Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:23 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanţa. Garda de Coastă a participat la un exerciţiu comun româno-bulgar pe Marea Neagră

ro

19 May, 2017 15:58 4353 Marime text
În perioada 16-18.05.2017, la Constanța, s-a organizat pe Marea Neagră, sub egida agenţiei FRONTEX (Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă), un exerciţiu comun româno – bulgar, în scopul testării şi armonizării procedurilor de lucru stabilite prin noul Ghid de abordaj şi control al navelor, aplicabil în cadrul operaţiunilor comune maritime la frontierele externe ale Uniunii Europene.

Activitatea s-a desfăşurat sub forma unor exerciţii de abordaj şi control, la care au participat autorităţile de frontieră din Bulgaria şi România cu mijloace tehnice navale, fiind totodată invitaţi şi reprezentanţi ai agenţiilor de profil (EFCA si EMSA – agenții europene de pescuit şi acvacultură, respectiv de securitate maritima) din România şi Bulgaria.

La exercițiu, Poliţia de Frontieră Română a participat cu 3 ambarcațiuni aflate în dotarea Gărzii de Coastă - Nava MAI 0201 tip O.P.V. (Offshore Patrol Vessel), nava tip MAI 1104 C.P.V. (Costal Patrol Vessel) și nava tip MAI 3004 C.P.B. (Class Patrol Boat), iar autorităţile de frontieră din Bulgaria cu o ambarcaţiune tip O.P.V. (Offshore Patrol Vessel 525).

Exercițiul a avut ca scop creşterea nivelului de cooperare operativă între Frontex, Agenția Europeană de Control al Pescuitului (E.F.C.A - European Fisheries Control Agency) și Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă (E.M.S.A. - European Maritime Safety Agency), cu acordarea, în același timp, de sprijin autorităţile statelor membre cu atribuții specifice Gărzilor de Coastă.

De asemenea, s-a pus accent pe întărirea cooperării dintre autorităţile naţionale ale României și Bulgariei care desfășoară activităţi de supraveghere şi control la frontierele maritime precum și în domeniul acvaculturii. În același timp s-a urmărit armonizarea tehnicilor şi a tacticilor de abordaj şi control folosite de către cele două state participante, folosind ghidul privind Abordajul în operaţiunile maritime coordonate de către agenţia - Cele mai bune practici şi recomandări, dezvoltat de către Frontex și nu în ultimul rând creşterea capacităţii de reacţie a autorităţilor din cele două state în diferite scenarii ipotetice.

Pe întreaga perioadă a derulării exerciţiului, activitatea a fost coordonată de către Centrul Operaţional S.C.O.M.A.R. (Sistemul Complex de Observare, Supraveghere si Control al Traficului la Marea Neagra),  aflat la sediul Gărzii de Coastă.

Evaluarea acestui exerciţiu a demonstrat că au fost îndeplinite toate obiectivele propuse, fiind un real succes la nivel internaţional şi o motivaţie în plus pentru continuarea acestui gen de acţiuni în Marea Neagră.

Sursa Foto: Poliţia de Frontieră Română

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii