„Constanţa este o fundă cu aripile inegale” Piaţa Ovidiu - istorie, poveste, identitate
„Constanţa este o fundă cu aripile inegale”: Piaţa Ovidiu - istorie, poveste, identitate
30 Dec, 2014 00:00
ZIUA de Constanta
4571
Marime text



În aceeaşi lucrare, Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă Constanţa, îl citează pe Marin Sadoveanu, în opinia căruia „Constanţa este o fundă cu aripile inegale, înscrisă mai mult între costele decât între străzile ei”. „Nodul central îl alcătuieşte acea piaţă Ovidiu ce se întinde în faţa Primăriei. Spre miazăzi, merge peninsula clădită până la mare, la bulevard (Elisabeta - n.n), din subţioara căruia se taie portul cu toate bazinele lui. Spre miazănoapte, oraşul îşi desface unghiul mărginit de străzile Traian şi Mircea şi urcă la deal pierzându-se în câmpie, după ce s-a tăiat regulat în patratele dintre străzile perpendiculare...”, descrie Marin Sadoveanu Zona Peninsulară.
Doina Păuleanu menţionează că, în piaţa de mici dimensiuni de la finalul secolului XIX „pătrund adânc unsprezece artere stradale: patru foarte scurte spre vest - Neptun, Thesis, Venus şi Pescarilor - primele trei desfiinţate pentru a face loc palatului comunal, patru sensibil egale spre sud, deoarece se opresc în bulevardul Elisabeta, care ţărmureşte marea şi trei spre o limită nordică din ce în ce mai îndepărtată - Traian, care deviază spre vest, Carol I, respectiv Tomis şi Mircea cel Bătrân - pe măsură ce aşezarea se transformă din cosmopolis în megalopolis”.
Prima grădiniţă de copii din oraş
Cum era configurată actuala Piaţă Ovidiu şi cum a rămas ea descrisă de oamenii vremurilor? „La începuturi, piaţa cuprindea «o grădină de vară, două prăvălii aparţinând negustorului Caratzali, o brutărie cu vatră de copt pâine, o casă cu o mică curte în care va funcţiona prima grădiniţă de copii din oraş, o magazie din piatră colţuroasă pentru depozitarea cerealelor». Colonelul Marin Ionescu Dobrogianu susţine o altă configuraţie, prin două intervenţii: „Piaţa Ovidiu era cu mult mai îngustă. În coasta Primăriei, sub (restaurantul) Veneţia, cei mai bătrâni au apucat încă râpa şi nişte zidării dijmuite, până le trimiteau la Stambul», numindu-le geniviz-hambar; patru ani mai târziu, în 1931, distinsul exeget opinează că: «Piaţa municipiul exista şi pe atunci, dar era cu mult mai mică. În coasta primăriei (spre N) erau magaziile de cereale - despre care vorbeşte Ewlia Celebi - şi pe care eu le identific cu vechile magazii genoveze. De la aceste magazii cobora spre port (care se întindea până la fundul golfului, pe unde sunt acum atelierele căilor ferate) drumul de acces, pe o râpă care începea din Piaţa Independenţei (Ovidiu)» (Colonel Ionescu M. Dobrogianu, „Tomis – Constanţa”, 1921”.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii