lista roșie. Opțional, puteți rezerva și un Test to Release. Detalii mai jos, precum și pe pagina web https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk.• Toate persoanele care sosesc în Anglia, Țara Galilor, Scoția sau Irlanda de Nord din străinătate trebuie să prezinte, inclusiv la îmbarcarea în trenuri, feriboturi sau aeronave, un test cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii.
• Persoanele care sosesc în Anglia, Țara Galilor, Scoția, Irlanda de Nord sau Insula Jersey venind din România sau din oricare alt stat (cu excepția Irlandei și Insulelor Man, Jersey și Guernsey) sunt obligate să se autoizoleze timp de 10 zile, la o locație declarată în formularul de localizare a pasagerului (Passenger Locator Form).
Începând cu data de 15 februarie 2021 toate persoanele sosite în Anglia și Țara Galilor, indiferent de statul de domiciliu (inclusiv România), sunt obligate să efectueze două teste moleculare pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, pe parcursul perioadei de autoizolare, respectiv carantină instituționalizată. Primul test trebuie efectuat în cea de a doua zi de la sosire, iar cel de-al doilea va fi efectuat în a 8-a zi de la sosire. Costurile aferente testării sunt suportate de persoana în cauză, iar programarea și plata pentru testare trebuie efectuate înaintea călătoriei. Detalii cu privire la procedura testării suplimentare se regăsesc la: https://www.gov.uk/guidance/how-to-quarantine-when-you-arrive-in-england. În situația în care unul dintre cele două teste este pozitiv, perioada de carantină se prelungește cu o perioadă de 10 zile de la momentul în care a fost efectuat testul.
Aceste măsuri sunt suplimentare măsurii obligatorii de prezentare a unui test cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
- Începând cu data de 15 februarie, toate persoanele care sosesc în Anglia dintr-un stat aflat pe lista rosie (“RedList” – lista țărilor spre și dinspre către guvernul britanic a interzis călătoriile), România nu este inclusă pe această listă, vor fi supuse măsurii de carantină instituționalizată pentru o perioadă de 10 zile într-o unitate hotelieră special desemnată acestui scop. În această situație, persoanele nu mai au posibilitatea de a finaliza măsura carantinei începând cu a 5-a zi ca urmare unui test cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2 (Test to Release Scheme). Lista statelor cu nivel ridicat de infectare se regăsește pe pagina de internet a autorit[‚ilor britanice: https://www.gov.uk/guidance/transport-measures-to-protect-the-uk-from-variant-strains-of-covid-19.
- Începând cu data de 15 februarie, persoanelor care sosesc în Țara Galilor dintr-un stat aflat pe lista roșie le este refuzată intrarea. Aceste persoane vor putea intra în Marea Britanie doar prin punctele de frontieră special desemnate din Anglia și Scoția.
- Cetățenii români care sosesc în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 10 zile. Încălcarea dispoziției privind autoizolarea este pedepsită cu amendă de până la 10.000 GBP. Începând cu luna decembrie 2020, pasagerii care sosesc în Anglia vor avea posibilitatea de a efectua un test pentru infecția cu SARS-CoV-2 începând cu a 5-a zi de la sosire și, în cazul unui rezultat negativ, vor putea ieși din autoizolare.
- Mai multe informații se regăsesc la următoarea pagină de internet https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-test-to-release-for-international-travel.
- Înainte de începerea călătoriei, persoanele au obligația de a indica adresa la care se vor autoizola și traseul de la frontieră la adresa respectivă, prin completarea unui formular online, Passenger Locator Form, disponibil la: https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk.
- Pentru Insula Jersey este necesară completarea unui formular separat: https://goj-bat.powerappsportals.com/ .
- Pe parcursul celor 10 zile de autoizolare se poate părăsi locuința numai în anumite condiții, precum urgențe medicale, părăsirea teritoriului Angliei/Țării Galilor/Scoției/Irlandei de Nord, evitarea unui pericol, participarea la o ceremonie funerară.
- În cazul unei călătorii în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pentru mai puțin de 10 zile, este necesară autoizolarea pe durata sejurului.
- Persoanelor care s-au aflat în Africa de Sud cu cel mult 10 zile înainte de sosirea în Scoția le este refuzată intrarea.
Operatorii care asigură servicii de transport de persoane au obligația de a verifica dacă pasagerii dețin un test cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii. Nerespectarea măsurii de a prezenta un test negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2 la sosirea în Marea Britanie se pedepsește cu amendă în cuantum de 480-500 lire sterline. Informațiile disponibile la acest moment pot fi consultate la pagina de internet: https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-testing-for-people-travelling-to-england?priority-taxon=774cee22-d896-44c1-a611-e3109cce8eae
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii