Conflictul politic din România, sub lupa instituţiilor europene „Demersurile Guvernului Ponta şi procedura de destituire a preşedintelui sunt inacceptabile"
Conflictul politic din România, sub lupa instituţiilor europene: „Demersurile Guvernului Ponta şi proceduraAmbasadorul SUA, Mark Gitenstein, declara în cursul săptămânii trecute că „stabilitatea, integritatea şi independenţa instituţiilor româneşti" sunt foarte importante. „Cred că în orice democraţie ceea ce este esenţial este dacă voinţa majorităţii este exercitată sau nu într-un mod care să fie conform cu legea fundamentală. Constituţia este, prin natura sa, în unele momente, împotriva majorităţii şi de aceea Curtea Constituţională trebuie să spună că s-a depăşit o linie roşie, că s-a violat un principiu fundamental" a declarat, potrivit cotidianului „Gândul", ambasadorul Gitenstein. Reacţia oficialului a venit după ce, prin Ordonanţă de Urgenţă, Executivul a hotărât că judecătorii Curţii Constituţionale vor avea dreptul de a se pronunţa doar asupra constituţionalităţii Regulamentelor Parlamentului, nu şi în ceea ce priveşte deciziile plenului Camerei Deputaţilor, al Senatului sau ale plenului reunit al celor două Camere.
Sancţiune fără precedent împotriva României
Şi liderul eurodeputaţilor creştin-democraţi germani, Markus Ferber, a atras atenţia asupra evenimentelor din România. Potrivit „Adevărul" Europa, preşedintele delegaţiei Germaniei din Parlamentul European a declarat că va iniţia demersurile pentru o sancţiune fără precedent împotriva României din cauza factorilor care pun în pericol statul de drept: „Sunt extrem de îngrijorat în legătură cu situaţia din România. Ceea ce se întâmplă este împotriva spiritului şi principiilor Uniunii Europene. Voi contacta Comisia Europeană şi instituţiile europene pentru a face toţi paşii necesari în vederea suspendării voturilor României din Consiliul European, pentru lipsa asigurării standardelor minime funcţionării statului de drept", a declarat Ferber, citat de „Adevărul".
Principiile democraţiei nu pot fi puse în discuţie
Nici ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, nu a rămas indiferent la tensiunile politice din România. El şi-a exprimat, printr-o declaraţie pentru „Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung", citează Hotnews, temerea că „valorile fundamentale ale Europei" ar putea suferi din cauza conflictului politic din România. Liberalul german a declarat că „principiile fundamentale ale democraţiei, statului de drept şi ale separării constituţionale a puterilor în stat" nu pot fi puse în discuţie. Ministrul a subliniat că Guvernul Germaniei „nu va ignora evoluţiile din România".
„Inacceptabil!"
Una dintre cele mai vehemente reacţii a venit însă ieri, din partea Germaniei, care a calificat drept „inacceptabilă" procedura de destituire a preşedintelui Traian Băsescu, considerând că au fost violate principiile statului de drept, relatează AFP, citată de Hotnews.
„Demersurile Guvernului român al premierului (Victor) Ponta şi procedura de destituire a preşedintelui (Traian) Băsescu sunt inacceptabile", a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului german, Steffen Seibert. Acelaşi purtător de cuvânt a precizat ulterior, printr-un comunicat, că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, i-a telefonat omologului său român şi i-a „confirmat îngrijorările Guvernului".
„Cancelarul consideră inacceptabil ca principiile de bază ale statului de drept să fie încălcate într-o ţară membră a Uniunii Europene", se arată în comunicatul citat de Hotnews.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp