Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:23 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța Contractul de finanțare pentru restaurarea, consolidarea și punerea în valoare a Casei Ion Bănescu a fost semnat

ro

02 Dec, 2024 14:07 354 Marime text
Foto: Primăria ConstanțaPrimăria Municipiului Constanța și Institutul Național al Patrimoniului (INP) București au semnat în data de 18.11.2024 contractul de finanțare nerambursabilă ce are ca obiect acordarea de către INP București a finanțării nerambursabile pentru proiectul „Restaurarea, consolidarea și punerea în valoare a monumentului istoric Casa Ion Bănescu, Constanța (documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie parțial - studiu biologic, documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construire, proiectul ethnic, detalii de execuție și proiect fază unică), depus în cadrul subprogramului „Case memoriale”/ „Elaborare a documentaţiilor tehnico-economice pentru intervenţii asupra monumentelor istorice”.

Valoarea contractului este de 232.000 lei cu TVA.

Potrivit Primăriei Constanța, Casa Ion Bănescu este clădire istorică edificată la începutul secolului al XX-lea și înscrisă în Lista monumentelor istorice sub codul LMI CTII-m-B-21100.

În prezent, pereții din cărămidă și planșeele din lemn prezintă semne de umezeală (exfoliere, mucegai) și fisuri pentru care s-au luat măsuri minime de sprijinire.

Reabilitarea clădirilor presupune o abordare integrată este o problemă socială, economică, arhitecturală, urbanistică, nu doar tehnică. Reabilitarea adecvată a clădirilor istorice este necesară pentru a asigura același nivel al funcțiunii și imaginii urbane pe care îl aveau clădirile înainte de degradare.

Restaurarea, consolidarea și punerea în valoare a Casei memoriale Ion Bănescu, după parcurgerea întregului proces de reabilitare va avea ca rezultat și îndeplinirea cerinței Strategiei patrimoniului cultural european pentru secolul XXI a Consiliului Europei, prin care se subliniază că patrimoniul cultural este un factor puternic ce contribuie la dezvoltarea economică prin activitățile pe care le generează și politicile care îl susțin.

Astfel, după reabilitare, Casa Ion Bănescu va putea ajuta la atingerea obiectivelor din alte sectoare, constituind o resursă de neprețuit pentru domeniile educației, muncii, turismului și dezvoltării durabile.

Citește și: 


Realizarea expertizei tehnice la Casa Ion Bănescu de pe bulevardul Tomis a fost câștigată de High Construct Project (DOCUMENTE)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii