Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:28 24 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul UE a suspendat acordul de facilitare a eliberării vizelor cu Rusia

ro

16 Sep, 2022 13:50 1054 Marime text
acordul de facilitare a eliberării vizelor cu Rusia , foto: pexels În Jurnalul Oficial, seria L nr. 234/bis din 9 septembrie 2022 a fost publicată Decizia (UE) 2022/1500 a Consiliului din 9 septembrie 2022  privind suspendarea totală a aplicării Acordului dintre Comunitatea Europeană şi Federaţia Rusă privind suspendarea totală a aplicării Acordului dintre Comunitatea Europeană şi Federaţia Rusă privind facilitarea eliberării vizelor pentru cetăţenii Uniunii Europene şi ai Federaţiei Ruse. 


Vă prezentăm conținutul integral al documentului emis de Consiliul Europei privind  suspendarea totală a aplicării Acordului dintre Comunitatea Europeană şi Federaţia Rusă privind facilitarea eliberării vizelor pentru cetăţenii Uniunii Europene şi ai Federaţiei Ruse: 


Decizia 1500/09-sept-2022 privind suspendarea totală a aplicării Acordului dintre Comunitatea Europeană şi Federaţia Rusă privind facilitarea eliberării vizelor pentru cetăţenii Uniunii Europene şi ai Federaţiei Ruse

Dată act: 9-sept-2022

Emitent: Consiliul Uniunii Europene
 
CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, în special articolul 77 alineatul (2) litera (a), coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:
 
(1)Acordul dintre Comunitatea Europeană şi Federaţia Rusă privind facilitarea eliberării vizelor pentru cetăţenii Uniunii Europene şi ai Federaţiei Ruse (1) (denumit în continuare "acordul") a intrat în vigoare la 1 iunie 2007, în paralel cu Acordul dintre Comunitatea Europeană şi Federaţia Rusă privind readmisia (2).

(1)JO L 129, 17.5.2007, p. 27.
(2)JO L 129, 17.5.2007, p. 40.


(2)Scopul acordului este de a facilita, pe bază de reciprocitate, eliberarea de vize cetăţenilor Uniunii Europene şi ai Federaţiei Ruse, în cazul unei şederi planificate cu o durată de cel mult 90 de zile într-un interval de 180 de zile. Dorinţa de a facilita contactele între persoane, ca o condiţie importantă pentru dezvoltarea constantă a relaţiilor economice, umanitare, culturale, ştiinţifice şi de altă natură, este subliniată în preambulul acordului.

(3)La articolul 15 alineatul (5) din acord se prevede că fiecare parte poate suspenda total sau parţial acordul din motive referitoare la ordinea publică, apărarea siguranţei naţionale sau protecţia sănătăţii publice. Decizia de suspendare este notificată celeilalte părţi nu mai târziu de 48 de ore înainte de intrarea acesteia în vigoare.

(4)Ca reacţie la anexarea ilegală a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol de către Federaţia Rusă în 2014 şi la continuarea acţiunilor Rusiei de destabilizare a estului Ucrainei, Uniunea Europeană a introdus sancţiuni economice, răspunzând astfel acţiunilor Rusiei de destabilizare a situaţiei în Ucraina, legate de punerea în aplicare incompletă a acordurilor de la Minsk, sancţiuni în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei şi sancţiuni ca răspuns la anexarea ilegală a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol de către Federaţia Rusă.

(5)În calitate de semnatară a acordurilor de la Minsk, Federaţia Rusă are responsabilitatea clară şi directă de a depune eforturi pentru a găsi o soluţionare paşnică a conflictului în conformitate cu respectivele principii. Prin decizia de a recunoaşte ca entităţi independente regiunile din estul Ucrainei necontrolate de guvern, Federaţia Rusă a încălcat în mod flagrant acordurile de la Minsk, care prevăd revenirea deplină a respectivelor zone sub controlul guvernului ucrainean.

(6)Decizia Federaţiei Ruse de a recunoaşte zonele necontrolate de guvern din oblastul Doneţk şi din oblastul Luhansk ale Ucrainei ca entităţi independente şi decizia ulterioară de a trimite trupe ruseşti în Ucraina a subminat şi mai mult integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei şi reprezintă încălcări grave ale dreptului internaţional şi ale acordurilor internaţionale, inclusiv a Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite, a Actului final de la Helsinki, a Cartei de la Paris şi a Memorandumului de la Budapesta.

(7)De la 24 februarie 2022, când a început agresiunea neprovocată şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei, situaţia s-a înrăutăţit, iar Rusia şi-a extins ocupaţia totală sau parţială în regiunile estice şi sudice ale Ucrainei. De asemenea, Rusia utilizează centrala din Zaporijia, cea mai mare centrală nucleară a Ucrainei, ca bază militară, generând riscul producerii unui incident nuclear major cu efecte de propagare în ţările învecinate, inclusiv în statele membre.
 
(8)La 24 februarie 2022, Consiliul European, împreună cu partenerii săi internaţionali, a condamnat în termenii cei mai fermi agresiunea militară neprovocată şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei şi şi-a exprimat solidaritatea deplină cu Ucraina şi cu poporul său. Consiliul European a afirmat, de asemenea, că, prin acţiunile sale militare ilegale, Rusia încalcă grav dreptul internaţional şi subminează securitatea şi stabilitatea europeană şi mondială. Ulterior, la 25 februarie, Consiliul a adoptat, printre alte măsuri restrictive, suspendarea parţială a aplicării acordului, ca răspuns la agresiunea militară neprovocată şi nejustificată a Rusiei (3).

(3)Decizia (UE) 2022/333 a Consiliului din 25 februarie 2022 privind suspendarea parţială a aplicării Acordului dintre Comunitatea Europeană şi Federaţia Rusă privind facilitarea eliberării vizelor pentru cetăţenii Uniunii Europene şi ai Federaţiei Ruse (JO L 54, 25.2.2022, p. 1).

(9)O agresiune militară asupra unei ţări învecinate cu Uniunea Europeană, precum cea asupra Ucrainei, care a dus la impunerea unei serii de măsuri restrictive, justifică luarea de măsuri care să protejeze interesele esenţiale de securitate ale Uniunii Europene şi ale statelor sale membre.
(10)Federaţia Rusă a încălcat, de asemenea, acordurile de la Minsk prin subminarea integrităţii teritoriale, a suveranităţii şi a independenţei Ucrainei. Acest lucru contravine obligaţiilor internaţionale ale Federaţiei Ruse.

(11)Acţiunile militare ale Federaţiei Ruse în Ucraina au sporit ameninţările la adresa ordinii publice, a securităţii naţionale şi a sănătăţii publice a statelor membre.

(12)Prin urmare, având în vedere deteriorarea situaţiei declanşate de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, Consiliul consideră că aplicarea dispoziţiilor acordului care prevede facilitarea eliberării vizelor pentru cetăţenii Federaţiei Ruse ce solicită o viză de scurtă şedere ar trebui să fie suspendată în totalitate.

(13)Prezenta decizie constituie o dezvoltare a dispoziţiilor acquis-ului Schengen la care Irlanda nu participă, în conformitate cu Decizia 2002/192/CE a Consiliului; prin urmare, Irlanda nu participă la adoptarea prezentei decizii, aceasta nu este obligatorie pentru respectivul stat membru şi nu i se aplică.
 
(14)În conformitate cu articolele 1 şi 2 din Protocolul nr. 22 privind poziţia Danemarcei, anexat la Tratatul privind Uniunea Europeană şi la Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, Danemarca nu participă la adoptarea prezentei decizii, aceasta nu este obligatorie pentru respectivul stat membru şi nu i se aplică,
ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:
-****-
 
Art. 1

Aplicarea Acordului dintre Comunitatea Europeană şi Federaţia Rusă privind facilitarea eliberării vizelor pentru cetăţenii Uniunii Europene şi ai Federaţiei Ruse (denumit în continuare "acordul") se suspendă în totalitate în ceea ce îi priveşte pe cetăţenii Federaţiei Ruse, începând cu 12 septembrie 2022.
 
Art. 2
Decizia (UE) 2022/333 se abrogă.
 
Art. 3
Preşedintele Consiliului efectuează, în numele Uniunii, notificarea prevăzută la articolul 15 alineatul (5) din acord.
 
Art. 4
Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.


Adoptată la Bruxelles, 9 septembrie 2022.
Pentru Consiliu
Preşedintele
J. SÍKELA

Publicat în Jurnalul Oficial cu numărul 234Lbis din data de 9 septembrie 2022. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii