Conducerea City Insurance S.A, „decapitată“ de ASF! Ce se întâmplă cu polițele emise până acum (Document)
Conducerea City Insurance S.A, „decapitată“ de ASF! Ce se întâmplă cu polițele emise până acum (Document)
05 Jun, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2430
Marime text
- Potrivit datelor oficiale (cityinsurance.ro), cu active totale de peste 700 de milioane de euro și prime brute subscrise de peste 500 de milioane de euro, City Insurance are în acest moment mai mult de 4 milioane de asigurați.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat vineri, 04 iunie 2021, că Fondul de Garantare a Asiguraților a preluat conducerea Societății de Asigurare -Reasigurare City Insurance S.A., liderul asigurărilor generale din România, cu cel mai mare număr de clienți, cea mai mare valoare a primelor brute subscrise și un portofoliu extins de produse și servicii.
Potrivit unui comunicat oficial al ASF, desemnarea Fondului de Garantare a Asiguraților în vederea înlocuirii temporare a organului de conducere al City Insurance S.A s-a luat pentru o durată a mandatului de patru luni de la data intrării în vigoare a deciziei, cu posibilitatea prelungirii acesteia.
Plan de finanţare și redresare
De precizat că societatea City Insurance S.A. a fost sancționată cu amendă în cuantum de 2.930.766 lei și a fost obligată să transmită Autorității de Supraveghere Financiară, spre aprobare, un plan de finanţare și redresare pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care să acopere cerințele de capital.
Potrivit datelor oficiale (cityinsurance.ro), cu active totale de peste 700 de milioane de euro și prime brute subscrise de peste 500 de milioane de euro, City Insurance are în acest moment mai mult de 4 milioane de asigurați.
Foarte important
Ulterior anunțului Autorității de Supraveghere Financiară, specialiști în cauză au declarat că polițele de asigurare emise de societatea de Asigurare - Reasigurare City Insurance S.A rămân valabile.
În cazul în care un cetățean român, beneficar al unei asigurări City Insurance S.A, se află în situația de a utiliza polița, acesta va urma procedura normală, au mai precizat specialiștii.
Tranzacție de vânzare
Amintim că în luna aprilie 2021, (potrivit cityinsurance.ro) Vivendi International SA („Vivendi” sau „Grupul”) a anunțat că a încheiat un acord cu I3CP Holdings BV („13CP”) pentru vânzarea întregului său pachet de acțiuni deținute la City Insurance Romania SA („CIRO”), („Tranzacția”). Tranzacția a fost aprobată de către Consiliul Director al Vivendi și este supusă aprobărilor autorităților competente din România. Se preconizează că Tranzacția se va finaliza în trimestrul 3 al anului 2021.
În continuare redăm comunciatul ASF:
„Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a efectuat la Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., clasificată în categoria 4 – supraveghere intensă, în perioada 2019-2021, mai multe acțiuni de control la sediul asigurătorului (on-site) cât și controale permanente (off-site), acțiuni în urma cărora au fost aplicate, atât societății cât și conducerii acesteia, mai multe sancțiuni contravenționale constând în amenzi, fiind deasemenea impuse măsuri cu scopul remedierii deficiențelor constatate.
Ca urmare a aspectelor constatate în acțiunea susținută de control și potrivit prevederilor legale, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis următoarele măsuri și sancțiuni:
Sancționarea membrilor Directoratului Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., cu sancțiunea principală cu amendă și sancțiunea complementară de retragere a aprobării acordate de A.S.F., după cum urmează:
Renato Szilagyi - Președinte Directorat, amendă în cuantum de 1.000.000 lei și retragerea aprobării acordate de A.S.F.;
Buzerea Barbu Mircea - Vicepreședinte al Directoratului, amendă în cuantum de 1.000.000 lei și retragerea aprobării acordate de A.S.F.;
Spyridon Stavros Mavrogalos Fotis - membru al Directoratului, amendă în cuantum de 1.000.000 lei și retragerea aprobării acordate de A.S.F.
Sancționarea membrilor Consiliului de Supraveghere al Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., cu sancțiunea principală cu amendă și sancțiunea complementară de retragere a aprobării acordate de A.S.F., după cum urmează:
Browne Woodthorpe Robert - Președinte al Consiliului de Supraveghere, amendă în cuantum de 1.000.000 lei și retragerea aprobării acordate de A.S.F.;
Rossler Max Walter - Vicepreședinte al Consiliului de Supraveghere, amendă în cuantum de 1.000.000 lei și retragerea aprobării acordate de A.S.F.;
Pascale Cristian - membru al Consiliului de Supraveghere, amendă în cuantum de 1.000.000 lei și retragerea aprobării acordate de A.S.F.;
Arampova Aelita - membru al Consiliului de Supraveghere, amendă în cuantum de 1.000.000 lei și retragerea aprobării acordate de A.S.F.;
Papanikolaou Epameinondas - membru al Consiliului de Supraveghere, amendă în cuantum de 1.000.000 lei și retragerea aprobării acordate de A.S.F.
Suspendarea drepturilor de vot aferente acţiunilor deţinute de acţionarul Vivendi Internațional S.R.L.
Sancționarea Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. cu amendă în cuantum de 2.930.766 lei și stabilirea în sarcina acesteia a obligației de a transmite Autorității de Supraveghere Financiară, spre aprobare, un plan de finanţare și redresare pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care să acopere cerințele de capital;
Desemnarea Fondului de Garantare a Asiguraților în vederea înlocuirii temporare a organului de conducere al asigurătorului, cu o durată a mandatului de 4 luni de la data intrării în vigoare a deciziei, cu posibilitatea prelungirii acesteia în condițiile art. 36 din Legea nr. 246/2015.
Ce este Fondul de Garantare a Asiguraților
Potrivit fgaromania.ro, Fondul de Garantare a Asiguraților s-a constituit ca persoană juridică de drept public conform Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraților. Fondul este o schemă de garantare în domeniul asigurărilor și are drept scop protejarea creditorilor de asigurări de consecințele insolvenței unui asigurător.
Fondul efectuează plăţi de indemnizații/despăgubiri rezultate din contractele de asigurare facultative și obligatorii, în condițiile legii, în cazul falimentului unui asigurător, cu respectarea plafonului de garantare prevăzut de lege de 450.000 lei pe un creditor de asigurare al asigurătorului în faliment.
Fondul poate desfășura și activitatea de administrator special în procedura de redresare financiară a asigurătorilor şi de lichidator în procedura de lichidare voluntară a asigurătorilor.
Sursă foto (cu rol ilustrativ): Arhivă ZIUA de Constanța
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
City Insurance, noul sponsor oficial al Echipei Naţionale de Fotbal a României
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii