Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:45 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consilierul onorific Alexandru Muraru, prezent în SUA „Am discutat despre progresele realizate de România în ultimii ani, în special cele în domeniul promovării memoriei victimelor Holocaustului”

ro

23 Sep, 2022 09:32 1244 Marime text
Vicepreședintele PNL, deputatul Alexandru Muraru, consilier onorific, reprezentant special al Guvernului României pentru promovarea politicilor memoriei și combaterea antisemitismului și a xenofobiei, se află în SUA, iar acesta a avut o întrevedere cu experți la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington DC

„Întrevedere cu experți la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington DC și discuție pe teme de teme de educație și legislație
Am avut, la Washington DC, o întâlnire de lucru, cu Paul Shapiro și Robert Williams, ambii directori în cadrul Diviziei de Relații Internaționale a Muzeului Memorial al Holocaustului de la Washington, agenție a guvernului federal american. De asemenea, cei doi istorici și experți sunt membri ai delegației SUA la International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA).
 
Ca fost bursier al acestei instituții prestigioase și ca Reprezentant special al Guvernului cunosc in detaliu expertiza și ajutorul pe care USHMM l-a oferit de-a lungul timpului României generând un imbold semnificativ pentru progresul țării noastre și pentru imaginea națiunii noastre in lume.
 
Ambii experți au ținut să sublinieze progresele făcute de România care este acum, în viziune autorităților americane, un model regional pentru felul în care o națiune asumă trecutul și creează prin legislație, educație, măsuri administrative un întreg context societal menit să respingă extremismul, antisemitismul, xenofobia.


 
Am discutat despre progresele realizate de România în ultimii ani, în special cele în domeniul promovării memoriei victimelor Holocaustului, educației despre Holocaust și a combaterii antisemitismului. Am subliniat că introducerea disciplinei obligatorii pentru elevii de liceu („Istoria evreilor. Holocaustul”) reprezintă un pas semnificativ în direcția educației despre Holocaust, cu efecte civice majore în societate în următorii ani. România devine astfel prima și singura țară din UE și din Europa care face acest pas. Procesul introducerii disciplinei presupune, pe lângă realizarea curriculei, care a fost deja finalizată de Ministerul Educației, pregătirea unui număr apreciabil de cadre didactice care vor preda această disciplină. Am discutat nevoia de a avea programe de training suplimentare pentru a accelera acest proces.
 
Totodată, am adus în discuție nevoia de a avea vizite a unor oficiali de rang înalt, jurnaliști, influenceri în SUA la instituții, organizații locuri memoriale, comunități, întâlniri cu experți și supraviețuitori care să poată evidenția felul în care o națiune care nu a participat la Holocaust se îngrijește de memoria victimelor și de educația noilor generații. În același timp, am discutat despre procesul restituirii proprietăților evreiești și despre felul în care România a reușit acum, în iulie, printr-un memorandum să rezolve problema compensațiilor pentru supraviețuitorii Holocaustului din Israel”, a scris Alexandru Muraru pe pagina sa de Facebook.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii