Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:36 03 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Condiţiile de eliberare a paşaportului simplu temporar, revizuite! Legea, promulgată de președintele României (DOCUMENT)

ro

03 Jun, 2024 13:41 500 Marime text
Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 3 iunie 2024, Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate (PL-x 199/25.03.2024). 

Potrivit documentului, datele biometrice și setul de date colectate cu ocazia preluării la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României a cererilor de eliberare a pașapoartelor simple electronice sunt utilizate, la cererea cetățenilor români, și pentru eliberarea cărții electronice de identitate, de la data asigurării infrastructurii tehnice necesare emiterii acesteia, sau a titlului de călătorie.

De asemenea, paşaportul simplu temporar se eliberează de către serviciile publice comunitare de pașapoarte sau de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate la care au fost depuse cererile, cetăţenilor români care îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege şi care nu se află în una dintre situaţiile de suspendare a exercițiului dreptului la liberă circulație în străinătate sau în alte cazuri în care instanța de judecată a impus obligația de a nu părăsi teritoriul României, în condițiile legii penale, în următoarele situații:
a) când minorul urmează să se deplaseze în străinătate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale sau pentru a urma un tratament medical fără de care viaţa ori sănătatea îi este pusă în pericol şi nu există timpul necesar pentru obţinerea acordului celuilalt părinte prevăzut la art. 17;
b) pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile şi care declară că este necesar și urgent să îşi continue călătoria în străinătate sau să îşi reglementeze şederea/situația juridică pe teritoriul unui stat;
c) în situaţii obiective și urgente, în care este necesară prezenţa persoanei pe teritoriul altui stat şi nu există timpul necesar pentru emiterea și eliberarea paşaportului simplu electronic sau acesta a fost depus pentru obținerea unor vize.

Pașaportul simplu temporar se eliberează în termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la data depunerii cererii. Situaţiile trebuie dovedite, după caz, cu documente emise de instituţia care organizează studiile/concursurile oficiale sau cu documente emise ori avizate de o autoritate medicală română, din care să rezulte perioada şi statul/statele în care se vor desfăşura studiile/concursurile ori în care va fi urmat tratamentul medical.

Cetăţenii români care nu mai posedă documente de călătorie valabile şi care declară că este necesar și urgent să îşi continue călătoria în străinătate, trebuie să prezinte documente care să probeze necesitatea și urgența.

Situaţiile obiective și urgente trebuie probate cu documente din care să rezulte necesitatea deplasării 6 persoanei în străinătate. Situaţiile obiective și urgente exclud situațiile în care deplasarea persoanei pe teritoriul altui stat are la bază rațiuni exclusiv turistice.

Depunerea pașaportului simplu electronic pentru obținerea unor vize trebuie dovedită.

În cazul persoanelor lipsite temporar de capacitate de exerciţiu, precum şi în cazul persoanelor care, din motive medicale, se află în imposibilitate de a-şi exprima voinţa sau de a se prezenta la autoritatea competentă, cererile pentru eliberarea paşaportului simplu temporar pot fi depuse, în numele titularului, de către reprezentantul legal sau de către autorităţile medicale române ori, după caz, străine, fără ca prezenţa titularului să fie obligatorie.

În situaţii temeinic justificate, pentru minorii aflaţi în străinătate sub o formă de protecţie specială dispusă de autorităţile locale competente şi care nu deţin documente de identitate sau de călătorie valabile, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României eliberează, cu titlu gratuit, paşapoarte simple temporare, la solicitarea autorităţilor străine competente, în scopul reglementării situaţiei juridice a minorilor în statul de reşedinţă, dacă nu este posibilă repatrierea acestora.

Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate poate fi consultată în secțiunea Document a materialului. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii