Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:53 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța, orașul câștigător al titlului „Capitala Tineretului din România”, ediția 2020-2021

ro

28 Oct, 2019 00:00 2626 Marime text
Sâmbătă, 26 octombrie, în cadrul Galei Tineretului a fost decernat titlul de Capitala Tineretului din România orașului Constanța, ce urmează să îşi desfăşoare mandatul în perioada 2 mai 2020 – 1 mai 2021. 

Titlul a fost oferit de către Comisia pentru Guvernanța titlului alături de Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași – FONTIS și Primăria Municipiului Iași. 
Conceptul câștigător #ComeToSEAus, își propune să adune la aceeași masă tinerii constănțeni pentru a colabora și pentru a dezbate viitorul orașului în care trăiesc.
În plus, tinerii constănțeni aspiră să devină un vector al promovării tinerilor, inițiativelor acestora și totodată să le ofere posibilitatea de a se implica în procesele decizionale de la nivel local și de a avea o contribuție semnificativă la creionarea viitorului comunității locale. 

Premiul în valoare de 50.000 euro câștigat de „Constanța – Capitala Tineretului din România"  este oferit de Banca Comercială Română, co-inițiator al programului și reprezintă un punct de pornire pentru finanțarea proiectelor propuse.
Candidaturile celor două orașe finalist (Constanța și Craiova)  -  au fost evaluate de un juriu independent, alcătuit din reprezentanți ai sectorului neguvernamental de tineret, mediului privat, organizațiilor de tineret ale partidelor politice parlamentare și ai unor instituții publice. 
Jurizarea s-a făcut urmărind coerența viziunii, claritatea obiectivelor și însemnătatea misiunii, dar și modalitățile de a corela proiectele propuse cu strategia pentru tineret și cu respectarea politicilor publice de tineret. 
 
#ComeToSEAus reprezintă îndemnul tinerilor constănțeni pentru comunitatea locală de a-și întoarce privirile către nevoile tinerilor dar și către potențialul lor de a schimba viitorul orașului. Pe de altă parte, conceptul propus reprezintă îndrumarea tinerilor de a îmbrățișa activismul civic și social și de a promova un model al implicării comunitare. Una dintre misiunile aflate pe lista noul oraș câștigător este de a aduce în același loc ONG-uri, structurile de învățământ preuniversitar și universitar, autoritățile locale și mediul privat, pentru a dezvolta sentimentul identității și al apartenenței, dar, mai ales, de a face din Constanța și din regiune modele de urmat privind reorientarea atenției generale către tineri. 
„Pentru a putea contribui la dezvoltarea comunității și orașului în care locuim, este nevoie de implicare civică. Necesitatea unei mișcări de tineret coagulate și active s-a resimțit de-a lungul timpului și iată că anul acesta tinerii constănțeni colaborează pentru a dezbate viitorul orașului în care trăiesc. Obiectivul pe care ni l-am asumat prin candidatura pentru Capitala Tineretului din România este crearea și dezvoltarea unei platforme a tinerilor elevi, studenți, activi ori inactivi, integrați sau nu în câmpul muncii, din medii favorizate ori defavorizate, prin intermediul căreia participarea să fie ridicată la rang de principiu, interesele să fie apărate și promovate, iar acțiunea să fie livrată ca soluție pentru problemele pe care fiecare categorie le identifică. Suntem pregătiți să dăm start proiectelor propuse și să spunem #ComeToSEAus ”, au declarat reprezentanții municipiului Constanța.
„Suntem extraordinar de mândri de faptul că programul Capitala Tineretului din România a ajuns la ediția cu numărul cinci. Acest lucru ne demonstrează că nevoia de dezvoltare a comunităților urbane există și că există și tineri capabili și dornici să pună în aplicare ceea ce își propun. Conceptul #ComeToSEAus îi îndeamnă pe tinerii constănțeni să fie mai încrezători în forțele proprii și mai motivați în a se implica, iar aceasta este o lecție de care cu toții avem nevoie. Felicitări orașului câștigător”, a declarat Mihai Dragoș, Președinte, Consiliul Tineretului din România.   
Programul Capitala Tineretului din România este inițiat și coordonat de Comisia de Guvernanță pentru titlul de Capitala Tineretului din România – Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT și Banca Comercială Română (BCR).
 

Despre Capitala Tineretului din România


Programul național „Capitala Tineretului din România” își propune să elaboreze strategii de dezvoltare locale pentru tineri și să-i implice activ în procesele decizionale din orașele lor pe teme ce țin de educație, cultură, politică demografică și alte domenii de interes pentru ei. De asemenea, își propune să stimuleze autoritățile publice locale și companiile private să susțină și să se implice în implementarea proiectelor propuse în cadrul programului.  Anual, un oraș din România primește, în urma unui concurs de concepte, titlul de „Capitala Tineretului” și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură. „Capitala Tineretului din România” a fost lansat în anul 2016, iar primul oraș din România care a purtat acest titlu a fost Timișoara, urmat de Bacău, Baia Mare și Iași care deține acest titlu începând cu data de 1 mai 2019.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii