Consilierii județeni, în ședință UAT-urile din județ, sprijinite prin proiectul Asociației de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța
Consilierii județeni, în ședință: UAT-urile din județ, sprijinite prin proiectul Asociației de Dezvoltare
17 Feb, 2021 15:06
ZIUA de Constanta
1208
Marime text
- Scopul asociației este cel de a sprijini autoritățile locale, precum și mediul academic sau cel de afaceri, în vederea implementării celor 17 obiective de dezvoltare durabilă, din Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României, pe cei trei piloni principali și anume economic, social și mediu.
Cel mai important proiect a fost cel privind înfiinţarea Asociaţiei pentru Dezvoltarea Durabilă a Judeţului Constanţa. Acest demers a fost inițiat ținându-se cont de nevoile de dezvoltare ale județului Constanța, specificitatea zonei, dar și resursele umane, materiale și financiare ale acestuia.
Scopul asociației este cel de a sprijini autoritățile locale, precum și mediul academic sau cel de afaceri, în vederea implementării celor 17 obiective de dezvoltare durabilă, din Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României, pe cei trei piloni principali și anume economic, social și mediu.
Principalele obiective pe care le urmărește asociația sunt:
- dezvoltarea economico-socială a județului Constanța;
- dezvoltarea sistemului medical și a celui educațional;
- protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului istoric, arheologic și cultural;
- protejarea și valorificarea mediului natural;
- promovarea și dezvoltarea turismului în județul Constanța;
- dezvoltarea capacității instituționale a administrațiilor publice locale din județ;
- implementarea, monitorizarea, evaluarea și adaptarea la schimbările socio-economice a Strategiei de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța, precum și a strategiilor localităților membre ale asociației;
- sprijinirea finanțării și implementării proiectelor de cercetare
În vederea reprezentării intereselor județului Constanța în cadrul Adunării Generale a Asociației, au fost desemnați ca reprezentanți din partea Consiliului Județean Constanța, președintele Mihai Lupu și vicepreședintele Stelian Gima.
Proiectul de hotărâre referitor la înfiinţarea Asociaţiei pentru Dezvoltarea Durabilă a Judeţului Constanţa a primit un număr de 33 voturi pentru, niciun vot împotrivă, însă au fost 2 abțineri, iar doi consilieri nu au reușit să voteze.
Un alt proiect important supus spre aprobarea consiliului a fost cel al retragerii dreptului de administrare al Teatrului de Stat Constanța asupra imobilului Teatrul de Vară Soveja. Consiliul Județean Constanța are intenția de a reabilita și moderniza acest imobil, astfel încât el să poată fi reintrodus în circuitul cultural constănțean. Pentru a putea duce la îndeplinire acest demers, primul pas era cel prin care se retrage dreptul de administrare al Teatrului de Stat Constanța, instituit prin HCJ 207/2010, demers ce a fost adoptat cu 23 voturi.
De asemenea, pe ordinea de zi a fost adoptat și proiectul de hotărâre care vizează încetarea dreptului de administrare constituit în favoarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sf.Apostol Andrei Constanţa “Sf. Apostol Andrei”, asupra imobilelor-locuinţe de serviciu situate în municipiul Constanţa, B-dul Mamaia nr.534 şi nr. 538. Aceste imobile își vor păstra destinația și urmează să fie repartizate specialiștilor din cadrul instituției medicale. Proiectul a adunat un total de 29 voturi pentru.
Tot astăzi, a fost votat cu un număr de 32 voturi pentru și proiectul de hotărâre privind desemnarea domnului Florin Pîrvulescu, ca reprezentant, al instituției noastre, în Comisia de evaluare, supraveghere și control a Fundației Județene pentru Tineret Constanța. Numirea vine ca urmare a înregistrării, în data de 30 decembrie 2020, a demisiei domnului Bogdan Bola, din calitatea de consilier județean, demisie motivată de alegerea sa în calitatea de deputat la alegerile parlamentare din data de 6 decembrie 2020.
Au mai fost adoptate în ședința de astăzi a Consiliului Județean Constanța și cele trei proiecte de hotărâre privind colaborarea UAT Județul Constanța cu Institutul Național al Patrimoniului, Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan”, cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est și Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, în vederea pregătirii și implementării unor proiecte de interes județean.
Acordul de parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului și Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan”, privește colaborarea în vederea elaborării procedurilor, normelor, metodologiilor, instrucțiunilor și ghidurilor referitoare la proiectele de cercetare aplicată, restaurare și punere în valoare a patrimoniului cultural în situri arheologice, din administrarea Consiliului Județean Constanța.
Cel de al doilea acord încheiat cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, vine ca urmare a solicitării oficiale exprimată de către organismul de finanțare, în vederea susținerii UAT-urilor interesate, prin decontarea documentațiilor tehnico-economice la obiective majore de investiții, pentru proiectele ce urmează a fi depuse la finanțare în exercițiul financiar 2021-2027, în domenii precum infrastructura rutieră și turism.
Al treilea acord, cel cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, implică participarea Consiliului Județean Constanța în calitate de membru al Comitetului local de dezvoltare a parteneriatului social, pentru armonizarea politicilor, strategiilor și acțiunilor concrete în domeniul educației și formării profesionale cu cerințe complexe, generale sau speciale ale mediului economic, social și cultural, la nivel județean.
La ședința de astăzi au fost prezenți toți consilierii județeni, iar ședința a fost ținută în regim de videoconferință.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii