Consiliul Concurenței a amendat trei firme cu peste 40 de miioane de euro pentru politica de stabilire a prețurilor
Consiliul Concurenței a amendat trei firme cu peste 40 de miioane de euro pentru politica de stabilire a prețurilor
09 Jan, 2025 13:05
ZIUA de Constanta
277
Marime text
Consiliul Concurenţei a sancţionat companiile Holcim Romania S.A., Romcim S.A. și Heidelberg Materials România S.A. cu amenzi în valoare totală de 217.966.541,82 lei (aproximativ 43,7 milioane euro) pentru coordonarea politicilor de stabilire a prețurilor.
Amenzile au fost aplicate astfel:
- HOLCIM ROMANIA S.A.: 90.900.114,26 lei (18,2 milioane euro);
- ROMCIM S.A: 66.123.571,28 lei (13,3 milioane euro);
- HEIDELBERG MATERIALS ROMÂNIA S.A.: 60.942.856,28 lei (12,2 milioane euro).
În urma investigației, autoritatea de concurență a constatat că, cel puțin în perioada 2017-2018, între cei trei producători de ciment s-a realizat un schimb de informații comerciale sensibile (informații referitoare la prețuri viitoare, discounturi, condiții de plată, termene de plată, cantități, volume etc.) prin intermediul unor clienți.
Astfel, fiecare dintre cei trei producători a implementat mecanisme pentru organizarea și utilizarea internă a informațiilor colectate de la clienți prin agenții zonali de vânzări. În acest fel au avut acces la informații care nu aveau caracter public (nefiind vorba despre prețuri la raft), pe care le-au centralizat, monitorizat și utilizat în stabilirea strategiilor comerciale în ceea ce privește politica de preț.
„Fiecare companie implicată a putut să prevadă, în mod rezonabil, că informațiile despre propriile condiții comerciale vor ajunge la ceilalți producători. Comportamentul a condus la reducerea concurenței, ceea ce a generat majorarea prețurilor cimentului față de țările vecine”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Autoritatea de concurență monitorizează piața materialelor de construcții, având în vedere importanța strategică a sectorului construcțiilor în dezvoltarea economică și socială.
În acest context, cimentul este un material indispensabil, fiind utilizat atât pentru prepararea betoanelor, cât și ca ingredient principal pentru o multitudine de materiale pentru construcții. În ultimii ani, sectorul construcțiilor din România se află pe un trend ascendent. Astfel, chiar și în perioada pandemiei Covid-19, lucrările de construcții au înregistrat o creștere semnificativă, de circa 18% față de anul 2019. Ulterior, în contextul crizei energetice care a urmat celei medicale, volumul lucrărilor de construcții a continuat să crească în ritm anual de circa 12-15%, anul 2024 marcând o relativă stabilizare a sectorului.
Despre Holcim Romania SA
Conform termene.ro, platformă consultată joi, 9 ianuarie 2025, Holcim Romania SA a fost fondată în anul 2002, iar sediul social este în București, sectorul 2. Obiectul de activitate al firmei este „fabricarea cimentului”.
Firma este controlată de Holcim Auslandbeteiligungs Gmbh (Deutschland) din Germania și de listă acționari.
Administratorul este Bogdan Aurelian Dobre.
În 2023, cifra de afaceri a Holcim Romania SA a fost de peste două miliarde de lei, profitul a fost de peste 400 de milioane de lei și media de angajați a fost egală cu 1.162.
Holcim Romania SA are câștigate 70 de cumpărări directe și 126 de licitații.
Despre Romcim SA
Potrivit termene.ro, Romcim SA a fost fondată în 1992, are sediul social în București și are același obiect de activitate ca și Holcim Romania SA.
Romcim SA a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de peste 1,8 miliarde de lei, un profit de peste 160 de milioane de lei și cu 1.065 de angajați.
Acționarii firmei sunt CRH Romania Holdings UK LTD din Regatul Unit și listă acționari. Administratorii sunt: Aubert Frederic Francois Emile – cetățean francez, Bogacz Mariusz Tomsz – cetățean polonez și Tudor Monica Rozalia.
Conform termene.ro, societatea are 138 de cumpărări directe și 55 de licitații adjudecate.
Despre Heidelberg Materials Romania SA
Conform termene.ro, firma are sediul social în București, funcționează din 1998, iar obiectul de activitate este „fabricarea cimentului”.
Heidelberg Materials Romania SA a raportat pentru 2023 o cifră de afaceri de peste 1,6 miliarde de lei, un profit de peste 180 de milioane de lei și 1.088 de salariați.
Sursa citată arată că firma este deținută de Heidelberg Materials Central Europe B.V. Și Heidelberg Materials Netherlands Holding B.V., ambele din Olanda.
Administratorii sunt francezul Cristophe Stephane Alain Haissant și britanicul Jonathan Peter Morrish.
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Compania Rus-Savitar SA ce deține Casa Rusu va fi preluată de o companie din China! Tranzacția, autorizată de Consiliul Concurenței
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii