Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:24 07 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța, în topul apartamentelor livrate

ro

06 Aug, 2024 10:32 309 Marime text
Sursa foto Arhivă/ Imagine cu rol ilustrativ/Vertucampus




 
  • Peste 45.000 de case şi apartamente au fost finalizate anul trecut în cele mai mari zece pieţe rezidenţiale regionale din România, cele mai multe fiind livrate în Bucureşti şi Ilfov, urmate de Constanţa, Timişoara, Cluj-Napoca şi Braşov, conform unui raport realizat de o companie de consultanţă imobiliară, pe baza statisticilor oficiale.

Constanţa a urcat pe prima treaptă a celor mai mari pieţe rezidenţiale regionale din România, cu un nivel de aproape 5.000 de locuinţe noi livrate în oraş şi împrejurimi, în creştere cu aproape 31% faţă de rezultatul înregistrat în 2022, în special ca urmare a finalizărilor înregistrate în Mamaia - Năvodari, unde creşterea anuală a fost de 55%, se menţionează într-un comunicat al companiei SVN România, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, livrările de locuinţe noi înregistrate în Cluj-Napoca şi Braşov au continuat să se reducă. În Cluj-Napoca şi împrejurimi au fost finalizate aproximativ 4.200 de locuinţe noi în 2023, acest nivel fiind cu aproape 45% mai mic faţă de vârful din 2019. Acest nivel redus de livrări ar putea fi înregistrat şi în 2024, cu aproximativ 4.000 de locuinţe noi estimate spre finalizare, dar şi în anii următori.

"Numărul locuinţelor noi finalizate s-a redus la aproape jumătate în ultimii ani în Cluj-Napoca, în timp ce volumul de tranzacţii este net mai ridicat faţă de nivelul pre-pandemic. Aceasta este şi principala explicaţie pentru creşterea semnificativă a preţurilor locuinţelor din Cluj-Napoca, media actuală fiind de 2.900 de euro pe metrul pătrat, în creştere cu aproximativ 15% faţă de media înregistrată în urmă cu un an. Oraşul este în continuare un magnet, atât pentru investiţii cât şi pentru migraţia internă, iar anii următori ar urma să aducă un nivel la fel de redus de livrări rezidenţiale, ceea ce va menţine presiunea asupra preţurilor de tranzacţionare", a declarat Anamaria Burcă, managing partner SVN Romania, citată în comunicat.

O scădere a numărului de locuinţe finalizate s-a înregistrat în 2023 şi în Braşov, an în care oraşul de sub Tâmpa a înregistrat însă cel mai mare volum de tranzacţii imobiliare, exceptând regiunea Bucureşti - Ilfov, potrivit statisticilor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI). Până la finalul lui 2024 ar putea fi livrate aproximativ 3.700 de locuinţe noi în oraş şi împrejurimi, nivel care ar fi în uşoară scădere comparativ cu cel înregistrat anul trecut.

"Braşovul trece printr-un ciclu economic de creştere semnificativă, fiind în lumina reflectoarelor: se anunţă noi proiecte de investiţii, sectorul turistic atrage tot mai multe mărci de renume internaţional şi numeroase persoane din judeţele învecinate dar şi din cele din sudul ţării aleg relocarea în Braşov. Zonele metropolitane oraşului se dezvoltă, de asemenea, puternic şi există o cerere tot mai ridicată pe segmentul de case. Toate acestea au contribuit la creşterea preţurilor cu 19,1% în ultimul an, cel mai ridicat nivel înregistrat la nivel naţional, fiind depăşit astfel pragul de 2.000 de euro pe metrul pătrat util," a explicat Răzvan Caliţa, managing partner SVN Romania.

Şi livrările de locuinţe din Bucureşti şi împrejurimi au înregistrat o reducere semnificativă, în primul trimestru din acest an fiind finalizate cu aproape 32% mai puţine locuinţe noi comparativ cu perioada similară din 2023, potrivit Institutului Naţional de Statistică, datele SVN Romania indicând că în 2024 ar putea fi înregistrat cel mai mic număr de locuinţe noi finalizate din ultimii cinci ani.

"Suprafaţa autorizată spre construire în proiecte rezidenţiale s-a redus la aproximativ jumătate în ultimii ani în Bucureşti, într-un context de creştere anuală a numărului de locuinţe vândute cu peste 25% în primele şase luni din acest an. Scăderea numărului de locuinţe noi finalizate pe o perioadă de mai mulţi ani, coroborată cu creşterea tranzacţiilor, va duce la o creştere semnificativă de preţuri, Cluj-Napoca fiind un exemplu în acest sens. Piaţa rezidenţială din Bucureşti trece în prezent prin cel mai bun moment din punct de vedere al accesibilităţii cumpărării unei noi locuinţe, însă această situaţie nu se va menţine dacă parametrii actuali ai pieţei rămân neschimbaţi", a spus Victor Vremera, COO SVN Romania. 
 
 
Citește și
„Operațiunea Colonadelor”. Marca înregistrată de familia Terzi din Constanța
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii